Kiemelt Hírek 2018. június 24.

Te tudod miért Laci a pecsenye? Ne hagyd ki a László-napi vigasságokat!

Startlap Kiemelt Hírek 2018. június 24.
Vasárnap este Charlie koncertjével zárnak!

Tizennegyedszer rendezik meg az eszem-iszom fesztivált Kiskunlacházán. Június 22-24-ig, három napon át hatalmas választékkal és nagy szeretettel várják az érdeklődőket a helyi és a környékbeli árusok, kézművesek a Művelődési Központ előtti téren, a Lacipecsenye Fesztiválon.

A jó idő beköszöntével a szabad ég alá költöztették ki a konyhájukat már 500 évvel ezelőtt is az emberek. Lengyel származású királyunk, Ulászló idején – Mátyás után – a nép elszegényedett. Az akaratgyenge király, – aki mindenre csak a dobzse, dobzse (jól van) szavakat mondta a feljegyzések szerint, – eltörölte Mátyás adóit, szélnek eresztette a fekete sereget, de közben az éhínség mindennapos lett az országban. A fennmaradt szóhagyomány szerint, a végén már neki, Dobzse Lászlónak sem került más az asztalára, mint a hirtelen, fokhagymával megsütött, kettévágott cipóba tett sült, amit róla és a nyitott konyháról Lacipecsenyének neveznek azóta is.

A Lacipecsenye Fesztivál háromnapos rendezvény zárónapján, vasárnap Charlie koncertjével zárul változatos programok sorozata.

 

Forrás: Petőfi Művelődési Központ és Könyvtár , Kiskunlacháza

Keresés az oldalon