Módosította a rendőrfőkapitány a sebességmérésre vonatkozó utasítást

A kapitány szerint nem kell nyilvánosságra hozni a sebességmérések helyszínét, a törvény szerint meg de.

Szerző: Startlap

Forrás: startlap.hu | 2019-02-04 08:36

MTI Fotó: Varga György

Nem kell közzétenni a rendőrség honlapján, hogy a közlekedésrendészet hol és mikor tervezi mozgó traffipaxok bevetését az ország területén – az országos rendőrfőkapitány különösebb hírverés nélkül így módosította a sebességmérésre vonatkozó korábbi utasítást.

A rendőrségi törvényt azonban nem lehet ilyen könnyen megváltoztatni, így valójában még most is érvényben lévő, de nem teljesülő követelmény, hogy előre nyilvánosságra kell hozni a megfigyelt területre vonatkozó adatokat – írja a 24.hu.

Szeptember óta nem foglalkoznak vele

Ugyan hivatalosan csak decemberben törölték azt a passzust a vonatkozó és hosszú ideje hatályban lévő ORFK-utasításból, mely előírja, hogy a rendőrségnek nyilvánosságra kell hoznia minden hónap elején a police.hu weboldalon, hogy az ország mely területein tervez sebességmérést, ám valójában a honlap ezen részét már szeptember óta nem frissítik.

Eredetileg a gyorshajtás megelőzése volt a cél, de már elmúlt

A mérések bejelentését annak idején azért tartották fontosnak, hogy kiemeljék, a gyorshajtás megelőzése és nem a büntetések kiszabása a fő cél. Úgy néz ki, hogy a rendőrség prioritásai azóta megváltoztak, hiszen 2018 nyarától kezdve egyre több helyen tűntek fel a megkülönböztető jelzés nélküli mérőautók és a rendőrségi potentátok drámai közleményei is igyekeztek azt a látszatot kelteni, mintha Magyarországon kitört volna a közlekedési káosz amit csak büntetéssel lehet rendbe tenni.

Jelenleg tilosban járnak

Ezek az intézkedések per pillanat törvénysértőnek minősülnek, mivel a rendőrségi törvény a mai napig változatlan. Abban pedig ez áll:

A rendőrség a képfelvevők elhelyezésére, a megfigyelt területre vonatkozó adatokat a központi szerv honlapján közzéteszi.

 De ennél sokkal több kötelezettséget ró a rendőrökre. Kimondja, hogy

  • a rendőrség csak úgy helyezhet el képfelvevőt és készíthet felvételt, hogy az „bárki számára nyilvánvalóan észlelhető” legyen, azaz lesből vagy álcázott gépkocsiból a törvény szerint nem lehetne sebességet mérni,
  • és úgy sem, hogy arról valamilyen tájékoztatót ne helyezzenek ki a mérés közvetlen környezetében: „A képfelvevő által megfigyelt területre belépő személyek tájékoztatását elősegítő módon figyelemfelhívó jelzést, ismertetést kell elhelyezni a képfelvevők elhelyezéséről, az adatkezelés tényéről”

– írja a portál.

Mai nap hírei

Megszűnik jövőre a HBO GO

gsmring.hu12 órája

Kiszorítaná a külföldi élelmiszerláncokat az országból Lázár János

168ora.hu13 órája

Micsoda nő! Julia Roberts rövidnadrágban mutatta meg alakját

joy.hu13 órája

Orbán Viktor válaszolt Manfred Webernek

demokrata.hu14 órája

Megmenekül Alaszka az olajkitermeléstől?

koponyeg.hu15 órája

Viszik a laptopokat

itbusiness.hu17 órája

Kerényi Miklós Máté nem bírta tovább, maga mögött hagyott mindent

femcafe.hu19 órája

Rakovszky Zsuzsa 70 éves

konyvesmagazin.hu19 órája