Fontos határidő közeleg az autósoknak, tízezreket bukhatnak rajta

Startlap - Startlap
Két napjuk maradt dönteni a jövő évi kötelező gépjármű felelősségbiztosításukról azoknak, akiknél december 31-i a fordulónap. A díjak ugyan növekedtek, de akik eddig váltottak, 10-20 ezer forintot takarítottak meg.

Eddig a várakozásokhoz és a tavalyi év novemberéhez képest többen, összesen több mint 21 500-an kötöttek új kötelező gépjármű felelősségbiztosítást a jövő évre Netrisk biztosítás-összehasonlító portálnál – írja a Pénzcentrum. A 2010 előtt gyártott személyautók kampányának határideje péntek éjfél, eddig van ideje az autósoknak dönteni, szeretnének-e váltani. Az új szerződések átlagdíja 31 ezer forint, ami 13,7 százalékkal magasabb a jelenleginél, mindazonáltal a régi szerződésekkel ennél további 14 ezer forinttal többet kellett volna az érintetteknek fizetnie.

Az új átlagdíj 13,7 százalékkal meghaladja az újrakötéskor érvényben lévő, 27 200 forintos éves díjat. Ugyanakkor, ha az érintettek nem kötöttek volna új kötelezőt, akkor a meglévő szerződésük több mint 44 ezer forintos díjjal ment volna tovább. Azaz szerződésenként átlagosan 14 ezer forintot takarítottak meg az új biztosításra váltó autósok

– közölte Besnyő Márton, a Netrisk vezetője. Besnyő elmondta, az idei szezonban a váltásban érintett autók átlagos életkora mintegy 16 év volt, amely megfelel a hazai átlag 15,6 évnek. 

Felhívta a figyelmet arra is, a biztosítók jelentős kedvezménnyel értékelik, ha valaki balesetmentesen vezet.

A bonus-malus rendszerben a legjobb, B10-es kategóriába tartozó autósok esetében az átlagdíj 26 753 forintot tett ki, szemben az A0-ás osztály 32 715 forintos díjával.

Mennyit kell fizetni a legnépszerűbb márkák után?

Egy friss összeállításból kiderül, a három legnépszerűbb típus, vagyis a Suzuki, az Opel és a Volkswagen modelljei után évi 25-29 ezer forintos díjak várhatók, a népszerűségi sorrend első tíz helyén álló további típusok (Ford, Toyota, Renault, Skoda, Peugeot és Fiat) esetében pedig körülbelül 28-35 ezer forinttal kalkulálhatunk jövőre.

Címlapkép: AFP

Ez is érdekelhet

képcím

Fotókon a HÉV-vel ütközött autó

képcím

Megjelent a rendelet: brutális bírság vár a gyorshajtókra

képcím

18500 járművet akar venni az állam