Teljesen átalakíthatja Debrecent az épülő BMW gyár

Az egész megyére hatással lehet az óriásberuházás.

Szerző: Startlap

Forrás: startlap.hu | 2018-08-13 17:43

Fotó: thinkstockphotos.com

Július végén jelentették be, hogy a BMW egymilliárd eurós beruházással évi 150 ezer személygépkocsi gyártására alkalmas gyárat épít Debrecenben.  A hírek szerint a BMW többek között a reptere miatt választotta Debrecent, de az is befolyásolta a döntést, hogy a város térségében jelentős lépéseket tesznek az infrastruktúrális fejelsztések érdekében. A 400 hektáros területet az önkormányzattól vásárolja meg a cég, a rajta épülő autógyár 1000 embernek adhat munkát. Az üzemben várhatóan hagyományos és elektromos meghajtású autókat gyártanak majd. A beruházásból Debrecen és Hajdú-Bihar megye egésze profitálhat, a tapasztalatok alapján hatással lesz a helyi ingatlanpiacra és turizmusra, illetve a demográfiai rendeződésre is – olvasható a napi.hu-n.

Akadnak persze borúlátóbb kutatói elemzések is, melyek szerint Magyarország egyre jobban kiszolgáltatja magát a külföldi befektetőknek, mivel olyan tevékenységeket telepítenek az országba, amelyhez kevés hazai tulajdonú beszállító kapcsolódik. Ezáltal csekély a hozzáadott értéke az itthoni termelésnek, kutatás-fejlesztési tevékenységnek. Kétségtelen azonban, hogy egy-egy térség foglalkoztatási arányait javítják a multik, és a termelés jelentősen hozzájárul a magyar GDP növekedéséhez.

Ezt támasztják alá a tényadatok is, tehát összességében pozitív hatásúak a beruházások. A kecskeméti Mercedes-gyár 2011-es indulása után az egy főre eső ipari termelés Bács-Kiskun megyében öt év alatt háromszorosára nőtt. Az Audi-gyár hasonló változást hozott Győr-Moson-Sopron megyében, itt öt év alatt két és félszeresére gyarapodott az egy főre eső ipari termelés. Mindkét “autóipari megyében” megfigyelhetőek demográfiai változások, az országos csökkenéssel ellentétben mindkét térségben több gyermek született, mérséklődött a halálozások száma, emellett a foglalkoztatási arány és a munkanélküliségi ráta is jobb volt az országos átlagnál. Ha ilyen szempontok szerint közelítjük meg, Hajdú-Bihar megyének feltehetően kedvező lesz egy autóipari beruházás, ugyanis a térség demográfiai és foglalkoztatási mutatói sem kiemelkedőek jelenleg.

Mai nap hírei

Koronavírus: március végéig meghosszabbíthatják a korlátozások többségét Németországban

blikk.hu13 órája

Rendőrök vizsgálódnak az olcsó Windows 10-kulcsokat vásárlóknál?

itbusiness.hu14 órája

Igazán gyönyörű nő lett Antonio Banderas és Melanie Griffith lánya

joy.hu14 órája

Fokozott ellenőrzésbe kezd a rendőrség!

autonavigator.hu14 órája

Spanyol foci: Izgalmas második félidőre számítunk a Barca-Sevilla elődöntőn

hatharom.com17 órája

Mi okozza a különbséget a Covid-halálozásban? - Az elhízás lehet az egyik megfejtés

novekedes.hu17 órája

Eltűnhet a krumpli Magyarországról

vasarnap.hu17 órája

Szél Bernadett azt se tudta, hol van

demokrata.hu18 órája