Kiemelt Hírek 2020. augusztus 05.

Titokzatos robbanás Bejrútban: legalább 100 ember meghalt és több mint 4000-en megsebesültek 

Startlap Kiemelt Hírek 2020. augusztus 05.
A Richter skálán 4,5-ös erősségű földrengésnek megfelelő robbanás még több tíz kilométerrel távolabbi épületeket is megrongált. A város apokaliptikus színtérré változott, az áldozatok száma folyamatosan nő, és a libanoni kormány tagadja, hogy támadás történt volna. Reggeli hírösszefoglaló.

Titokzatos robbanás Bejrútban: legalább 100 ember meghalt és több mint 4000-en megsebesültek 

A jordániai földtani intézet szerint a Richter skálán 4,5-ös erősségű földrengésnek felelt meg az a robbanás, amely a libanoni főváros kikötéjében történt keddenTöbb tíz kilométerrel távolabbi épületek is megrongálódtak, sőt, még Cipruson is érezték a remegést. A halottak száma folyamatosan nő, magyar idő szerint szerda reggel 8-kor 100 elhunytról számolt be a vöröskereszt. A libanoni kormány tagadja, hogy valamilyen támadásról lenne szó. Fotók és további részletek a pusztításról itt találhatók.

Egy magyar férfi bejrúti lakásuk teraszáról nézte végig, mi történik a kikötőben. Németh Ágoston beszámolóját ebben a cikkben találod.

Szeptembertől drasztikus változások jöhetnek a magyar Tescónál

Aggasztó kép körvonalazódik a Tesco áruházlánc pénzügyi kilátásairól, a londoni központban a közelmúltban átvilágítást rendeltek el, amelynek eddigi eredményei alapján mostanra biztossá vált, hogy átalakul a vállalat üzletpolitikája. A Magyar Nemzet értesülései szerint a részvényesek lánc kelet-közép-európai piacain is drasztikus lépéseket várhatnak el: a feszült hangulatot csoportos létszámleépítések követhetik itthon. Minderről bővebben itt írunk.

4,4 millióért VIP-gyerekmegőrzőt csináltak a Miniszterelnökségnek a veszélyhelyzetre

Fotó: Hulton Archive/Getty Images

Míg a koronavírus-járvány miatt a szülők országszerte küszöködtek az átmenetileg bezáró intézmények miatt felügyelet nélkül maradt gyermekeikkel, Gulyás Gergely minisztériuma milliókat költött arra, hogy náluk ez ne jelentsen problémát. Részletek itt.

Eltűnt egy 12 éves kislány és 8 éves öccse Budapesten

Elizabet  és János kedd délután egy józsefvárosi gyermekotthonból távoztak ismeretlen helyre. További információk, személyleírások és fényképek itt.

Százmilliós tételben rendelik elő az országok a koronavírus elleni vakcinát, Magyarország is beszáll

Egyelőre még csak kísérleti fázisban vannak az oltóanyagok, ugyanakkor máris százmilliókat foglaltak le a különféle szerekből előre az egyes országok. A minisztérium elárulta: a magyar kormány is megkezdte a tárgyalásokat. Pedig nem csak hogy nincs még biztosan jó szer, de az is lehet, sosem lesz megfelelő koronavírus elleni oltás. Ha érdekel a téma, akkor itt folytasd az olvasást.

2019-re grandiózus látogatóközpontot ígértek a Dunakanyarba, de még mindig csak a tábla áll a milliárdos EU-támogatásról a térdig érő gazban

Dömös a Dunakanyar egyik legszebb fekvésű települése, amelynek hajóállomása közvetlen közelében egy elhagyatott épület áll egy jókora, gazos udvarban. A látvány ellentmond a kerítés mögötti táblának, amely büszkén hirdeti: itt valamire 1,377 milliárd forint uniós támogatás esett le. Csak sajnos a “Dunakanyar Látogatóközpont” néven futó projekt szó szerint egy kapavágásig sem jutott. Bővebben.

Így érhet véget az EU és Orbán öt éve tartó harca

Az Európai Parlament 2015-ben kérte fel az Európai Bizottságot egy javaslat elkészítésére, amelyben megállapíthatják, hogy Magyarországon komolyan fennáll a jogállam megsértésének lehetősége. Ennek nyomán három évvel később megindult hazánk ellen a hetes cikk szerinti eljárás, amely idén befejeződhet. Mit takar ez a fogalom, és milyen egyéb fegyverei vannak még az uniónak? Mit jelent a gyakorlatban a Magyarország ellen megindított eljárás, és milyen következményekkel járhat? Erről szól ez az írás.

Véget ért a nagy magyar pékverseny: ezek lettek az idei év legjobb kenyerei

Fotó: Spencer Platt/Getty Images

A járvány miatt sokáig bizonytalan volt a rendezvény sorsa, de végül június elején a Magyar Pékszövetség idén is meghirdette kenyérversenyét, amelyre végül rengeteg nevezés érkezett. A végeredményt augusztus 4-én, az ország legjobb tortáival együtt az Országházban hirdették ki. Septe József, a Magyar Pékszövetség elnöke szerint a pékek kiválóan helytálltak, a zsűrinek nagyon nehéz dolga volt. Kíváncsi vagy a győztes kenyerekre? Akkor kattints ide.

Svédország legfőbb járványszakértője a maszkviselés ellen foglalt állást

Anders Tegnell, a svéd közegészségügyi hivatal járványügyi szakértője a helyi közszolgálati rádióban kedden nyilatkozott a kérdésről. Ha érdekel, mit mondott Tegnell, akkor ezt a cikket olvasd el.

Újult erővel tér vissza a kánikula

Szerdán még többfelé kell esőre számítani, de csütörtökön már a felhőzet csökkenésével jelentősen erősödik a nappali felmelegedés. A következő napok részletes időjárás-előrejelzését itt találod.

 

További rövidhíreket most meg is hallgathatsz a Hírstart podcastján: katt ide.

Keresés az oldalon