Továbbra is zárva kell tartani a Lupa-tó parkolóját - reagáltak Gerendaiék

Az üzemeltetéséhez szükséges engedélyek hiányában a katasztrófavédelem bezáratta a Lupa-tó parkolóját a múlthét folyamán, mert környezetvédelmi szempontból aggályos lehet annak kialakítása.

Szerző: Startlap

Forrás: startlap.hu | 2018-06-15 16:19

A Lupa-tó méltán népszerű a hazai strandolók körében. Kép forrása: Lupa Tó Official Facebook oldal.

Helyi civilek fordultak azzal az észrevétellel még korábban a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatósághoz (FKI), hogy a Budapest tengerpartjaként hirdetett projekt a Duna egyik vízbázisvédelmi területén fekszik, ami környezetvédelmi szempontból aggályos lehet – számolt be az Index.hu.

A Zöld vagy zaj lokálpatrióta szervezet arra figyelmeztetett, hogy egy olyan apróbb hiba, mint egy csöpögő olajszűrő is évtizedes károkat okozhat a környéken. Nem véletlen, hogy szigorú szabályozásnak kell megfelelnie annak, aki parkolót szeretne üzemeltetni: többek között vízzáróval felszerelt, csapadékvizet és szennyeződéseket összegyűjtő rendszert kell építenie a beruházónak.

Az FKI tájékoztatása szerint, amíg a Lupa Strand Kft. nem rendezi ezeket a hiányosságokat, addig ideiglenesen bezárják a parkolókat, így a héten még körülményes lehet a parkolás a strand mellett. Az FKI azt is hozzátette, hogy a tó mellett engedély nélkül épült meg a 350 férőhelyes parkoló, ráadásul a murvás borítás sem felelt meg a műszaki előírásoknak.

Gerendaiék közleményben reagáltak az intézkedésre, amelyben azt jelezték, hogy a szabályszerűségre törekedtek a parkolók kialakítása során, de tudomásul veszik a határozatot és egyeztetnek az FKI képviselőivel.

A Zöld vagy zaj szervezet megkereste a parkolási terület kezelési jogáért felelős Duna Menti Regionális Vízmű Zrt-t, ahol azt mondták, az építési eljárás során korábban nem járultak hozzá az FKI által bemutatott műszaki megoldáshoz, 2018-ban pedig még nem keresték meg őket ez ügyben.

Mai nap hírei

Rutinos diplomásként bemondaná a nettó 500-as fizetési igényét egy állásinterjún? Sokan megteszik

haszon.hu4 órája

Megáll az ész: A Fidesz négy évig nem fizetett az egri strand vizéért

eger.ezalenyeg.hu5 órája

Eldobod az agyad, ha meglátod, hogy Jennifer Aniston kikkel izgulta végig az Emmy-díjátadót

joy.hu12 órája

Bivalyerősnek ígérkezik a Galaxy S21/S30 mobilokba kerülő Exynos 1000 rendszerchip

gsmring.hu14 órája

Jakab Péter: lebontjuk a kétharmadot

demokrata.hu16 órája

Csapadékosabbra fordul az időjárás

agroinform.hu18 órája

Bajor kormányfő: “a gyomrom görcsbe rándul a budapesti út gondolatára”

szabadeuropa.hu18 órája

Suárez már az Atléticóval tárgyal

eurosport.hosszabbitas.hu18 órája