Szijjártó Péter felajánlotta Magyarország segítségét a thaiföldi kormánynak a mentéshez

Mindeközben már a nyolcadik gyermeket hozták a felszínre a mentőalakulatok a Tham Luang barlangrendszerből.

Szerző: Startlap

Forrás: startlap.hu | 2018-07-09 15:54

A thaiföldi haditengerészet által közreadott képen néhány fiú látható a Tham Luang-barlangban (Fotó: MTI/EPA/Thaiföldi haditengerészet)

Szijjártó Péter felajánlotta Magyarország segítségét a thaiföldi kormánynak a Tham Luang barlangrendszerben több mint két hete raboskodó ifjúsági focicsapat kimentéséhez – számolt be az MTI.

Természetesen ahogy az egész világ, úgy mi Magyarországon is szinte lélegzetvisszafojtva figyeljük, hogy sikeres lesz-e a thaiföldi mentőakció

– fogalmazott a külügyminiszter, és kiemelte: a magyar barlangi mentőszolgálat nemzetközileg elismert, s felvették a kapcsolatot a barlangi mentők vezetőjével. Azt is hozzátette, hogy a Magyar Karitásszal is konzultáltak már az esetleges későbbi segítségnyújtásról, és a szervezet szintén készen támogatást nyújtani.

Mire Szijjártó Péter megszólalt, már nyolc gyermeket mentettek ki

Mindeközben Thaiföldön már a nyolcadik gyermeket is kimenekítették a barlangrendszerből. A Tham Luang rendszerben június 23-án rekedt bent egy ifjúsági focicsapat 12 játékosa (11 és 16 év közötti gyermekek), valamint a csapat 25 éves edzője.

Fotó: MTI/AP/A thaiföldi haditengerészet Facebook-oldala

A vasárnap megkezdett mentés során először négy fiatalt sikerült kihozni, majd hétfő délelőtt megindult a második akció, és már újabb négy embert hoztak a felszínre, tehát már csak öten várják a szabadulást. Mivel a tegnapi csapat már ismeri a terepet, ezért a mai mentést is nagyrészt ők végzik, de vannak, akiket helyettesítenek, mert nagyon elfáradtak.

A vasárnap kimenekített gyerek kórházba szállították, ahol átestek a szükséges orvosi vizsgálatokon. Jól vannak, csak nagyon éhesek voltak. A még bent lévő gyerekek családtagjaira való tekintettel nem hozzák nyilvánosságra a már kimentettek nevét, a kórházban lévőkkel egyelőre fizikailag nem is érintkezhetnek szüleik.

A kockázatos akcióban 90 búvár közreműködik

A mentésben 90 búvár vesz részt, közülük ötvenen külföldről érkeztek. A gyerekeket egyesével, szakaszosan, négy csoportba osztva indítják el, mindegyiküket két-két búvár segíti. Vasárnap a legjobb egészségi állapotú gyerekeket hozták a felszínre, utánuk következnek a fiatalabbak és gyengébb úszók, illetve az edző.

Az akció sok szempontból kockázatos, a csapat tartózkodási helyének megközelítése még a gyakorlott búvároknak is rendkívül megterhelő. A barlang bejáratától a gyerekek négy kilométerre vannak, az út oda-vissza majdnem tizenegy órát vesz igénybe, a haladást számtalan akadály és az áramlatok is nehezítik. A legrosszabb szakasz a gyerekekhez vezető utolsó egy kilométer: itt a búvároknak maguk előtt kell tolniuk az oxigénpalackjukat, hogy átférjenek a szűk járatokon.

Fotó: MTI/EPA/Thaiföldi haditengerészet

Az egyik búvár meghalt a mentőakció előkészítése közben

A mentőakciónak egy halálos áldozata is van: a 38 éves Szamarn Punan, a thaiföldi haditengerészet elit alakulatának egykori tagja, aki önkéntesként vett részt a mentőmunkálatokban. A férfi csütörtök este oxigénpalackokat helyezett el a barlangban az útvonalon, amelyen keresztül a bentrekedt csoportot kimenekíteni készülnek. A palackot sikeresen eljuttatta a kijelölt helyre, de a visszafelé vezető úton eszméletét vesztette, és már hiába próbálták újraéleszteni.

 

Mai nap hírei

Elmarad a Fradi BL-meccse

eurosport.hosszabbitas.hu5 órája

Közpénzből fizet busás asszonytartást Rogán volt feleségének, Gaál Cilinek

ezalenyeg.hu8 órája

Több százezer csirkét kell levágni a koronavírus-járvány miatt Nagy-Britanniában

agroinform.hu10 órája

Eltűnik és szétrobban a föld Szibériában

mezohir.hu11 órája

Vujity Tvrtko: Eljött a búcsú ideje

femcafe.hu14 órája

Mészáros Lőrinc és ön

szabadeuropa.hu14 órája

Tokár Tomi átélte minden szülő rémálmát: 3 hónapos kisfia kórházba került

joy.hu17 órája

Rendőröket vittek kórházba Bíró Ica kilakoltatásáról

168ora.hu19 órája