Torzul a nyugdíjrendszer a friss nyugdíjasoktól

Az Állami Számvevőszék nyugdíjjelentéséből világosan látszik, hogy az új nyugdíjasok magasabb járandósága eltéríti az egy főre jutó ellátásokat. Reggeli hírösszefoglaló.

Szerző: Startlap

Forrás: startlap.hu | 2020-10-13 09:14

Fotó: Ákos Stiller/Bloomberg via Getty Images

Torzul a nyugdíjrendszer a friss nyugdíjasoktól

Közzétette a nyugdíjakról szóló jelentését az Állami Számvevőszék. A dokumentumból világosan látszik, hogy az új nyugdíjasok magasabb járandósága eltéríti az egy főre jutó ellátásokat. Pontos számok és további részletek itt olvashatók.

Már előfolglalható a koronavírus elleni vakcina

Oltás még nincs – hangsúlyozza a Nemzetközi Oltóközpont -, de amikor lesz, nehéz lesz hozzájutni, ezért 5 ezer forintért az elsők közé kerülhetsz.  Ugyanez az eljárás az influenza elleni oltással, amire úgy hírlik, máris súlyos túljelentkezés van. További információkért kattints ide.

Akár 30+15 millió forintot kaphatnak a családok a kormánytól

Január elsejétől 30 millió forint vissza nem térítendő támogatás és 15 millió forint kedvezményes kölcsön járhat a magyar családoknak, amennyiben új lakást vesznek. Nem mindegy persze, hogy hány gyermek születik, és mennyiért vásárolnak ingatlant. De már egy gyermek után is több mint 13 millió forintot kaphatnak. Ki mennyi pénzre lehet jogosult, és hogyan jönnek ki ezek az összegek? Erről szól ez a cikk.

Karácsony Gergely: Mindegy, van-e rajtam sapka

Karácsony Gergely tavaly augusztusban. (Fotó: Ákos Stiller/Bloomberg via Getty Images)

A főpolgármester idén a Balatonon nyaralt, és ha a strandon mindig nem is viseli, de szereti a maszkot, és nagyon rendesen hordja. Szerinte az őt támadó kormánypárti politikusok a háttérben már másként viselkednek vele, és Budapest is bajba került a vírus miatt, de a Lánchíd felújítása nem marad el. Mindezekről és még sok minden másról Karácsony Gergely a Blikknek beszélt friss interjújában. Íme.

Egy svájci adóparadicsom jótékony homálya rejti, mennyit keresett Mészáros Lőrinc veje

Homlok Zsolt érdekeltségei ismét eredményes évet zártak 2019-ben. Homlok legizgalmasabb vállalkozása az állami megrendeléseket nagy tételben fogadó Vasútvillamosító Kft., amely éppen abban az évben kezdett nagy menetelésbe, amikor összeházasodott Mészáros Ágnessel. A vasútépítő cég három év alatt 6,6 milliárd forint nyereséget hozott össze, a szálak Csehországból Svájcba vezetnek. Minderről bővebben itt olvashatsz.

Jöhetnek a gyors PCR-tesztek, de nem biztos, hogy ez elég lesz 

A közelmúltban az Innovációs és Technológiai Minisztérium részéről is elismerték, hogy a hivatalosan közölt napi új esetszámok azért nem növekednek, mert a tesztelési kapacitásunk elérte a felső határát. Az új tesztek és a koronavírusos betegek félelmetesen rossz aránya is erre vezethető vissza. Müller Cecília és Gulyás Gergely jelezte, hogy Magyarország is a gyorstesztekre való átállással próbálkozik, ami egy új PCR-technológiát takarhat. Falus András immunológus szerint a gyorsabb PCR-teszt ígéretes, azonban nem feltétlenül jelenti a tesztek számának növelését. Falus azt mondja, egy fontos tényező figyelembe vételével pár hét alatt pontosabbá és hatékonyabbá válhatna a tesztelés, ha nem fejlődött volna vissza a járványügy az utóbbi egy-másfél évtizedben annyira, hogy a magyar tesztelési gyakorlat egész egyszerűen alkalmatlanná vált a járványgócok felkutatására. Ha érdekel a téma, akkor ezt a cikket olvasd el.

Rejtélyes hátterű budai luxusvillába pakolja cégeit Rogán Antal belvárosi bizalmasa

A hivatalos lakcíme elvileg egy svájci adóparadicsom, de a sajtó értesülései szerint Kertész Balázs valójában abban a gellérthegyi villában él, ahova most sorra jegyzi be a cégeit V. kerületi irodájából. Az, hogy erre miből futja neki, anyagi helyzetét elnézve rejtély. Kertész évekkel ezelőtt kulcsfigurája volt a Rogán Antal vezette V. kerületi önkormányzat körüli gyanús ingatlan- és egyéb pénzügyeinek, saját belvárosi lakásáért csupán 2 millió forintot fizetett, olyan körülmények között, ami még kerületi mércével mérve sem mindennapi. Ha kíváncsi vagy Kertész Balázs tevékenységére, akkor erre a linkre kattints.

Nem lesz idén karácsonyi vásár a Vörösmarty téren, kampányt indítanak a kézművesek támogatására

Fotó: Omar Marques/SOPA Images/LightRocket via Getty Images

Mivel a járvány tetőzését éppen a karácsonyi vásár idejére jósolják, a Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ (BFTK) eltörölte az idei rendezvényt. A kézművesek támogatására kampányt indít a BFTK. Bővebben.

Donald Trump már nem koronavírusos? A kampány megy tovább

Az amerikai elnök hétfőn ismét negatív eredményt produkált a vírusteszten, ugyanakkor Trumpot egy olyan eljárással vizsgálták, ami a helyi élelmiszer-, és gyógyszerfelügyelet (FDA) álláspontja értelmében önmagában nem elégséges a Covid-19 fertőzés kizárásához. Részletek itt.

Lassú lesz a szabadulás az esős időtől

A keddi időjárást továbbra is egy mediterrán ciklon határozza meg, amely sok felhőt és jelentős csapadékot ígér. A következő napok részletes időjárás-előrejelzése itt található.

Mai nap hírei

Amikor a Mikulás a nagyi fülbevalójában cigizik az ovi előtt – nagy ünnepi lebukások

wmn.hu3 órája

Életmentő, de súlyos károkat okozhat a lélegeztetés

szimpatika.hu3 órája

A rák nem pihen, ne csak a lázad mérd!

napidoktor.hu5 órája

Mégis bíróság elé áll az Angliát rekordidő alatt átszelő sofőr

napmintnap.com7 órája

Micsoda nő! Julia Roberts rövidnadrágban mutatta meg alakját

joy.hu16 órája

Sértett hangvételű közleményben válaszol Orbán Viktor Manfred Webernek

168ora.hu16 órája

Megmenekül Alaszka az olajkitermeléstől?

koponyeg.hu18 órája

Badacsonyi borász nyerte el az Év Bortermelője címet

agroinform.hu19 órája