Súlyosan megsérült a New York-i merénylő

A férfi egy amatőr csőbombával robbantott, azonnal elfogták.

Szerző: Startlap

Forrás: startlap.hu | 2017-12-12 13:44

Ahogyan arról korábban beszámoltunk, december 11-én, hétfőn helyi idő szerint 7:30-kor robbanás volt Manhattan központjában, a Times Square közelében a Port Authority nevű, legnagyobb amerikai buszállomás aluljárójában. Egy 27 éves férfi kísérelt meg terrorcselekményt végrehajtani, de a testére szerelt csőbombával végül csak saját magát sikerült komolyabban megsebesíteni. Három másik áldozat könnyebb sérüléseket szenvedett, állapotuk stabil.

Fotó: MTI

A férfit szinte azonnal elfogták a hatóságok. Akayed Ullah bangladesi származású, állítólag hét éve él az Egyesült Államokban. A robbanásban a férfi teste és mindkét keze megégett.

Fotó: The Guardian / Reuters

A meglehetősen amatőr módon, az internetről letöltött útmutatás alapján összerakott csőbomba a feltételezések szerint véletlenül lépett működésbe. Egyelőre a hatóságok azt próbálják megállapítani, hogy valóban terrorista indíttatású volt-e a robbanószerkezet készítése. A férfi egyelőre csak utalt arra, hogy az Iszlám Állam terrorszervezet nevében akart merényletet elkövetni.

Azt már megállapították, hogy nem állt közvetlen kapcsoltban a dzsihadista szervezettel, de a nyomozók szerint Ullah érdeklődött a terrorszervezet interneten terjesztett propagandaanyagai iránt. A bangladesi rendőrség szerint a hazájában büntetlen előéletű Akayed Ullah szeptemberben szülőföldjére látogatott.

A Fox News konzervatív televízió úgy tudja, nincsenek ismert bűntársai az egyik villamosipari cégnél dolgozó elkövetőnek, aki munkahelyén rakta össze a szerkezetet.

Sarah Sanders fehér házi szóvivő a történtekre reagálva kiemelte: a New York-i robbantás rávilágít a bevándorlási politika reformjának szükségességére. Mint mondta, a kongresszusnak együtt kell működnie Donald Trump elnökkel az amerikai határok védelme és egy érdemeken alapuló bevándorlási rendszer kialakítása érdekében.

Fotó: MTI

New Yorkban legutóbb november 1-jén követtek el terrortámadást az Iszlám Állam nevében, akkor az üzbég származású, 29 éves Sayfullo Habibullaevic Saipov egy bérelt kisteherautóval a Világkereskedelmi Központ közelében a bicikliúton gyalogosokat és kerékpárosokat gázolt el. Nyolc embert ölt meg és tizenegyen súlyosan megsérültek a gázolásos merényletben.

Az Iszlám Állam, amely Szíriában és Irakban katonai szempontból vereséget szenvedett, az utóbbi hónapokban terrortámadásokra szólította fel szimpatizánsait világszerte, kifejezetten nyugati országokban.

Cikk és címlapkép forrása: MTI