Scholz: Oroszország nem fogja megnyerni a háborút

Startlap - Startlap
Kadirov már Lengyelországra feni a fogát; Putyin aláírt egy fontos rendeletet; olajembargó: engedhet az unió Orbánnak; globális recessziót okozhat a háború. Az ukrán-orosz válság hírei.

Scholz: Oroszország nem fogja megnyerni a háborút

Putyin akkor fog komolyan tárgyalni a békéről, amikor felismeri, hogy nem képes megtörni Ukrajna védelmét. Moszkva nem fogja diktálni a béke feltételeit. Ukrajna ezt nem fogja elfogadni, és mi sem – jelentette ki Olaf Scholz német kancellár csütörtökön a davosi Világgazdasági Fórumon.

A svájci fórumon elmondott beszédében Scholz úgy vélekedett, hogy Putyin nem tudta elérni a több mint három hónapja indított háború elején kitűzött stratégiai céljait. (24.hu)

Kadirov: Ukrajna lezárt ügy, már Lengyelország érdekel

Rég jelentkezett már a csecsenek vezére, most azonban videót posztolt Ramzan Kadirov, amelyben cseppet sem megnyugtató dolgokról beszélt, bár kérdés, hogy szavai mögött milyen komoly elköteleződés van, főként az oroszok részéről. A Nexta által közzétett videót ezen a linken találod.

Putyin rendeletet írt alá, hogy könnyebb legyen az ukránoknak orosszá válniuk

Mikhail Metzel / POOL / Sputnik via AFP

A CNN írta meg, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök még szerdán aláírt egy rendeletet, ami megkönnyíti, hogy a nemrégiben elfoglalt területeken az ukrán lakosság felvehesse az orosz állampolgárságot. Részletek.

Politico: Engedhet az unió Orbánnak, csak hogy legyen olajembargó

Uniós tisztségviselők és diplomaták szerint nincs kizárva, hogy Magyarország még az uniós állam- és kormányfők hétfőn kezdődő csúcstalálkozója előtt csatlakozzon az Oroszország elleni hatodik szankciócsomaghoz – írja a Politico a hírlevelében. Hogyan lehetséges ez? Innen kiderül.

Brit külügyminiszter: Putyint nem lehet megbékíteni, erővel kell szembeszállni vele

Liz Truss brit külügyminiszter csütörtökön veszélyesnek nevezte Vlagyimir Putyin „megbékítésére” irányuló kísérleteket. Az orosz agressziót szerinte nem lehet csillapítani, erővel kell szembeszállni vele. „Hajthatatlannak kell lennünk abban, hogy katonai segítséggel és szankciókkal biztosítsuk Ukrajna győzelmét. Most már nem vehetjük le a lábunkat a gázpedálról” – mondta. (24.hu)

Több mint negyven várost lőttek az oroszok Donbász és Luhanszk régiókban

Viktor Antonyuk / Sputnik / Sputnik via AFP

A BBC beszámolója szerint egy iskolát is leromboltak, a támadás következtében pedig öt civil meghalt és 12-en megsebesültek. (24.hu)

Magyarul terjesztették legtöbben a Kreml győzelem napi propagandáját

A Disinformation Situation Centre nevű együttműködés kutatói összesen 11 nyelven vizsgálták meg, hogy milyen oroszbarát bejegyzések, beszámolók és tudósítások terjedtek a közösségi médiában Vlagyimir Putyin orosz elnök május 9-i győzelmi napi propagandaműsorával kapcsolatban. Kiderült, legtöbben magyarul terjesztették  az anyagot. Bővebben.

A Világbank elnöke szerint globális recessziót okozhat a háború

A Világbank vezetője arra figyelmeztetett, hogy Oroszország Ukrajna elleni inváziója globális recesszióhoz vezethet – az élelmiszer, az energia és a műtrágya árának megugrásával.

David Malpass szerint sok európai ország még mindig túlságosan függ Oroszországtól az olaj és a gáz tekintetében. Szerinte a gázszállítás csökkentésére irányuló orosz lépések jelentős lassulást okozhatnak a régióban. Hozzátette, hogy a magasabb energiaárak már most Németországra, a világ egyik legnagyobb gazdaságára nehezednek. (24.hu)

 

Az orosz-ukrán háború történései percről perce itt.

Címlapkép: Dursun Aydemir / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP

Ez is érdekelhet

képcím

Kinevezték az új magyar nagykövetet Kijevben

képcím

Kijev ideiglenesen levette az OTP Bankot a tiltólistáról

képcím

Lengyelország nem szállít több fegyvert Ukrajnának