Tovább építenék a kisvasutat, veszélybe kerülhet az ország legnagyobb érintetlen erdeje

Startlap - Startlap
Hazánk legnagyobb érintetlen erdejének élővilágát bolygatnák meg.

Csarna-völgynél meghosszabbítanák a kisvasút útvonalát, amely jelentős problémákkal járna – írja az index.hu.

„Az új, turisztikai célú vasút megépítése jelentős természeti károkozással járhat, veszélyeztetve ezzel Duna-Ipoly Nemzeti Park egyik legértékesebb völgyének élővilágát. A WWF Magyarország sem a tervezett fakitermelést, sem a vasútépítést nem látja természetvédelmi szempontból fenntarthatónak a Csarna-völgyben” – tudatta álláspontját a WWF Magyarország.

A Börzsöny öt meglévő kisvasútja, és a Kemencétől a Csarna-völgy bejáratáig tartó szakasz már biztosítja a vonatozás élményét. A fokozottan védett területen tervezett 3,5 kilométeres szakasz nem hozna új turisztikai élményt a hegyvidékre, negatív hatása azonban egyértelmű. Ezért is próbálják meg felhívni a figyelmet arra, hogy az ország legnagyobb érintetlen erdejéről van szó, és már a munkagépek zaja komoly veszélyt jelent az élővilágra.

Az erdőben 40 éve nem volt fakitermelés, ami ekkora területen egyedülálló az országban. Egyébként is rendkívül értékes természeti területről van szó, mivel ritka növény- és állatfajok otthona, többek között fekete gólya, fehérhátú harkály, uráli bagoly, parlagi sas, kövi rák és hiúz is él ott.

Ez is érdekelhet

képcím

Az agrárminiszter ígéri, nem lesz erdőirtás

képcím

Ha a magyar kormányon múlik, nem lesz EU-s gázszolidaritás

képcím

Szabad Európa: Szijjártó külön kérésére kapott munkát...