Putyin, Biden és számos európai vezető reagált a Fico elleni merényletre

Startlap - Startlap
Megdöbbenésüket fejezték ki és határozottan elítélték a Robert Fico szlovák miniszterelnök elleni fegyveres támadást.

Szörnyű bűncselekménynek nevezte Vlagyimir Putyin orosz elnök a szlovák kormányfő elleni merényletet, amelyre nem lehet mentség – olvasható a Kreml honlapján szerdán közzétett, Zuzana Caputová szlovák államfőhöz intézett táviratban.

“Tisztelt elnökasszony, megrökönyödéssel értesültem a Robert Fico szlovák miniszterelnök elleni merényletről. Erre a szörnyű bűncselekményre nem lehet semmilyen mentség” – áll a táviratban.

“Robert Ficót bátor és lelkiekben erős embernek ismerem. Nagyon remélem, hogy ezek a tulajdonságai segítik majd abban, hogy kiállja ezt a nehéz helyzetet. Kérem, tolmácsolja neki őszinte támogatásom szavait, valamint a mielőbbi és teljes felépüléséhez fűzött jókívánságaimat” – írta Putyin.

Dmitrij Medvegyev, az orosz biztonsági tanács elnökhelyettese gyógyulást kívánt a szlovák kormányfőnek, hozzátéve, hogy a merénylő célja nem világos. Ezt Oleg Oszipov, Medvegyev tanácsadója közölte a RIA Novosztyi hírügynökséggel.

Az amerikaiak szoros kapcsolatban állnak a szlovák kormánnyal

Joe Biden amerikai elnök elítélte a Robert Fico szlovák miniszterelnök elleni szerdai merényletet, “borzalmas és erőszakos tettnek” nevezte azt – áll a Fehér Ház által kiadott közleményben.

“Aggodalommal töltenek el a Robert Fico szlovák miniszterelnök elleni merénylet hírei. Jill és én is imádkozunk a mielőbbi felépüléséért, együttérzünk a családjával és a szlovák néppel” – írta Biden a Fehér Ház által kiadott közleményben.

A pozsonyi amerikai nagykövetség szoros kapcsolatban áll a szlovák kormánnyal és készen áll a segítségnyújtásra – tette hozzá.

Az európai vezetők sorra ítélik el az erőszak minden formáját

Olaf Scholz német kancellár megdöbbenéssel fogadta a szlovák miniszterelnök elleni merénylet hírét, gyáva tettnek nevezte azt, és hangsúlyozta, hogy “az európai politikában nincs helye az erőszaknak”.

Karl Nehammer osztrák kancellár leszögezte: “a mi demokráciánkban nincs helye a gyűlöletnek és az erőszaknak”.

Giorgia Meloni olasz miniszterelnök kormánya nevében kijelentette, hogy elítélik az erőszak minden formáját, valamint a demokrácia és a szabadság elvei elleni támadásokat.

Megdöbbentett a szlovák miniszterelnök elleni szörnyű támadás. Az ilyen erőszakos cselekményeknek nincs helyük társadalmainkban” – kommentálta a merényletet Kiriákosz Micotákisz görög miniszterelnök.

Luís Montenegro portugál miniszterelnök “a politikai erőszak elfogadhatatlan és barbár cselekedetének” nevezte a támadást, és kifejezte szolidaritását hivatali kollégájával.

Mette Fredericksen dán miniszterelnök is határozottan elítélte és félelmetesnek nevezte a merényletet.

Kaja Kallas észt miniszterelnök szerint egy megválasztott vezető elleni merénylet egyben támadás a demokrácia eszméje ellen is.

Edgars Rinkevics lett államfő kijelentette: “az erőszak teljességgel elfogadhatatlan, legyen szó bármilyen politikai vagy egyéb nézeteltérésről”. A merénylet alapos kivizsgálását sürgette, és mielőbbi felépülést kívánt Ficónak.

Gitanas Nauseda litván államfő úgy vélte, hogy az ilyen erőszakos cselekedetekkel szemben zéró toleranciát kell alkalmazni.

“Határozottan elítéljük a brutális és meggondolatlan támadást Robert Fico, Szlovákia miniszterelnöke ellen” – írta az X közösségi portálon tett bejegyzésében Irakli Kobakhidze, Georgia miniszterelnöke.

A fehérorosz külügyminisztérium sajtóosztálya közleményben ítélte el a merényletet. A tárca hangsúlyozta, hogy “a politikusok és tisztségviselők elleni támadásoknak és erőszaknak nincs helye a 21. században, bármilyen céllal is kövessék el azokat”. Minszk mielőbbi felépülést kívánt a miniszterelnöknek.

Klaus Iohannis román államfő közösségi oldalán azt írta: megdöbbenve értesült a szlovák miniszterelnök elleni lőfegyveres támadásról és mielőbbi teljes felépülést kívánt számára.

 “Nem szabad megtűrnünk az erőszakot, nem szabad, hogy helye legyen a társadalomban” – írta az X közösségi hálózaton megjelent bejegyzésében Petr Fiala miniszterelnök.

 

Címlapkép: MTI/EPA/Szputnyik/Kreml pool/Szergej Szavosztyanov

Ez is érdekelhet

képcím

Hivatalos végeredmény: 87,28 százalékkal győzött Vlagyimir...

képcím

Putyin nyert és már az ukrajnai békekötésről gondolkodik

képcím

Vlagyimir Putyin fölényesen vezet az első részeredmények szerint