Szívritmuszavart okozhat a köhögéscsillapító, a gyógyszerfelügyelet felfüggesztette a forgalmazását

Startlap - Startlap
A Richter is gyártotta a szert, amelyet átmenetileg tiltott be az Európai Gyógyszerügynökség, amíg lezárul a kockázatértékelés.

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) az EU-ban felfüggesztette a fenspirid tartalmú gyógyszerek alkalmazását, amíg le nem zárul a PRAC kockázatértékelési bizottság értékelése arról, hogy vajon tényleg okozhat-e szívritmuszavart a vegyület – írja a Világgazdaság.

A köhögéscsillapításra és gyulladásgátlásra szolgáló fenspiridet eddig gyermekek és felnőttek számára egyaránt alkalmazták. A fenspiridtartalmú gyógyszerek Bulgáriában, Franciaországban, Lettországban, Litvániában, Lengyelországban, Portugáliában és Romániában voltak engedélyezettek. 

A francia Servier által kifejlesztett hatóanyagot számos gyártó forgalmazta, többek között a magyarországi Richter is, Epistat márkanéven. Ők már az EMA döntése előtt leállította a gyártást, miután több nemzeti hatóság felfüggesztette a gyógyszer alkalmazását. Az EMA azután döntött a fenspirid átmeneti tilalma mellett, hogy több beteg szívritmuszavarra panaszkodott. A nemkívánatos keringési rendszeri hatást már állatkísérletekkel is megerősítették.

Ez is érdekelhet

képcím

Lefújták a légi parádét, a tűzijáték sorsa még kérdéses

képcím

Akár 450 százalékkal emelkedhet a vérhígítók ára

képcím

Drasztikusan csökkentik az üzemanyaglimitet a Mol-kutak péntektől