Tragédia a Dunán: ami a hajómérnököt megdöbbentette

Startlap - Startlap
Nagy változások jönnek szombattól, hagyják futni a kamupártokat, hétfőn érkezik az új szuperállampapír, gigapénzek csúsznak titokban az orvosok zsebébe a gyógyszerkísérletekből. Hírösszefoglaló.

Még a hajómérnök is megdöbbent a Hableány tragédiáján

Szerda este Budapesten összeütközött egy szállodahajó és a Hableány nevű turistahajó, amely 33 dél-koreai turistát, valamint a kétfős magyar személyzetet szállította. A Hableány elsüllyedt, amelynek következtében hét ember meghalt, heten kórházba kerültek, további huszonegy embert még keresnek. Ebben a cikkben  elemzi a baleset okait Hodács Levente hajómérnök, itt pedig egy térképen mutatják be, hol találták meg az áldozatokat. A magas vízállás által akadályozott mentésről, és a rendőrség vizsgálatáról itt olvashatsz részletesen.

Ebben a cikkben egy képes krónikát találsz a tragédia éjszakájáról, és a következő nap eseményeiről. Ha ide kattintasz, elolvashatod, mi a véleménye a Hableány hajó kapitányáról, L. Lászlóról kollégájának, továbbá egy fiatal kapitány beszámolóját is megismerheted, aki részt vett a mentésben. Itt a szállodahajó utasainak megrendült nyilatkozataiba pillanthatsz be. Nemcsak itthon történt hajóbaleset a napokban: a Rajna Németország és Franciaország közötti szakaszán csütörtökön egy kishajó süllyedt a hullámsírba. A több halálos áldozattal járó esetről itt találsz bővebb tájékoztatást.

Nagy változások jönnek elsejétől

2019. június elsejével több jogszabály változik, ami rengeteg embert érinthet. Ilyen például az, hogy több pénzt kapnak a startupok, költözteti a munkatársait a Magyar Nemzeti Bank, módosul a buszjegyvásárlás, de egy csomó Szép-kártyás is nagyon meglepődhet hamarosan. Minderről ebben a cikkben olvashatsz bővebben.

Kamupártok: még mindig nem történt semmi érdemleges, pedig már 14 hónap telt el a botrány kitörése óta

Egyetlen határozatot kaptam bűnügyek egyesítéséről a rendőrségtől egy évvel ezelőtt. Azóta, ha történt is bármi ebben az ügyben, nem értesítettek róla

– mondja egy állampolgár, aki számos társával együtt feljelentést tett a tavaly áprilisi országgyűlési választás előtt, mivel aláírásaikat és személyes adataikat olyan pártok ajánlóívein használták fel, amelyekkel sosem voltak kapcsolatban. A pofátlanság szintjét mutatja, hogy a Hajrá Magyarország! Párt újpesti jelöltjének ívén még az adatvédelmi hatóság elnöke, Péterfalvi Attila is szerepelt. Ehhez képest a bejelentett esetek felében nyomozás se indult, vádemelés mindösszesen két ügyben született, és a bíróság elé nem az aláíráshamisítók, és nem is a kamupárt-szervezők kerülnek, akik leléptek a százmilliókkal. A folytatásért ezt a cikket nézd meg.

Így söpörné be az állam minden pénzünket

Hétfőtől vásárolható meg az ötéves futamidejű, emelkedő kamatozású Magyar Állampapír Plusz. Az állam mindent megtett azért, hogy ne legyen konkurencia, így komoly rohamra számítanak. Tényleg roham lesz? Miért olyan jó ez a szuper állampapír, és mi lesz a többi állampapírral? A kérdésekre a válaszokat itt olvashatod.

Titokban csurognak a milliók a gyógyszerkísérletekből az orvosokhoz

Fotó: Scott Barbour/Getty Images

Egyetlen gyógyszergyártó árulta el, mennyit költ egy év alatt klinikai gyógyszervizsgálatokra: a Bayer, az összeg 1,5 milliárd. De rajtuk kívül még van néhány gyártó a magyar piacon, vagyis a gyógyszerkísérletekben tetemes pénzek mozognak. Azt, hogy mennyit kapnak ebből az orvosok, ugyancsak sűrű titkolózás övezi, miközben a vizsgálatokra az állami infrastruktúrát használják. A témáról itt olvashatsz tovább.

Nem túl optimista a kormány az euró bevezetésével kapcsolatban

A Magyar Közlönyben jelent meg a pénzügyminiszter friss rendelete, amelyben az euró ügyében hozott egy nem éppen bíztató döntést. Ha érdekel a rendelet, ezt a cikket olvasd el.

Kódolt háborús üzenetet küldött Kína Amerikának

A Zsenmin zsipao, vagyis a Néplap napi húsz oldalnyi tartalmat nyújt 34 forintnyi jüanért mindennap hárommillió példányszámban. A világ egyik legnépszerűbb újsága alapvetően nem az átlagolvasónak szól: a szerdai különszám publicisztika rovatában például az Egyesült Államoknak rejtettek el egy fenyegető diplomáciai üzenetet, amelyről itt olvashatszbővebben.

Nyárral indít a június

Aud Johanssen, Audrey Hepburn és Enid Smeedon napoznak egy londoni háztetőn 1949-ben. (Photo by Ron Case/Keystone/Hulton Archive/Getty Images)

A következő napokban több fokkal erősödik a nappali felmelegedés, az ország nagyobbik részén már egyre több napsütésre számíthatunk. Részletes időjárás-előrejelzést itt találsz.

Ez is érdekelhet

képcím

A NASA megcsinálta azt, amit az Armageddonban láttunk

képcím

Akkora a kereslet a hatósági áras tűzifára, hogy több helyen...

képcím

Orbán: Magyarországnak több katonára van szüksége