Szentendrei úti gázoló: 'A börtönbüntetést könnyebb lesz elviselni, mint ami utána a szabad életben vár rám'

A férfi a bíróságon könnyezve kért bocsánatot az áldozatok családjaitól, és arról beszélt, hogy igyekszik a társadalom 'hasznos és megbecsült' tagjaként rendbe tenni 'félresiklott' életét.

Szerző: Startlap

Forrás: startlap.hu | 2019-03-28 12:33

MTI Fotó: Mihádák Zoltán

A vád szerint harminc év körüli O. Á. 2017. március 8-án a Szentendrei úton részegen halálos balesetet okozott. A férfi az első fokon megállapított 7,5 éves szabadságvesztésének enyhítését kérte. Ügyének tárgyalását a Fővárosi Törvényszék a vádlott meghallgatásával kezdte, aki az Index beszámolója szerint vállalja a felelősséget, és bocsánatot kért két áldozata családjától. 

A vádlott a balesetet megelőzően több órán át italozott, majd éjjel egy óra körül ült a volán mögé, és a megengedett 70 km/órás sebesség helyett 165-170 km/órával hajtott. Az óbudai Rákóczi utca és Czetz János köz kereszteződéséhez érkezve nem vette észre a piros jelzésnél várakozó autót, amibe nagy sebességgel hátulról belehajtott. A járműben két huszonéves fiú ült, akik az ütközés következtében a helyszínen életüket vesztették. Az egyik áldozat Janza Richárd ifjúsági világbajnok kajakos volt.

Két család életét tettem tönkre felelőtlenségemmel. Azt is tudom, nem tudok jobban bocsánatot kérni tőlük. Nem telik el úgy nap, hogy ne járna a fejemben az a bizonyos nap. Mégis kérem a két fiú családját, hogy bocsássanak meg nekem. Nem tudok, és nem is tudok semmit felhozni a mentségemre. Csak próbálom a félresiklott életemet rendbe hozni, igyekszem a társadalom hasznos és megbecsült tagja lenni

– fogalmazott a férfi, aki egy papírról olvasta fel a mondandóját, amit többször sírással szakított meg. O. Á. az első fokú ítélet óta egy ügyvédi iroda parkolójában dolgozik és pszichológushoz jár. 

Ezt a bélyeget, a társadalom megvetését mindig viselnem kell. A börtönbüntetést könnyebb lesz elviselni, mint ami utána a szabad életben vár rám

– idézi a vádlottat a Blikk.

A gázoló védője a tárgyaláson arról beszélt: a sebességtúllépés nem köthető minden kétséget kizáróan védence ittasságához. Az ügyvéd szerint a Szentendrei úton a sebességhatár túllépése “tendencia”. Ezzel szemben az ügyész álláspontja szerint a vádlott ittassága nem hagyható figyelmen kívül, mivel a jó látási viszonyok ellenére nem fékezett, és a kormányt sem rántotta el a négysávos úton.

O. Á. szabadlábon védekezhet hétmillió forintos óvadék ellenében, de Budapest közigazgatási területén belül kell tartózkodnia. A másodfokú ítéletet április elején hozzák meg.