Szívmelengető posztot írt mindenki Jocó bácsija a pedagógusjogok világnapjára

Van ennyi pozitívum a te munkádban is?

Szerző: Startlap

Forrás: startlap.hu | 2018-10-05 14:15

Fotó: Facebook

Nagy részben a tanárokon múlik gyerekeink jövője, napjainkban mégsem megbecsült szakma – társadalmi és anyagi szinten is hiányzik az elismerés. Éppen ezért csak olyanok választják a tanári pályát, akik valóban hivatásuknak érzik az oktatást.

Ilyen Balatoni József – vagy ahogy diákjai hívják és írásai alapján az egész ország megismerhette: Jocó bácsi is. Ő a kesergés helyett a pozitívumokra koncentrál, a WMN oldalára írt cikkében össze is szedett hét okot, ami miatt örül, hogy tanár lett.

Elsőként a gyerekeket említi, bevallja, hogy nem könnyű több száz diákkal együtt dolgoznia, de csodálatos dolgok születhetnek a közös munkából. Sokszor pedig nem is a végeredmény fontos, hanem maga a folyamat, amin közösen keresztül mennek.

A tanításban is rengeteg örömet lel, ami közben a gyerekek is minden órán tanítanak neki valamit saját magáról, magukról, a világról.

Kevés az a szakma, ahol azonnali visszajelzést kap az ember a munkájáról, de a gyerekek őszintén mutatják, akkor is, ha izgalmas egy óra és akkor is, ha unják az egészet, így rögtön változtatni lehet és kell is.

Ő kifejezetten híve az iskolán kívüli programoknak, táboroknak, hiszen ilyenkor jön elő a tanárok és a diákok valódi énje, az ottani közös élmények, beszélgetések örök emléket jelenthetnek.

Itt nem csak lehetőség van, de szükséges is a folyamatos megújulás már csak a kiégés elkerülése miatt is. A sokszínűség pedig jó hatással van az élet egyéb területeire is.

A szabadság sem utolsó szempont, bár itt nem elsősorban a hosszabb nyári pihenőre gondol – persze az is előny -, hanem a pedagógiai szabadságra, ő állíthatja össze a módszereket, osztályra vagy akár egyénre szabva is.

Mivel minden gyerek, minden osztály, minden nap más, biztosan nem válnak unalmassá a napjai. Ez pedig gyönyörködtet. Minden egyes nap…

Balatoni József, kisebb sokkot kapott amikor egy nála jóval idősebb apuka huszonkét évesen „lejocóbácsizta” – mára azonban mégis, a fél ország számára Jocó bácsi.

A tanító azzal vált ismertté, hogy az 1 perc és nyersz műsorban ballagó osztályának szánt búcsúkirándulásra gyűjtött. Azóta több könyve megjelent, rengeteg rajongója van Facebook-oldalán, különböző műsorokban szerepel. Nem mellesleg a gyerekek imádják.

Harci kártyák, levél a katonától, történelmi reklámok

„A történelem egy gyönyörű tantárgy! Sok tanár a lexikális részére teszi a hangsúlyt, pedig olyan élettörténetek vannak benne, olyan társadalom, életmód, kultúra van mögötte, amelyről sokan elfeledkeznek a száraz tények mellett. A kilencedikeseimmel például az ókori görög műveltség, építészet, tudomány fejezeteket tanuljuk. Olyan, maximum egy perces reklámot kellett leforgatniuk, amelyben valamilyen módon megjelenik ez a téma. Rögtönzött színdarabokat rendeznek, újságcikkeket írnak. A tizedikes osztályommal a magyar királyokból készült harci kártyákkal fogunk kártyázni egymással. Egy háborúnál inkább nézzük meg, mi történik a fronton, hogyan élik meg a csatákat a katonák. Kapnak olyan feladatot, hogy írjanak haza levelet katonaként a családjuknak, mi történik a harcmezőn. Ezzel rengeteget tudnak fejlődni, saját véleményüket, gondolatukat tudják általuk kifejezni. Alapelvem az, hogy a diákok megtanulják, hogyan lehet a véleményüket kulturáltan megfogalmazni, hogyan lehet egy ügy mellé állni, ne csak bólogató emberek legyenek, mert a munkaerő piac nem ezt várja el” – mesélte a Marie Claire-nek adott interjújában.

Tegnap a Jaffa Kiadóban jártam egy megbeszélésen. Nagyon élveztem amellett, hogy hatékonyak is voltunk: 2018-ban két új…

Közzétette: Jocó bácsi világa – 2018. február 3., szombat

Facebook-oldalán az iskolában történteket osztja meg. Egyik posztjából kiderül: a diákoknak is meglepő volt, hogy egy tanáruk ennyire ismert:

Presztízs szerepelni a posztokban

„Először nagyon furcsa volt mindenkinek, ami érthető volt, hiszen még egyetlen olyan tanárral sem találkoztak, akinek saját, hivatalos Facebook-oldala van, ahol szórakoztató sztorikat írogat. Mostanra hozzászoktak, közülük is nagyon sokan olvassák a posztokat, poénokat gyártanak a történeteimből. Mindig tudja mindenki, kiről szól egy-egy anekdota, az egész iskola tisztában van vele, melyik sztori melyik osztályban és melyik napon történt. Lassan már presztízzsé válik szerepelni egy-egy Jocó bácsi bejegyzésben” – mondta büszkén a nullahategy.hu-nak.

Címkék:

Jocó bácsi tanár

Mai nap hírei

Magyar siker: érkezik az első szállítmány az egyik leghatékonyabb készítményből

demokrata.hu7 órája

Mesés vagyon, ezt hagyta örökösére Pécsi Ildikó

metropol.hu14 órája

Veszélyes is lehet az iPhone 12 sorozatban lévő Magsafe

gsmring.hu15 órája

Erős gyengülést mutatott reggel a forint

tozsdeforum.hu15 órája

Előre leszóltak nekik, hogy a raktárkoncerten ne játsszák el az Orbán Viktorról szóló számukat

444.hu17 órája

Ezzel a Youtube funkcióval rengeteg új videót fedezhetsz fel!

digitalhungary.hu17 órája

Élőlények tisztítják meg a tengert a műanyagtól

transpack.hu18 órája

Többet számít, hogy reggel vagy este sportolsz, mint gondolnád

she.life.hu19 órája