Palesztinpárti tüntetéseket terveztek Budapestre – Orbán azonnal intézkedett

Startlap - Startlap
"Stand with Gaza" címmel palesztinpárti tüntetést szerveztek a Külgazdasági és Külügyminisztérium budai épülete elé péntek délutánra. Szombaton szintén "a Hamász felhívásához köthető" gyűlést kíván tartani egy magánszemély. A rendőrség mindkét tervezett eseményt betiltotta.

“Magyarországon nem lesz terrorpárti tüntetés. Megvédjük a magyar embereket!” – posztolta Orbán Viktor a Facebook-oldalán a szokásos péntek rádióinterjúja után.

Amikor Orbán Viktor, grúziai hivatalos útjáról hazatérve értesült a péntekre a KKM elé tervezett megmozdulásról, intézkedett annak megakadályozásáról – válaszolta a Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke a Telex megkeresésére.

A lap annak kapcsán kereste Havasit, hogy a Facebookon “Stand with Gaza” címmel palesztinpárti tüntetést szerveztek a Külgazdasági és Külügyminisztérium budai épülete elé péntek délutánra.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság  szintén az interjú után, “Magyarországon nem lehet terrorszervezet mellett tüntetni!” címmel posztolta ki a Facebook-oldalára, hogy megtiltották a főváros területére 2023. október 13-ára bejelentett gyűlés megtartását.

A rendőrség indoklása szerint “a gyűlés illeszkedik a Hamász felhívásához, amely e napra a ‘harag kimutatására’ szólítja fel híveit az egész világon”, és közvetlenül veszélyeztetné a közbiztonságot és a közrendet.

A BRFK figyelmeztet, hogy a betiltott gyűlésen történő részvétel szankciót von maga után.

A BRFK később azt közölte, hogy a péntekihez hasonlóan szombatra szintén egy magánszemély jelentette be, hogy “Budapest V. kerületében gyűlést kíván tartani, amely köthető a Hamász felhívásához” – írja az MTI. A rendőrség hangsúlyozta, hogy “Magyarországon nem lehet terrorszervezet mellett tüntetni”.

Önmagában is terrorveszély

A Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában Orbán megdöbbentőnek nevezte, hogy szimpátiatüntetések vannak a terroristák mellett egész Európában. Jelezte: még Magyarországon is próbálkoztak, “de terrorszervezetek mellett szimpátiatüntetést nem lehet rendezni, mert az önmagában is terrorveszélyt jelentene”. Ezért “nem is fogunk erre semmilyen engedélyt sem megadni” – jelentette ki.

Nyugat Európában azonban számos helyen nem tudják megakadályozni a terror melletti szimpátiatüntetéseket, és ez azt jelenti, hogy ott nagy számban vannak emberek, akik helyeselnek ilyen akciókat – fejtette ki. Úgy értékelt: miután a migrációs válság idején nagy számban engedtek be ellenőrzés nélkül tömegeket a nyugat-európai országokba, most köztük ott vannak a Hamász megbízottjai is, ami közvetlen, komoly kockázatot jelent minden nyugat-európai országnak.

“Adjunk hálát a Jóistennek, hogy 2015-ben helyén volt az eszünk, meg a szívünk is, és megépítettük mind a kerítést, mind pedig a jogi korlátokat, amelyekkel a migrációval (…) szükségszerűen együtt járó terrorista veszélyt Magyarországtól távol tudtuk tartani” – fogalmazott Orbán az interjúban.

Németországban nincs tiltás

Az izraeliek és a palesztinok mellett is szabad tüntetni Németországban – jelentette ki egy pénteken ismertetett nyilatkozatában a német szövetségi bűnügyi hivatal (BKA) elnöke.

Holger Münch a Madsack médiacsoporthoz tartozó lapok közös szerkesztőségének (RedaktionsNetzwerk Deutschland – RND) adott nyilatkozatában kiemelte, hogy várhatóan “visszhangra talál” Németországban a Hamász palesztin szélsőséges iszlamista szervezet pénteken tartandó, Izrael elleni megmozdulásokra szólító felhívása. Ezért a tartományi szervekkel egyeztetve országszerte megerősítik az izraeli és a zsidó intézmények védelmét – írja az MTI.

Palesztinpárti tüntetést biztosít a német rendőrség Lipcsében, 2023. október 12-én.
Palesztinpárti tüntetést biztosít a német rendőrség Lipcsében, 2023. október 12-én (AFP)

A legszélesebb nyomozati jogkörű német rendőri szerv vezetője az RND-nek elmondta, hogy a közel-keleti konfliktus a palesztinbarát és az Izrael-párti “oldalt” is demonstrációkra serkenti, a hatóságoknak pedig kezelniük kell ezt a helyzetet. Mint mondta, “mindenekelőtt világosan ki kell jelölni az ilyen tüntetések határait”, ami azt jelenti, hogy ugyan “természetesen megengedett” az izraeliek és a palesztinok sorsa iránti együttérzés vagy a tiltakozás kifejezése, de

ha az ügyet terrorista propaganda terjesztésére használják fel, akkor fel kell oszlatni a tüntetést.

Az antiszemitizmus elleni állami erőfeszítések összehangolásáért felelős kormánybiztos, Felix Klein az RND-nek azt mondta, hogy a Hamászt nem érdekli a Gázai övezet és Ciszjordánia palesztin lakossága, egyedüli célja “Izrael és a zsidó élet elpusztítása”, és a pénteki megmozdulásokról szóló felhívása is azt mutatja, hogy “világszerte terjeszteni akarja zsidók elleni bestiális gyűlöletét”. Azonban a német biztonsági szervek megfigyelés alatt, “célkeresztben” tartják a helyi Hamász-szimpatizánsokat, és akik tettekkel válaszolnak a felhívásra, vagyis gyűlölködnek, uszítanak és fenyegetik a németországi zsidó közösséget, “megérzik majd törvényeink teljes erejét”.

Olaf Scholz kancellár csütörtökön a szövetségi parlamentben (Bundestag)jelentette be, hogy tevékenységi tilalom alá helyezik a Hamász palesztin szélsőséges iszlamista szervezet Németországban az Izrael elleni támadás miatt. A tervezett belügyminisztériumi rendelet értelmében büntetendő lesz az EU által terrorszervezetként nyilvántartott és németországi tagszervezetet nem működtető Hamász bármiféle, akár jelképes támogatása.

Az “al-Aksza özön” napja

A Hamász korábbi vezetője, Háled Mesál a palesztinok melletti kiállás megnyilvánulásaként péntekre tömegtüntetésre szólította fel szerdán az arab világot. “Az egész arab és iszlám világban ki kell vonulnunk a terekre és az utcákra az al-Aksza özön napján, pénteken” – mondta Mesál, aki jelenleg a Hamász diaszpóra osztályának vezetője.

A washingtoni Közel-keleti Médiakutató Intézet (MEMRI) által angolra fordított nyilatkozatában a terrorszervezet arra buzdította a ciszjordániai és izraeli palesztinokat, hogy szálljanak szembe Izraellel az al-Aksza mecset és az iszlám örökség védelmének nevében, és akadályozzák meg, hogy a “telepes bandák” meggyalázzák.

A Jeruzsálemtől távolabb élőket felszólították, hogy a városhoz legközelebbi ponton gyülekezzenek. Ezen felül a nyilatkozat szerint arra utasították a diaszpórában vagy menekülttáborokban élő arabokat és muszlimokat, hogy induljanak “Palesztina” határai felé, kimutatva szolidaritásukat és támogatásukat.

Izraeli zászlót égetnek a palesztinpárti tüntetők Bagdadban, 2023. október 13-án.
Izraeli zászlót égetnek a palesztinpárti tüntetők Bagdadban, 2023. október 13-án (AFP)

A kiáltványban az Izraelt el nem ismerő terrorszervezet következetesen 1948-ban megszállt területként említi Izrael Államot, és arra szólítja fel támogatóit, hogy mindenhol támadják meg az izraeli katonákat és hadsereget, hogy felszabadítsák Jeruzsálemet és az al-Akszát “a cionista megszállás” alól – írja az MTI.

 

A Gázai övezetet uraló Hamász fegyveresei múlt szombaton meglepetésszerű támadást indítottak Izrael ellen, betörtek a zsidó állam déli részébe, és több mint 1300 embert meggyilkoltak, további mintegy háromezret megsebesítettek, és körülbelül 150 embert elraboltak, túszként tartanak fogva. A gázai egészségügyi minisztérium arról tájékoztatott, hogy az övezet ellen elindított izraeli hadműveletek halálos áldozatainak száma már meghaladta az 1500-at, a sebesülteké pedig a 6000-et.

Címlapkép: AFP

Ez is érdekelhet

képcím

Magyar-német Eb-meccs: példátlan fejleményről számolt be...

képcím

Orbán Viktor mégis támogatja, hogy Mark Rutte legyen a...

képcím

EU-csúcs: von der Leyennek jó esélye van az újraválasztásra