Kiemelt Hírek 2020. március 06.

Szomorú képek a kihalt olasz fővárosról

Startlap Kiemelt Hírek 2020. március 06.
A koronavírus sújtotta Rómában, ahol olyan intézkedéseket vezettek be, mint a kötelező egy méteres távolság, a járványhelyzet elhúzódására számítanak. Addig pedig még a focimeccseket is némán játsszák. Reggeli hírösszefoglaló.

Kihalt presszók, üres fagyizók, kötelező egyméteres távolság: fotókon a koronavírus sújtotta Róma

Csak a taxiállomások vannak tele kocsikkal, de ezt leszámítva az egész olasz főváros kong az ürességtől, legalábbis magához képest. A máskor zsúfolásig tömött presszókban főként idős urak isszák a kávéjukat a napsütésben – őket nem érdekli, hogy a kormány szerint a koronavírus miatt 65 év felett nem kéne az utcán tartózkodni. Sokakat elbocsátottak, mások saját maguk mondtak fel a vendéglátóhelyekről. A stadionokban néma focimeccsekre készülnek. Erre a linkre kattintva részletes, fényképes beszámolót találsz a római állapotokról.

Koronavírus itthon: kiderült, ki a negyedik fertőzött

Csütörtökön késő este jelentették be, hogy diagnosztizálták a negyedik koronavírusos fertőzöttet Magyarországon. Arról, hogy ki a beteg, és hol tartózkodik jelenleg, ebből a cikkből tájékozódhatsz. 

Mindeközben további információkra derült fény a harmadik magyarországi fertőzöttről is, a debreceni betegről. Részletek itt.

Szijjártó Péter külügyminiszter egy Facebook-videóban közölte, világszerte összesen hány magyar állampolgárnál azonosították a vírust. Íme a felvétel.

A COVID-19 magyarországi megjelenése kapcsán felmerül a kérdés, hogy milyen hatás érzékelhető mindebből a hazai kereskedelemben? Megrohamozták a vásárlók a boltokat, és fogyóban vannak az áruk? Erről szól ez a cikk.

Koronavírus külföldön: a Lufthansa több ezer európai járatot törölt, a WHO figyelmeztetett

“Ez nem gyakorlat” – fogalmazott Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) főigazgatója, aki aggódó figyelmeztetést adott a világ kormányainak a koronavírus miatt. Ha érdekel, mit üzent Gebrejeszusz, akkor erre a linkre kattints.

7100 európai járatát törölte a Lufthansa, ami a kapacitás 25 százalékos csökkentésének felel meg. Ennek okairól és részleteiről itt írunk.

Magyarország kormánya újfent meghosszabbította a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzetet

2016 márciusa óta a kormány újra és újra meghosszabbítja a válsághelyzetet, amit állításuk szerint a tömeges bevándorlás okoz. Az ismételt hosszabbításról ebben a cikkben találod a Kormányzati Tájékoztatási Központ csütörtök esti indoklását. 

Most nincs akkora menekültválság, mint 5 évvel ezelőtt, de már Európában is lőnek rájuk

Mióta a törökök felmondták az EU-val 2016-ban kötött megállapodásukat, amely szerint nem engedik át Európába a menekülteket, közel háborús helyzet alakult Görögországban. A menekültek száma kevesebb, mint a 2015-ös válság idején, de a helyzetet már most durvábban kezelik.

Fotó: Milos Bicanski/Getty Images

Az interneten megjelentek olyan videók, amelyeken tucatnyi szélsőjobboldali próbál benzinnel felgyújtani egy civil hajót, szétverni az önkéntes orvosok járműveit, vagy kirabolni a vízből kimászó menekülteket. Miért alakulhat mindez így, mi változott az elmúlt évek során, és mi várható a jövőben?  

A börtönre ítélt volt MVM-vezér már egy kecskeméti panelban szövi álmait a parkettás celláról

Kocsis Istvánt jogerősen öt év letöltendő börtönbüntetésre ítélték a hűtlen kezelés és más bűncselekmények miatt tavaly ősszel: a vád szerint a Magyar Villamos Művek (MVM) Zrt. egykori vezérigazgatója társaival közösen offshore cégekkel kötött kamuszerződések révén 15 milliárd forintos vagyoni hátrányt okozott az MVM-nek. A jogerős ítélet kihirdetése után Kocsis kiköltözött a leányfalusi palotájából, és egy kecskeméti panelgarzonba helyezte át székhelyét. A váratlan fordulat a büntetőügyi szakértők számára egyáltalán nem meglepő. Miért tett ilyen aszketikus elhatározást Kocsis István? Innen kiderül.

TEK-es műveleti központot építenének a Hős utcai ingatlanok helyén

Erről egy, a Magyar Közlönyben kiszúrt kormányhatározat tanúskodik, amelyet Orbán Viktor jegyzett. Ha érdekel a téma, akkor itt folytasd az olvasást.

A magyar titkosszolgálat volt vezetőjére testálta cégrészét egy moszkvai vállalkozó

Eddig úgy tudtuk, a Fidesz-pártigazgató, Kubatov Gábor köreiből akarnak megszerezni egy hadibizniszben érdekelt céget. Kiderült, hogy a 2010 után az Alkotmányvédelmi Hivatalt vezető Balajti László – aki jelenleg Pintér Sándor bizalmasának cégcsoportjánál dolgozik ügyvezetőként – már előbb lépett. A történet titkosszolgálati szála több szempontból is érdekes. Részletek itt.

Csak megpróbált nem fizetni a kórházi beszállítóknak a kormány

Fotó: Mark H Milstein/Bloomberg via Getty Images

A kormány nagyjából mindenkit hibáztat a kórházak évről évre újratermelődő adóssága miatt, csak az nem merült még fel, hogy lehetne több pénzt is fordítani az egészségügyre. Pedig EU-s viszonylatban Magyarország roppant keveset áldoz erre a területre, helyette inkább sportra és vallásra költ. Decemberben 4462 beszállítónak tartoztak a kórházak: volt, akinek 4,3 milliárddal, de olyan is akadt, akinek csupán 172 forinttal. A kormány ekkor jelezte, hogy tárgyalásokhoz köti az adósságok rendezését. És barátilag felajánlották, hogy mi lenne, ha nem fizetnének rendesen. Ez a nagybeszállítók egyikének sem tetszett túlzottan. A témáról Rásky László, az Orvostechnikai Szövetség főtitkára nyilatkozik ebben a cikkben

Hétvégére elvonul az eső

Szombat délutántól az ország egész területén nyugalmas, csapadékmentes időjárás lesz, és még a nap is előbukkan majd, ugyanakkor megélénkül a szél. A következő napok részletes időjárás-előrejelzését itt találod.

Keresés az oldalon