Szombaton indul a veszettség elleni vakcinázás: jön az ebzárlat és a legeltetési tilalom

A gyógyszer tartalmú csalétkeket két héten át fogják szórni a magasból.

Szerző: Startlap

Forrás: startlap.hu | 2018-09-26 16:50

Fotó: Thinkstock

Szeptember 29-én megkezdik Magyarországon a rókák veszettség elleni vakcinázást, ami miatt az érintett térségekben az illetékes járási főállatorvos a vakcinázás kezdetétől számítva három hetes ebzárlatot és legeltetési tilalmat rendelnek el – Nemzeti Élelmiszerbiztonsági Hivatal (Nébih).

A vakcinázás szeptember 29-től október 14-ig zajlik majd, de csak a lakott, sűrűn beépített területeken kívül, összesen 41 970 négyzetkilométernyi területen szórják ki a csalétkeket. Az immunizációs proggramhoz az Európai Unió 75%-os társfinanszírozást biztosít.

A rókák jelentik a legnagyobb veszélyt, de a vakcinázás hatékony megoldást nyújt

A vadon élő és házi emlősállatok egyaránt fogékonyak a veszettség vírusára, de a betegség vakcinázással  megelőzhető. Az eljárás hatékonyságát jól mutatja, hogy a legutóbbi vadászati évben a rókák háromnegyede felvette a kihelyezett csalétkeket. A fertőzés fő fenntartói hazánkban is a vörös rókák, ezért az immunizálásuk különösen fontos állategészségügyi feladat. 

A csalétkeket repülőgépekről szórják ki

Az ember számára kellemetlen szagú csalétkeket – amelynek belsejében alumínium-műanyag fóliában található a vakcina – kisrepülőgépekről juttatják ki a kezelendő területre a szakemberek. Az állatok mozgásának korlátozása pedig annak érdekében szükséges, hogy a rókák minél nagyobb arányban egyék meg a csalétekbe rejtett oltóanyagot.

A kezelt területek térképe és a vakcinázással érintett települések tájékoztató jellegű listája megtekinthető a Nébih honlapján, az ebzárlatról, valamint a legeltetési tilalomról pedig a települési önkormányzat is tájékoztatja a lakosságot. A veszettségről további információk a Nébih Veszettségmentesítési programjának honlapján olvashatók,

Mai nap hírei

Tízmilliók menekülnek a Whatsappról

digitalhungary.hu4 órája

Hatalmas szélturbina omlott össze Svédországban

alternativenergia.hu6 órája

Harry herceg szíve összetört: nem tud túllépni a történteken

joy.hu7 órája

A kvóta elutasításában várjuk a portugál elnökség partnerségét

demokrata.hu15 órája

Elvitte egy körre nagymamáját új autójával Schobert Lara

ifaktor.hu16 órája

Tele van a tököm azzal, hogy mindenki a fiatalokat szidja!

she.life.hu17 órája

Erősebbek a mellékhatások a második Pfizer-vakcina után

szimpatika.hu18 órája

Új luxusterepjáró születik a Dacia-Lada szövetségből

agroinform.hu19 órája