Teljes mértékben megvonhatják Magyarországtól az uniós forrásokat

Startlap - Startlap
Sarokba szorítanák Brüsszelben Orbán Viktort, ha ismét megvétózza Ukrajna pénzügyi támogatását.

Titkos dokumentumokra hivatkozva a Financial Times (FT) azt állítja, hogy uniós források elvonásával fenyegethetik meg Orbánt az EU-s állam- és kormányfők február 1-i brüsszeli rendkívüli csúcsértekezletén, amennyiben a magyar miniszterelnök ismét megvétózza Ukrajna pénzügyi támogatását – írja a Telex.

Az uniós támogatások megvonása a terv készítői szerint azért jelenthetne különösen nagy nyomást Magyarországra, mert, mint azt a köröztetett irományukban írják, “a pénzpiacok, az európai és nemzetközi vállalatok ezek után kevésbé volnának érdekeltek magyarországi befektetésekben […] és ez gyorsan tovább drágíthatná a magyar költségvetési hiány finanszírozását és gyengítené a forint árfolyamát”. Az FT cikkéből nem derül ki, hogy a javaslatot a Tanács terjesztette-e elő, vagy egy tagállam javaslata.

Korábban megírtuk, Orbán az EU-s vezetők decemberi csúcstalálkozóján megvétózta, hogy az EU közösen felvett hitelből támogassa pénzzel Ukrajnát. A magyar miniszterelnök az elmúlt időszakban többször is kijelentette: február 1-jén is megvétózza az Ukrajnának szánt támogatást.

Abban az esetben, ha Orbán vétózna csütörtökön, az EU-tagállamok egyénileg is felvehetnének hitelt, hogy 50 milliárd euróval finanszírozzák Ukrajna működését. Ez a megoldás azonban drágább lenne, és több tagállamban is a parlament hozzájárulására volna szükség a hitelfelvételhez.

Politikai nyomásgyakorlás

Magyarország nem enged a zsarolásnak – írta az európai uniós ügyekért felelős miniszter hétfőn a Facebook-oldalán. Bóka János kifejtette: sajtóértesülések szerint egy brüsszeli bürokraták által fogalmazott dokumentum amellett érvel, hogy amennyiben nem születik döntés Ukrajna finanszírozásáról a február elsejei EU-csúcson, a tagállamok nyilvánosan kijelentik, hogy a magyar miniszterelnök nem konstruktív viselkedése miatt nem tudják elképzelni, hogy Magyarország valaha is a neki járó forrásokat megkapná, illetve azt is felvetik, hogy teljes mértékben meg kell vonni a Magyarországnak járó forrásokat.

Az értesülés megerősíti azt, amit a magyar kormány hosszú idő óta állít: Brüsszel az uniós forrásokhoz való hozzáférést politikai nyomásgyakorlásra használja – tette hozzá.

“Ukrajna támogatása és az uniós forrásokhoz való hozzáférés között Magyarország nem teremt kapcsolatot, és visszautasítja azt, hogy mások ezt tegyék. Magyarország eddig is és ezután is konstruktívan vesz részt az egyeztetésekben, de a zsarolásnak nem enged” – idézi a tárcavezető szavait az MTI.

Címlapkép: AFP

Ez is érdekelhet

képcím

Magyar erre az öt kérdésre vár választ Orbántól

képcím

Legyőzte Japánt, kijutott az olimpiára a női kéziválogatott

képcím

Ez volt Orbán első fizetett munkája - A hét legfontosabb hírei...