Szívritmuszavart okozhat a köhögéscsillapító, a gyógyszerfelügyelet felfüggesztette a forgalmazását

A Richter is gyártotta a szert, amelyet átmenetileg tiltott be az Európai Gyógyszerügynökség, amíg lezárul a kockázatértékelés.

Szerző: Startlap

Forrás: startlap.hu | 2019-02-22 15:58

Fotó: iStock

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) az EU-ban felfüggesztette a fenspirid tartalmú gyógyszerek alkalmazását, amíg le nem zárul a PRAC kockázatértékelési bizottság értékelése arról, hogy vajon tényleg okozhat-e szívritmuszavart a vegyület – írja a Világgazdaság.

A köhögéscsillapításra és gyulladásgátlásra szolgáló fenspiridet eddig gyermekek és felnőttek számára egyaránt alkalmazták. A fenspiridtartalmú gyógyszerek Bulgáriában, Franciaországban, Lettországban, Litvániában, Lengyelországban, Portugáliában és Romániában voltak engedélyezettek. 

A francia Servier által kifejlesztett hatóanyagot számos gyártó forgalmazta, többek között a magyarországi Richter is, Epistat márkanéven. Ők már az EMA döntése előtt leállította a gyártást, miután több nemzeti hatóság felfüggesztette a gyógyszer alkalmazását. Az EMA azután döntött a fenspirid átmeneti tilalma mellett, hogy több beteg szívritmuszavarra panaszkodott. A nemkívánatos keringési rendszeri hatást már állatkísérletekkel is megerősítették.

Mai nap hírei

Erősebbek a mellékhatások a második Pfizer-vakcina után

szimpatika.hu11 órája

Messit akár 12 meccsre is eltilthatják a vasárnap történtek miatt 

eurosport.hosszabbitas.hu14 órája

Vihart kavart és rímes riposztokat ihletett Lackfi János rendőrös verse

konyvesmagazin.hu17 órája

Vizsgálódik az Európai Bizottság, miután egy civil szervezet azért bukta a pályázatát, mert nem igazolta, kap-e támogatást külföldről

444.hu17 órája

Jelentős enyhülés kezdődik

koponyeg.hu18 órája

5 csillagjegy, aki nehezen vészeli át a szakítást

joy.hu19 órája

A Ford fejlesztésével nem fog bepárásodni a szélvédőnk

autopro.hu19 órája

Oroszország kimerült

agraragazat.hu20 órája