Páratlan égi jelenséget csodálhatunk meg július végén

Startlap - Startlap
Illetve nem is egyet, hanem mindjárt kettőt!

A vörös bolygó, melyet oly sokat kutatnak, most végre 15 év után ismét nagy földközelségbe kerül. De nem csak ez lesz a hónap meglepetése az égbolton, hiszen érkezik a XXI. század eddigi leghosszabb, teljes holdfogyatkozása is.

Persze a fent említettek külön-külön is érdekesek, de hogy még különlegesebb legyen az egész, mindezek egy napon, vagyis július 27-én fognak bekövetkezni. Bár a Hold játéka csak alig pár órát fog tartani a két félárnyékos fogyatkozás között, a Mars közelsége az év végéig ki fog tartani – írja honlapján a Magyar Csillagászati Egyesület.

Nézzük először a római hadistenről elnevezett bolygót

Fotó: Thinkstock

2003-ban volt legutoljára ilyen közel hozzánk, bár elnyújtott pályája miatt kétévente bekövetkezett közelsége miatt a Föld-Mars távolsága igen eltérő értékek között változik. Idei oppozíciójára (szembenállására) július 27-én kerül sor, legnagyobb földközelsége július 31-én lesz. Jól kivehető lesz majd szabad szemmel is.

Eltűnik hűséges kísérőnk, a Hold – de akár vörösben térhet vissza

Fotó: Thinkstock

No persze nem végleg kell búcsúznunk tőle, hanem valamivel több mint másfél órára tűnik csak el, de a teljes “műsor” a részleges fogyatkozásokkal együtt 3 óra 55 percig lesz látható. Holdfogyatkozás egyébként akkor következik be, amikor a Föld a Nap és a Hold közé kerül pályáján, így ekkor bolygónk árnyékba borítja örök kísérőjét.

Fotó: Thinkstock

Ha a Nap fénye ekkor a Föld légkörének molekuláiról verődik vissza, a Hold vöröses fényűre “vált” – ilyenkor beszélünk vérholdról. Reméljük most is valami hasonlót fogunk látni.

 

Ez is érdekelhet

képcím

India leszállt a Hold déli felére

képcím

Berki Krisztián feltételezett dílerének letartóztatását kérte...

képcím

Orbán Viktor elárulta, mi az egyetlen dolog, ami számít