Teljesen átalakíthatja Debrecent az épülő BMW gyár

Startlap - Startlap
Az egész megyére hatással lehet az óriásberuházás.

Július végén jelentették be, hogy a BMW egymilliárd eurós beruházással évi 150 ezer személygépkocsi gyártására alkalmas gyárat épít Debrecenben.  A hírek szerint a BMW többek között a reptere miatt választotta Debrecent, de az is befolyásolta a döntést, hogy a város térségében jelentős lépéseket tesznek az infrastruktúrális fejelsztések érdekében. A 400 hektáros területet az önkormányzattól vásárolja meg a cég, a rajta épülő autógyár 1000 embernek adhat munkát. Az üzemben várhatóan hagyományos és elektromos meghajtású autókat gyártanak majd. A beruházásból Debrecen és Hajdú-Bihar megye egésze profitálhat, a tapasztalatok alapján hatással lesz a helyi ingatlanpiacra és turizmusra, illetve a demográfiai rendeződésre is – olvasható a napi.hu-n.

Akadnak persze borúlátóbb kutatói elemzések is, melyek szerint Magyarország egyre jobban kiszolgáltatja magát a külföldi befektetőknek, mivel olyan tevékenységeket telepítenek az országba, amelyhez kevés hazai tulajdonú beszállító kapcsolódik. Ezáltal csekély a hozzáadott értéke az itthoni termelésnek, kutatás-fejlesztési tevékenységnek. Kétségtelen azonban, hogy egy-egy térség foglalkoztatási arányait javítják a multik, és a termelés jelentősen hozzájárul a magyar GDP növekedéséhez.

Ezt támasztják alá a tényadatok is, tehát összességében pozitív hatásúak a beruházások. A kecskeméti Mercedes-gyár 2011-es indulása után az egy főre eső ipari termelés Bács-Kiskun megyében öt év alatt háromszorosára nőtt. Az Audi-gyár hasonló változást hozott Győr-Moson-Sopron megyében, itt öt év alatt két és félszeresére gyarapodott az egy főre eső ipari termelés. Mindkét “autóipari megyében” megfigyelhetőek demográfiai változások, az országos csökkenéssel ellentétben mindkét térségben több gyermek született, mérséklődött a halálozások száma, emellett a foglalkoztatási arány és a munkanélküliségi ráta is jobb volt az országos átlagnál. Ha ilyen szempontok szerint közelítjük meg, Hajdú-Bihar megyének feltehetően kedvező lesz egy autóipari beruházás, ugyanis a térség demográfiai és foglalkoztatási mutatói sem kiemelkedőek jelenleg.

Ez is érdekelhet

képcím

Bruttó 660 ezres alapbérért és több százezres juttatásért...

képcím

Nagy Márton az ársapkákról: előbb vagy utóbb, de ki kell...

képcím

Népszámlálás: kampányt indítanak az ateisták