BMW-gyár: 44 milliárdos hitelt vesz fel Debrecen a terület megvásárlásához

Újabb fejezetéhez érkezett a gyáróriás magyarországi jelenléte.

Szerző: Startlap

Forrás: startlap.hu | 2018-08-02 16:28

MTI Fotó: KKM

Gyárat épít a BMW német autógyártó vállalat Debrecenben – jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden Budapesten. Azóta az is kiderült, hogy a világmárka miért is a cívisvárost választotta.

Most pedig a Népszava.hu információi szerint már úgy tűnik az is megvan, hogy mennyibe fog kerülni az autógyár területének megvásárlása. A lap úgy tudja a cég nem akar a kisajátítással bajlódni, ezért a város feladata lesz a terület megszerzése.

Mint írják, 44 milliárdos, kormánygaranciával megerősített hitelt vesz fel a debreceni önkormányzat azoknak a telkeknek a megvásárlásához, ahol a gyártóüzemet felhúzzák majd.  Úgy tudják,  a 400 hektáros rész 2019 második felében kerül át a cég tulajdonába. A BMW szóvivője, Salgó András az erre irányuló kérdésére elmondta, hogy ez olyan technikai részlet, amelyet nem szeretnének kommentálni.

A terület egyébként a Debrecen szélén lévő Kismacs-Nagymacs városrészhez tartozik, és jelenleg mezőgazdasági vállalkozások, magánszemélyek, cégek egyaránt birtokolják, így a városnak egyenként kell majd velük egyezkednie.

A debreceni polgármesteri hivatal üzleti titokra hivatkozva szintén nem adott választ arra, hogy a több száz hektáros, idővel megfelelő   infrastruktúrával felszerelt területet eladják vagy bérbe adják-e a német gyáróriásnak.  Ahogyan arra sem, hogy ha bármelyik megtörténne, az milyen feltételekkel valósulna meg.

Címkék:

BMW Debrecen hitel

Mai nap hírei

Bent tartotta Dárdai a Herthát

eurosport.hu11 órája

Elbúcsúzik az Androidról a Samsung?

digitalhungary.hu14 órája

Nagyot esett a lóról Berki Krisztián

ridikul.hu15 órája

Eldőlt a csúcséttermek sorsa: nehéz döntést hozott Sárközi Ákos, Rácz Jenő és Széll Tamás

penzcentrum.hu16 órája

Gyászba borult az Operaház: elhunyt a neves operaénekes

life.hu17 órája

Király Linda elbújhat: Orbán nem tudta helyesen idézni a magyar himnuszt

nyugatifeny.hu17 órája

Zidane távozhat a Real Madridtól, egyértelműnek tűnik, ki válthatja

m4sport.hu18 órája

Gyurcsány színpadra hívta angolul nem beszélő extanácsadóját

vasarnap.hu20 órája