Hivatalos: Erdogan nyerte a török elnökválasztást

Startlap - Startlap
Orbán Viktor a hivatalos eredményeket megelőzve gratulált a török elnök győzelméhez. Azóta Erdogan is bejelentette, újabb 5 évig marad Törökország élén.

A török Legfelsőbb Választási Tanács (YSK) elnöke, Ahmet Yener vasárnap késő este bejelentette: a közel végleges adatok alapján Recep Tayyip Erdogan hivatalban lévő török államfő nyerte az elnökválasztás második fordulóját.

Erdogan bejelentette győzelmét

Recep Tayyip Erdogan török elnök vasárnap Isztambulban az elnökválasztás részeredményeire alapozva bejelentette győzelmét, és köszönetet mondott minden állampolgárnak, aki az elkövetkező öt évre is rá bízta az ország irányítását.

Erdogan, aki egy busz tetejéről intézett beszédet híveihez, azt hangoztatta, hogy a választás győztese Törökország és mind a 85 millió állampolgára.

Erdogan beszédében hozzátette: a CHP vélhetően számon kéri Kilicdaroglun a vereséget.

Az első részeredmények

A hivatalban lévő államfő, Recep Tayyip Erdogan vezet vasárnap Törökországban az elnökválasztás második fordulójában a török Legfelsőbb Választási Tanács (YSK) részeredményei szerint.

Az YSK elnöke esti sajtótájékoztatóján azt közölte, hogy a szavazatok 75,42 százalékos feldolgozottsága mellett Erdogan 53,41 százalékkal áll az élen.

Az ellenzéki jelölt, Kemal Kilicdaroglu, a Köztársasági Néppárt (CHP) elnöke e részeredmény szerint a voksok 46,59 százalékát kapta meg.

Az YSK adataival párhuzamosan az Anadolu török állami hírügynökség összesítésében már 98 százalékos feldolgozottság szerepel. Náluk Erdogan a szavazatok 52,12 százalékát, míg Kilicdaroglu a 47,88 százalékát tudhatja magáénak.

A CHP-hez közeli Anka török magánhírügynökség adatai szerint szintén 98 százalékos feldolgozottság mellett Erdogan a voksok 51,94 százalékát szerezte meg, Kilicdaroglu pedig a 48,06 százalékát.

Orbán Viktor az elsők között gratulált

Erdogan elnök hívei Törökország szerte ünnepelnek az utcákon, mivel a nem hivatalos választási eredmények szerint ő vezet a történelmi elnökválasztás második fordulójában – tudósított este 7 óra után az Anadolu állami hírügynökség.

Bár az eredményeket még összesítik, a magyar miniszterelnök már gratulált is Erdogan győzelméhez:

Helyi idő szerint délután 17 órakor (közép-európai idő szerint 16 órakor) bezártak a szavazóhelyiségek Törökországban a vasárnapi elnökválasztás második fordulójában. A legnagyobb ellenzéki párt szerint egy volt képviselőjük megsérült egy összetűzés során.

A második forduló, amelyben Recep Tayyip Erdogan hivatalban lévő államfő és a fő ellenzéki jelölt, Kemal Kilicdaroglu mérkőzött meg egymással, azért vált szükségessé, mert a május 14-i első fordulóban egyik indulónak sem sikerült abszolút többséget szereznie. Most vasárnap már csak a legjobban szereplő két jelölt mérettette meg magát.

A 18. életévüket betöltött állampolgárok helyi idő szerint reggel 8 órától (közép-európai idő szerint 7 órától) járulhattak az urnákhoz. Azok, akik pontban 17 órakor még sorban álltak, leadhatták szavazatukat.

Az 1961 óta érvényben lévő választási törvény értelmében 18 óráig az összes sajtóorgánumban tilos magára a választásra, valamint annak eredményére vonatkozó mindennemű hír, találgatás és megjegyzés közzététele. Ez vonatkozik a részvételre is. 18 és 21 óra között a sajtó kizárólag a Legfelsőbb Választási Tanács (YSK) által kiadott információkat hozhatja nyilvánosságra.

 Az államfőválasztás első fordulóját Erdogan nyerte meg a szavazatok 49,52 százalékával. Kilicdaroglu, aki 2010 óta a legnagyobb ellenzéki tömörülés, a kemalista Köztársasági Néppárt (CHP) elnöke, a szavazatok 44,88 százalékát szerezte meg.

Özgür Özel, a CHP frakcióvezető-helyettese vasárnap a hivatalos Twitter-fiókján azt írta, hogy Ali Seker volt parlamenti képviselőjük megsérült egy összetűzés során a délkelet-törökországi Sanfliurfa tartomány Karaali falvában, ahol társaival megfigyelőként tartózkodott. A dulakodás oka az volt, hogy Sekerék felszólaltak a tapasztalt szabálytalanságok ellen – közölte Özel.

Címlapkép:  Turkish Presidency / Murat Cetin / AFP

Ez is érdekelhet

képcím

Orbán Viktor megnevezte Magyarország ellenfeleit a zártkörő...

képcím

"Kösz, Orbán!" feliratú óriásplakátok lepik el az országot - A...

képcím

Orbán az üzemanyagárakról: "Ezért nagyon dühös vagyok"