Kiemelt Hírek 2018. szeptember 05.

Szupercuki tapírbébi született a budapesti állatkertben - videó

Startlap Kiemelt Hírek 2018. szeptember 05.
A csíkos csoda még csak háromnapos.

Aki a tapírt szereti, rossz ember nem lehet – tartja a híres mondás, amit most végre hamarosan élőben tesztelhetünk a Fővárosi Állat- és Növénykert Dél-Amerika kifutójánál, ahol 31 év után, szeptember 2-án újra született tapírkölyök. Az állatkert közleménye szerint baba és mama egyaránt jól van, de előbbi egyelőre a kíváncsi szemek elől rejtve pihen egy védett helyen, ahová az anyaállat vitte őt. Így sajnos türelmesen várni kell arra, hogy megtekintsük a világ egyik legjobbfej állatának az elképesztően aranyos bébi verzióját.

A mamát Sukinak hívták, és szerencsés látogatók a szülést is élőben figyelemmel kísérhették, ugyanis az anya a kifutó jól látható helyén adott életet az utódnak, méghozzá az apa, Géza jelenlétében. Az eseményeket a kifutó társbérletének többi tagja is érdeklődve figyelte, sőt, az egyik vízidisznó még az újszülött letisztogatásában is besegített – olvasható a közleményben.

A tapírgyerek nem valami magabiztosan, de hamar lábraállt, ahogy az az alábbi videóban is látható, amely a szülésről és az első lépésekről készült:

A már háromnapos tapírgyerek egyébként egy Tapirus terrestris, vagyis dél-amerikai tapír (más néven síkföldi vagy közönséges tapír). Ők Dél-Amerikai csapadékosabb vidékein őshonosak, ahol jókat lehet dagonyázni.

A nőstények átlagosan 13 hónap vemhesség után egy, esetleg két kölyköt hoznak a világra, akik a felnőtt egyedekkel ellentétben – és mindannyiunk nagy örömére – csíkosak. (És gyönyörűek.) A pici tapírok legalább 6-8 hónapig szopnak, és másfél éves korukra válnak teljesen önállóvá, 2-3 évesen pedig már ivarérettek lesznek.

Sajnos nem minden tapír, ami fénylik, de ennek a tapírmalacnak már csak a neme kétséges. Emiatt a névadásra sem került még sor, de mi bízunk benne, hogy minimum olyan jól sikerül a keresztelés, mint az édesapa, Géza esetében.

Keresés az oldalon