Trabanttal szállni élvezet -  az utak királyai a 80-as években

Egy kis nosztalgia régi kedvenceinkről.

Szerző: Startlap

Forrás: startlap.hu | 2018-06-09 07:00

Marosi Károly áll 1963-as évjáratú Trabant 600-as autója mellett Szilágy közelében 2017. november 5-én. Hatvegy éve, 1957. november 7-én hagyta el a kelet-németországi zwickaui autógyárat az elsõ Trabant gépkocsi. MTI Fotó: Sóki Tamás

Emlékeztek még, amikor 60 kilométer/órás sebességgel téptünk az utakon, és a nyári melegben a letekert ablak mellett is majd’ megfőttünk a Ladában? És emlékeztek, mennyit kellett várni az autókra a rendszerváltás előtt?

Mivel akkor még nem működtek autószalonok, az összes kocsit a Merkurnál lehetett beszerezni. De a 2-3 éves várakozás után sem biztos, hogy éppen olyan színben kaptuk, ami tetszett volna, hanem amilyen éppen a Merkurnál volt. Ha pedig valaki nem akart például zöld színű Daciát, hanem homokszínűt, akkor jó sokat kellett várnia az áhított darabra.

Mint minden akkoriban a szocialista piacon, le volt osztva, hogy melyik ország melyik kocsit gyártja. A Trabantot és a Wartburgot az NDK-ban, a Daciát Romániában, a Zsigulit és a Ladát a Szovjetunióban, a Škodát Csehszlovákiában készítették, a Zastavát Jugoszláviában, a Kispolszkinak becézett Polski Fiat 126p-t pedig Lengyelországban.

Sokunk egyik kedvence a Trabant volt, amit az 1950-es évektől gyártottak. Az utastér eleinte fából készült, a karosszéria pedig hőre keményedő műanyagból, úgynevezett duroplasztból. Papírautónak csúfolták, és el is terjedt a vicc, hogy egy Trabanton ketten dolgoznak a gyárban: egy hajtogatja, egy másik ragasztja. Szinte minden családban akadt egy ismerős, aki annak kijutott egy nyugati országban Trabanttal, és ott megkérdezték tőle, hogy ő maga fabrikálta-e otthon a járgányt.

A Lada (a szovjet belső piacon: Zsiguli) egészen menőnek számított a szocialista autók között. Magyarországon először 1971-ben lehetett hozzájutni. A nyolcvanas években pedig már ezzel jártak a taxisok és rendőrök is.

Nektek melyik volt a kedvencetek ezek közül?

 

Címkék:

autó retró trabant

Mai nap hírei

Mundruczó Kornél: „Majdnemhogy kommentálhatatlan” az SzFE új tanári kara

168ora.hu5 órája

Új postai logisztikai üzem

transpack.hu6 órája

8+1 film, ami izgalmasan kezdődött, de a befejezés nagy csalódás volt

joy.hu6 órája

Hujber és exfelesége is továbblépett: Cynthia megházasodott!

metropol.hu15 órája

Több megyére és a fővárosra is figyelmeztetést adtak ki havazás miatt

demokrata.hu16 órája

10 milliárdos beruházásra készül a Samsung

gsmring.hu18 órája

Példátlan vaddisznóirtás indul a sertéspestis miatt

agraragazat.hu18 órája

Káoszt okozott a Brexit – elviekben van megállapodás, a valóság viszont egy rémálom

bitcoinbazis.hu19 órája