Rétvári szerint nő az állami tankönyvrendelések száma, de a statisztikák szerint meg csökken

Közben az állam adminisztratív intézkedésekkel igyekszik kinyírni a magánkiadókat.

Szerző: Startlap

Forrás: startlap.hu | 2019-01-23 08:42

MTI/Máthé Zoltán

Az állami tankönyvek egyre kevésbé népszerűek a pedagógusok körében: a statisztikák szerint a 2015-ös 74,4 százalékról 2018-ra 68 százalékra esett vissza az állami kiadású tankönyvek rendelési aránya – derült ki az állami Könyvtárellátó Nonprofit Kft. (KELLO) adataiból, amelyeket a Tankönyvesek Országos Szakmai Egyesülete (TANOSZ) kért ki. A számok tehát ellentmondanak Rétvári Bencének, az Emberi Erőforrások Minisztériuma parlamenti államtitkárának, aki múlt héten még arról beszélt, hogy az iskolák egyre nagyobb arányban rendelnek állami kiadású tankönyveket – írja a Népszava.

Leginkább az újgenerációs tankönyvek népszerűsége csökken

A visszaesés nagyobbrészt az Oktatáskutató- és Fejlesztő Intézet (OFI) által kidolgozott, sok esetben szakmai hibákat és propagandisztikus politikai üzeneteket tartalmazó “újgenerációs” tankönyveket sújtotta. Ezekből 2015-ben még évente 20 000 darabot rendeltek iskolánként, tavaly viszont már csak 12,6 ezret, ami 37 százalékos visszaesést jelent.

Ezek – az államtól származó – adatok tételesen cáfolják, hogy a tanítók-tanárok körében egyre népszerűbbekké váltak volna az állítólag modernebb fejlesztésű kísérleti, újgenerációs tankönyvek

– olvasható a TANOSZ állásfoglalásában.

Nem elfogadták, csak beletörődtek

„Az államtitkár beszélt arról is, hogy ezeket a könyveket egyre több tanár fogadta el. Én inkább úgy fogalmaznék: beletörődtek abba, hogy szűkül a választék, népszerűtlenségük ellenére hamarosan már szinte csak az állami tankönyvekből választhatnak” – nyilatkozta lapnak a TANOSZ alelnöke, Romankovics András.

Hamarosan nem lesz más

Módosult ugyanis a tankönyvellátásról szóló törvény, mely tulajdonképpen megtiltotta a magánkiadók által forgalmazott, 2013-ban engedélyeztetett tankönyvek engedélyfrissítését, ami az adott kiadványok eltűnésével járhat, mivel az engedélyük érvényességének időtartama öt év.

Az érvényesen beszerezhető tankönyveket is ellehetetlenítik

„Azok a magánkiadós tankönyvek is könnyen kikerülhetnek a tankönyvjegyzékből, amelyek idén még érvényes engedéllyel rendelkeznek. Egy másik módosítás szerint ugyanis egy adott tantárgy esetében legfeljebb két tankönyv kerülhet fel a jegyzékre, a harmadik felvételét már el kell utasítani – akkor is, ha egyébként átesett az engedélyeztetési eljáráson. Ha az engedélyezett keretet két állami kiadó (például az OFI, az Apáczai Kiadó vagy a Nemzeti Tankönyvkiadó) tankönyve már betölti, a magánkiadóknak szinte esélyük sincs” – foglalja össze a lap.

Mai nap hírei

Ne is álmondjunk utazásról, ha májusig nem kapjuk meg a koronavírus-vakcinát

bitcoinbazis.hu4 órája

Nagyon elvesztette a Fidesz Ferencvárost

168ora.hu6 órája

Érdekes infó a Windows 10 következő változatáról

itbusiness.hu7 órája

Hajnali havazás

koponyeg.hu9 órája

Nagy az érdeklődés az Iszomm iránt Szanyi Tiborék szerint

demokrata.hu9 órája

25%-kal drágábbak lettek a használt autók

autonavigator.hu10 órája

Toyota Mega Cruiser – alig ismert terepjáró-különlegesség

agroinform.hu11 órája

Nyugdíj kisokos 2021 - Nyugdíjemelés, nyugdíjprémium, 13. havi nyugdíj

ado1szazalek.com14 órája