Rendkívüli állapotot hirdet ki Trump

Hogy megépülhessen a fal a mexikói határon.

Szerző: Startlap

Forrás: startlap.hu | 2019-02-15 17:10

MTI/AP/Carolyn Kaster

Rendkívüli állapotot hirdet ki Donald Trump amerikai elnök annak érdekében, hogy a kongresszus megkerülésével előteremthesse a mexikói határra ígért fal megépítéséhez szükséges pénzösszeget.

Trump ezt helyi idő szerint  péntek délelőtt jelentette be a Fehér Ház kertjében. Előtte aláírta a kormány finanszírozásáról szóló és a kongresszus által megszavazott törvényt, így véglegesen elkerülhetővé vált az újabb részleges kormányzati leállás.

Az 1159 oldalas törvény nem tartalmazza a Donald Trump által kért 5,7 milliárd dollárt a déli határon építendő falra, de tartalmaz egy 1,375 milliárdos összeget a határbiztonság fokozására.

Fal építését a törvény kizárja, és leszögezi, hogy ez az összeg 55 mérföldnyi kerítés és mellette húzódó gyalogösvény létrehozását szolgálja, és csakis már “létező technológiák” vehetők igénybe hozzá. Emiatt ha Trump elő akarja teremteni a fal építéséhez szükséges 5,7 milliárd dolláros összeget vagy ennél többet, akkor azt más költségvetési fejezetekből kell elvennie.

Nem blöffként kezelik

A The Washington Post című lap értesülései szerint a rendkívüli állapot miatt nemcsak a kongresszusi politikusok, hanem Kalifornia állam és mások is pert indíthatnak az elnök ellen.

A lap idézte Xavier Becerra kaliforniai főállamügyészt, aki közölte: “bármiféle válság is lesz a határon, azt Trump elnök idézi elő”. Becerra szerint nincs rendkívüli állapot, és ha az elnök mégis kihirdeti, akkor túlterjeszkedik a hatáskörén és Kalifornia állam pert indít ellene.

Mi nem blöffként kezeljük majd ezt, hanem felelősségre fogjuk vonni őt

– fogalmazott a főállamügyész.

A The Washington Post nevük elhallgatását kérő kormányzati tisztségviselőkre hivatkozva úgy tudja: mind az igazságügyi minisztérium, mind a Fehér Ház jogászai azt tanácsolták az elnöknek, hogy ne hirdessen rendkívüli állapotot, mert a falépítéshez szükséges összeget másként, átcsoportosítással is előteremtheti.

 

(MTI)

Mai nap hírei

Boltzár: mi lesz a mezőgazdasági üzletekkel?

agroinform.hu12 órája

Merkely Béla: akár május közepétől fellélegezhetünk

demokrata.hu13 órája

10 hiba, amit a középkorú nő elkövethet

napidoktor.hu14 órája

Katalin hercegné édesanyja megerősítette a hírt, amit már mindenki sejtett

life.hu14 órája

Orbán Viktor legrosszabb döntése

444.hu16 órája

Fia leütötte Szabó Győzőt

ifaktor.hu17 órája

Nagyon jó hír a Vodafone ügyfeleknek

itbusiness.hu18 órája

Viszik az új Redmi K40 modelleket mint a cukrot

gsmring.hu19 órája