Szijjártó az ukrán béketervről: "Azt én megvétóztam"

Startlap - Startlap
A külügyminiszter azt szeretné, ha a Tanács beleírná a határozatba a többi béketervet is, "amelyek semmivel se rosszabbak", mint Zelenszkijé.

Strasbourgból posztolt a Facebookra péntek délelőtt Szijjártó Péter külügyminiszter Volodimir Zelenszkij ukrán elnök béketervének ügyéről.

Zelenszkij az orosz csapatok kivonását, az 1991-es határok visszaállítását, valamint az Oroszország által elkövetett jogsértések elszámoltatását szorgalmazza, amelyet Szijjártó Péter nem írt alá.

Most 75 éves az Európa Tanács, ez remek platform lehetett volna a béketeremtésre, de az oroszok kizárása után ez a lehetőség itt elveszett. Fegyverszállítások és nukleáris háborúról való fantáziálás helyett végre igazi béketárgyalásra van szükség. Az igazi béketárgyalás pedig csak akkor jöhet létre, ha minden háborúzó fél ott ül az asztal körül. A Tanács ma is el akart fogadni egy határozatot, melyben csak és kizárólag Zeneszkij elnök béketervét akarta elismerni megfontolandó és támogatandó békeformulaként. Ez számunkra elfogadhatatlan. Mások is készítettek béketerveket, melyek semmivel sem rosszabbak, mint az ukrán elnöké. Kértem, írjuk bele a többi béketervet is az Európa Tanács határozatába. Ezt a többség elutasította. Ezért azt én megvétóztam, így nem lett tanácsi határozat

– fogalmazott Szijjártó.

Címlapkép: AFP

Ez is érdekelhet

képcím

Foci-Eb: Ukrán fordítás és győzelem a szlovákok ellen

képcím

Magyar-német Eb-meccs: példátlan fejleményről számolt be...

képcím

Szijjártó: Ha bármilyen üzenetük van, azt szívesen...