14 milliárdot sikkasztottak ukrán tisztségviselők fegyvervásárlással

Startlap - Startlap
A korrupciós ügyben a védelmi minisztérium magas rangú tisztviselői és vállalati vezetők is érintettek - állítja az SBU.

Az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SBU) egy körülbelül 40 millió dollár, vagyis mintegy 14 milliárd forintos összegű korrupciós ügylet leleplezéséről számolt be, amelyet katonai fegyvervásárlás során követtek el – írja a BBC.

Az SBU közölte, hogy a védelmi minisztériumban és egy fegyverbeszállítónál öt magas rangú személy ellen indítottak vizsgálatot. A védelmi tisztviselők 2022 augusztusában írták alá a szerződést 100 000 aknavetőgránátról, a kifizetés előre történt, a pénz egy részét külföldre utalták, ugyanakkor a fegyvereket soha nem szállították le.

Az SBU kijelentette, hogy egy vizsgálat leplezte le a védelmi minisztérium tisztviselőit és a Lviv Arsenal fegyvergyártó vállalat vezetőit, akik “közel 1,5 milliárd hrivnyát loptak el a lövedékek beszerzése során”.

A vizsgálat szerint a védelmi minisztérium korábbi és jelenlegi magas rangú tisztviselői és a leányvállalatok vezetői érintettek a sikkasztásban

– áll a közleményben.

Az SBU szerint

annak ellenére, hogy a lövedékekről szóló szerződést hat hónappal azután kötötték meg, hogy Oroszország megkezdte Ukrajna teljes körű invázióját, “egyetlen tüzérségi lövedéket” sem küldtek el.

Az egyik gyanúsítottat őrizetbe vették, miközben megpróbálta elhagyni Ukrajnát, és jelenleg is őrizet alatt áll – közölte az SBU. Az ukrán főügyész hozzátette, az ellopott pénzeket lefoglalták, és visszaadják a védelmi költségvetésnek.

A lap megjegyzi, az Ukrajnát hosszú ideje kísértő korrupció volt az egyik fő akadálya az ország európai uniós csatlakozási törekvéseinek. Volodimir Zelenszkij elnök a korrupció elleni küzdelmet nevezte meg egyik fő prioritásaként, amikor 2019-ben hatalomra került.

A Transparency International kutatóinak 2022-es korrupciós indexében Ukrajna 180 ország közül a 116. helyen állt. Ukrajna egyike annak a 10 országnak, amelyek folyamatosan javítják a pozíciójukat a Transparency rangsorában, egy évtized alatt 28 helyezéssel kerültek feljebb.

Címlapkép: AFP

Ez is érdekelhet

képcím

A Kreml az amerikai segélyről: "Még több ukrán halálához vezet...

képcím

61 milliárd dolláros segélyt kap Ukrajna - A hét legfontosabb...

képcím

Molnár Zsolt mentelmi jogának felfüggesztését kezdeményezte a...