Kiemelt Hírek 2021. július 25.

Siklósi Gergely ezüstérmet nyert Tokióban

Startlap Kiemelt Hírek 2021. július 25.
Férfi párbajtőrvívásban született a második magyar érem az olimpián.

Siklósi Gergely a férfi párbajtőrvívás magyar klasszisa. Fotó: MTI/Illyés Tibor

Siklósi Gergely 23 évesen, világranglista 1. helyezettként érkezett a tokiói olimpiára, ahol fantasztikus menetelést mutatott be. Magabiztos vívással előbb a kínai Tung Csaót (15:9), majd a marokkói Husszam Elkordot (15:13) és a negyeddöntőben a dél-koreaiak riói olimpiai bajnokát, Pak Szang Jungot is legyőzte (15:12). A döntőbe jutáshoz az olasz Andrea Santarellivel kellett pástra lépnie.

Siklósi tétversenyen háromszor találkozott pályafutása során az olasszal, mindháromszor legyőzte, legutóbb a 2019-es budapesti világbajnokság elődöntőjében. Ezúttal is remekül kezdett a Honvéd párbajtőrözője, húsz másodperccel a vége előtt már 13-10-es Siklósi vezetést mutatott az eredményjelző. 15-10 lett a vége, ami a magyar sportoló életének első olimpiáján döntőt ért.

A magyar idő szerint vasárnap délután negyed háromkor kezdődő fináléban a francia Romain Cannone volt a magyar klasszis ellenfele. A francia nagy meglepetésként jutott el az utolsó asszóig, korábbi eredményei alapján nem számított favoritnak.

A döntősök a Star Wars kultikus dalára vonultak be a pástra. A vírushelyzetre tekintettel a lelátók itt is üresen, de a csapattagok és a magyar újságírók megadták a hangulatot a küzdelemnek. A döntő asszó késve kezdődött, mivel technikai gondok akadtak a berendezéssel, a két sportolónak hosszú perceken át kellett várakoznia. Az első harmadot döntetlennel (4:4) zárták, a francia viszont a győzelem közeléig jutott a második 3 perc végére (14:9), ami végül elég volt a győzelemhez (15:10), így a magyar Siklósi Gergely ezüstérmet nyert a tokiói olimpián. 

Siklósi Gergellyel korábban a 24.hu készített részletes interjút, ez itt, az olimpia legfrissebb hírei pedig ide kattintva olvashatóak.

Keresés az oldalon