Láthattak egy embert a 4-es tábor fölött - megszólalt Suhajda Szilárd felesége

Startlap - Startlap
A Mount Everesten csúcstámadásra induló magyar hegymászóról szerda óta nem érkezett hír. "Tisztán" akarta meghódítani a 8848 méteres csúcsot, ami magyar állampolgárnak még nem sikerült.

Vélhetően láttak a serpák a 4-es tábor fölött egy emberi alakot, és most mindenki arra vár, hogy kiderüljön, Suhajda Szilárd-e az – erről beszélt az M1 megkeresésére a magyar hegymászó felesége, Legindi Tímea.

A világ legmagasabb hegyén, a Mount Everesten csúcstámadásra induló magyar hegymászóról szerda óta nem érkezett hír.

Legindi Tímea arról is beszámolt a közszolgálati tévének, hogy további serpákat mozgósítottak, akik felmennek a négyes táborba, és feltehetőleg el fognak indulni az alak irányába, hogy megbizonyosodjanak róla, ott tényleg egy ember van.

“Ha valóban egy emberi alakot látnak, akkor az Suhajda Szilárd lesz, mert rajta kívül nem sokan mozognak a hegyen” – fogalmazott Legindi Tímea.

Keresték, de nem látták

24.hu az ExplorersWeb cikkére hivatkozva korábban azt írta, hogy egy két hegymászóból és hat serpából álló csapat a indult el 4-es táborból és csütörtökön délelőtt elérte a csúcsot. Ők már elindultak visszafelé, de mászás közben hiába keresték, a magyar hegymászót nem látták.

Nem jön jelzés

Suhajda Szilárd műholdas nyomkövetőjének legutóbbi jelzése szerdán, nepáli idő szerint 19:30-kor érkezett, azóta nem jött hír a Mount Everest meghódítására indult magyar hegymászóról – közölte csütörtök éjjel a küldetés kommunikációját segítő Hóhatár – a Mozgásvilág hegymászó hírei Facebook-oldal.

A bejegyzésben, ami Suhajda Szilárd saját Facebook-oldalára is felkerült, azt írták, hogy a hegymászó műholdas követője nagy kihagyásokkal dolgozott a csúcstámadás során. “A legutóbbi jelzés szerint nepáli idő szerint 19:30-kor 8795 méter magasan járt, a Hillary-lépcsőnél, és felfele mozgott. Ez 50 méterre van szintben a csúcstól, de adott esetben ez akár több órás mászás is lehet. Jeladója azóta nem küldött több jelet, és ő más módon sem jelentkezett” – idéz a bejegyzésből az MTI.

Kitérnek arra is, hogy a nyomkövető kihagyása nem szokatlan jelenség, a tavalyi Lhoce-mászás alkalmával két napig nem tudta senki, merre jár a hegymászó. “Abból indulunk ki, hogy attól, hogy mi nem látjuk a nyomkövetője adatait, ő még ereszkedik lefelé szépen lassan a hegyről. Hogy miért nem működik a jeladó, arról nincs információnk és találgatni sem szeretnénk” – írták.

“Nagyon későn volt nagyon magasan”

A Facebook-bejegyzés ugyanakkor kitér arra is, hogy a hegymászó az általában megszokotthoz képest “nagyon későn volt nagyon magasan, és hosszú ideje van úton”. “Ennek ellenére bízunk benne, hogy legjobb tudása szerint döntött és képességei legjavát nyújtva biztonságban visszatér” – írták.

Mint írták, felkértek két serpát, hogy menjenek fel Suhajda Szilárd elé a 4-es táborba, hogy amikor reggel remélhetőleg oda leér, folyadékkal tudják őt várni. “Ez nem mentőakció. Párhuzamosan több ügynökséggel felvettük a kapcsolatot, hogy ki az, akire még esetleg információszerzés vagy akár segítség kapcsán számítani lehet” – áll a bejegyzésben.

“Még messze van, addig bármi történhet”

Suhajda Szilárd vasárnap kezdte meg a csúcstámadást. A Kyocera Everest Expedíció 2023 keretében Suhajda célja a Mount Everest 8848 méteres csúcsának elérése “tisztán”, vagyis teherhordók és mesterséges oxigén használata nélkül. Magyar állampolgárnak ez ilyen módon még nem sikerült – közölte korábban az MTI-vel az expedíció.

A Mount Everest palack nélküli megmászása világviszonylatban is kiemelkedő teljesítménynek számít: a sikeres mászások nagyjából 2 százaléka történik így, nem hiába emlegetik úgy, mintha olimpiai arannyal érne fel a hegy “sportszerű” megmászása – olvasható az expedíció tájékoztatójában.

Most volt a legközelebb az Everest csúcsához

Suhajda Szilárd március 23-án utazott Nepálba, ahol az első két hétben előakklimatizálódott, majd az alaptábor elérése után három akklimatizációs kört teljesített a hegyen. Ennek során érintette a Mount Everest Genfi-sarkantyú nevezetű pontját, amely 7900 méteres magasságban található. Indulása óta mintegy két hónap telt el: szervezetét mostanra szoktatta hozzá a légnyomás változása okozta oxigénszegény környezethez. Az akklimatizáció nagyjából másfél hónapot vett igénybe.

A tájékoztató idézi Suhajda Szilárdot, aki azt mondta, most van legközelebb az Everest csúcsához. Félek, ugyanakkor boldog izgatottsággal várom az indulásom: a “rajtvonal” – a 4-es tábor, ahonnan kezdetét veszi a konkrét csúcsmászás – még messze van, addig bármi történhet – mondta a hegymászó, hozzátéve: nagyon bízik a jó szerencsében és úgy érzi, a felkészülése és az eddigi befektetett munkája nem múlhat el siker nélkül.

“Szerencsés vagyok, hogy a családom és barátaim, támogató partnereim, sőt, egy egész ország mellettem áll. Úgy érzem, mindenkiért mászok most! Készen állok!” – idézte a hegymászót az MTI.

Címlapkép: MTI / Mohai Balázs

Ez is érdekelhet

képcím

Gyertyagyújtással emlékeztek Suhajda Szilárdra a...

képcím

Nem tudott felszállni a helikopter, ami Suhajda Szilárd nyomait...

képcím

Gyertyagyújtást szerveznek Suhajda Szilárd emlékére