Kiemelt Hírek 2018. szeptember 04.

Stohl András fájdalmas őszinteséggel vallott édesapja haláláról 

Startlap Kiemelt Hírek 2018. szeptember 04.
Apja életmódja mellett, ami fiára is erősen ragadt, elkerülhetetlen volt a tragédia.

Stohl András a Hotel Európa fit vezérigazgatójának adott egy hosszabb interjút, amelyben többek között édesapja életmódja és az emiatt bekövetkező korai halála is szóba került – olvasható a szálloda weboldalán.

Soha nem voltam egészségtudatos ember, az édesapám sem volt az. Valahogy én ebben szocializálódtam. Apu cukorbeteg volt, de nem törődött vele. Ette a kenyeret, a zsíros ételeket, itta a rövid italt, aztán 60 éves kora után megvakult. 67 évesen csak azért nem vágták le a lábát, mert nem volt értelme. Aztán meghalt. A cukortól olyan mértékű leépülés ment végbe a szervezetében mind testileg, mind szellemileg, ami végül elvitte. A nővérem orvos, előre leírta számomra a forgatókönyvet, hogy mi várható… Hogy minek mi a következménye… Pontosan minden kiszámítható. Emlékszem, egy kocsiban ültünk, némán és kérdőn néztem rá. Minden lépés előre tudható volt, de apámat ez egyáltalán nem érdekelte. Ő tényleg a napnak élt, és ebből azért belőlem sok van. Az apám épület-gépészmérnök volt. Egy olyan munkakört végzett, ahol leginkább az agyi kapacitására volt szükség. Apu is vadászott, mozgott az erdőben és a természetben, de 50 évesen már 110 kg volt. Ebben bent volt a rövid ital, a dzsentri világ „rá se hederítek” stílusa… Hát ez így végződött. Ezt hozom otthonról. Én sem voltam mindig egészségtudatos, és bizony azokat a napi bűnöket, mint a cigarettázás máig elkövetem. (…) Nagyon sok pénzt fizetnék, ha valaki azt mondaná, hogy egy óra múlva már nem gyújtok rá, és úgy is lenne. Ebből a szempontból sajnos gyenge vagyok

– fejtette ki a színművész, aki számára a színészet és a televíziózás komoly korlátokat szab az egészségkárosítás terén, hiszen mint mondja, részben a külsejéből él. Stohl rendszeresen lovagol, vadászik, és kondizik, amit ha kihagy, máris érzi az elvonási tüneteket.

A színész azt is elmondta, hogy kevés ideje van magára, hiszen a néggyermekes édesapa általában 6-kor kezd a rádióban és este 10-kor fejezi be a napot a színpadon, és a két kisebbik gyermeke még nagyon igényli az apai jelenlétet.

Keresés az oldalon