Kárpátaljai magyar romák ellen hajtottak végre pogromot

Egy 10 éves kisfút és az édesanyját is megszúrták.

Szerző: Startlap

Forrás: startlap.hu | 2018-06-24 17:42

Fotó: Thinkstock (illusztráció)

Szombaton röviddel éjfél előtt késekkel és baseball ütőkkel felszerelt álarcos elkövetők támadták meg a kárpátaljai magyar cigányok Lemberg külvárosában létesített átmeneti táborát. A támadásban egy 24 éves férfi életét vesztette, három személy megsebesült. Az elhunyt és a sérültek a munkácsi járási Szernye és Barkaszó magyar ajkú községek, valamint Munkács lakosai.

Az áldozatot a támadók csoportosan szurkálták,míg a 30 éves anyát akkor  szúrták meg, amikor védeni próbálta 10 éves fiát, akit szintén késsel sebesítettek meg.

A lembergi rendőrség közlése szerint elfogták és őrizetbe vették a romatábor elleni támadás hét elkövetőjét, akik 17-18 éves lembergi lakosok, a vezetőjük 20 éves.

A zaxid.net lembergi hírportál rendőrségi forrásból úgy értesült, az őrizetbe vett fiatalok a Józan és Dühös Ifjúság nevű neonáci szervezet tagja. A formáció Lemberg Jugend néven működtet videocsatornát a Youtube-on – írta a hírszájt.

Rendőri védelmet kaptak

“Arra kérek mindenkit, képzelje maga elé ezt a képet, mielőtt “úgy kell nekik!” stílusban kommentálná az esetet. Maradjunk meg embereknek!” – írta Andrij Szadovij, megjegyezve, hogy a történelemből tudható, a civilizált emberi lényt kis távolság választja el a lelketlen vadállattól.

Az ukrán nacionalizmus fellegvárának számító Lemberg első embere, aki egyben a Szamopomics (Önsegély) nevű parlamenti párt vezetője, közölte, a megtámadott tábor lakói jelenleg rendőri védelem alatt állnak, és a város önkormányzata a nyomozás idejére ideiglenes szállást biztosít számukra.

Jelezte, a támadás egyik sebesültjét, akinek az állapota közepesen súlyos, kórházban kezelik, két sérültet, egy anyát és fiát, a sebeik bevarrása után kiengedték a kórházból.

Aggasztó jel

Hennagyij Moszkal, Kárpátalja kormányzója vasárnap nyilatkozatban ítélte el a kárpátaljai romák ellen Lembergben elkövetett támadást, aggasztó jelnek nevezve az Ukrajnában rendszeressé vált romaellenes pogromokat, amelyek szerinte az ország “extrémizmusba és idegengyűlöletbe süllyedését” mutatják.

Idén ukrán nacionalisták már kétszer támadtak rá romák ideiglenes táborhelyeire Kijevben, és hasonló pogromokat hajtottak végre Ternopilban, valamint korábban Lembergben is kárpátaljai cigányok ellen. Ezekért a támadásokért a felelősséget a C14 neonáci szervezet és az idén alakult Nemzeti Osztagok félkatonai formáció vállalta magára.

 

(MTI)

 

Mai nap hírei

Hogy kerültek az első, magyar tengeralattjáró roncsai a Balaton fenekére?

balaton.hu2 órája

5 jótékony hatása 1 pohár vörösbornak

napmintnap.com11 órája

Csányi Tamás: Európa vezetői lettünk, de ennek nem fogunk örülni

nagykunsag.ezalenyeg.hu13 órája

Ellenzik a Galvani-hidat, mert az majd javítja az autós közlekedés feltételeit

demokrata.hu14 órája

Változás a Magyar Telekom Csoport felső vezetésében

itbusiness.hu15 órája

Nagy lehűléssel és széllel érkezik a várva várt csapadék

mezohir.hu16 órája

Válságban a hazai szőlő-bor ágazat – és nem a koronavírus miatt

agraragazat.hu16 órája

Azzal támadják Karácsonyékat, amit Tarlósék is terveztek

szabadeuropa.hu17 órája