Takács Péter: "Nagy dobás" készül az egészségügyben

Startlap - Startlap
Az államtitkár szerint az egészégügy minden területén megjelenik és nagy szerepet kap a digitalizáció. A cél az, hogy az online időpontfoglalás és az időpontmódosítás is már jövőre lehetővé váljon a lakosság számára.

Az egészégügy minden területén megjelenik és nagy szerepet kap a digitalizáció, és a szakmai fejlesztések mögé informatikai támogatást kell adni – mondta a Belügyminisztérium egészségügyi államtitkára egy szakmai konferencián szerdán, Budapesten.

Takács Péter szerint többek között akkor lesz működőképes az ellátórendszer, ha megfelelő szinten állnak rendelkezésre azok az adatok, amelyek a döntés-előkészítéshez kellenek – írja az MTI.

Az adatvezérelt döntésmechanizmust az ellátás minden szintjére szeretné kiterjeszteni a kormányzat – jelentette ki az államtitkár a Digital Health Summit tanácskozáson.

Takács Péter a kiemelt kormányzati egészségügyi digitális célkitűzések közé sorolta a telemedicina és a nemzeti prevenciós rendszer informatikai továbbfejlesztését, az egységes kórházi medikai rendszer kialakítását, a központi várólista-előjegyzés digitális támogatását és a mesterséges intelligencia napi gyakorlatba ültetése.

Az elektronikus egészségügyi szolgáltatási térről (EESZT) azt mondta, a rendszer “kezdi kinőni a kezdeti gyermekbetegségeket”. A felhő fejlesztési irányai között jelölte meg a strukturáltság növelését, a telemedicina-ellátás támogatását, az okoseszköz-adatok rögzítését. Ide sorolta továbbá az időpontfoglalás, az e-beutaló és a lakossági funkció bővítését.

Utóbbi kapcsán Takács Péter elmondta, az EgészségAblak mobil applikációt folyamatosan fejlesztik, az abban már elérhető e-recept az államtitkár szerint sikertörténet.

Szeretnék elérni, hogy jövőre a digitális időpontfoglalás és az időpontmódosítást is lehetővé váljon a lakosság számára is

– tette hozzá.

Takács Péter úgy fogalmazott, az e-beutaló és időpontfoglalás a szakellátásban még az ügyeleti rendszer bevezetésénél is “nagyobb dobás lesz”. A rendszer üzemeltetését elkezdték, és egyre több szakrendelő és kórházi rendelőintézet kapcsolódik be. Oda szeretnének eljutni, hogy a kétszáz óránál nagyobb kapacitással működő ellátónál kötelező legyen az időpontfoglaló rendszert használni – ismertette.

A rendszertől a transzparens és hatékony járóbeteg-ellátást várnak – tette hozzá.

Összességében az adatvezérelt egészségügyi ellátáshoz kell eljutni, ami hiteles adatokon nyugszik. “Amennyiben az ipari szereplők elfogadják a játékszabályokat, a kormányzat partner lesz a fejlesztésekben” – hangoztatta Takács Péter.

Címlapkép: Getty Images

Ez is érdekelhet

képcím

Sallai duplája mentette meg a Freiburgot az El-ben

képcím

Megszólalt Sulyok Tamás arról, hogy köztársasági elnöknek...

képcím

Élő: Ferencváros–Olympiakosz