Paksi pénzek és NER-milliárdosok ügyletei is a Sberbankon keresztül mozogtak

Startlap - Startlap
Feltűnően sok kormányközeli építőipari vállalkozás, például az Orbán barátjaként ismert Garancsi István, és a Szijjártó Pétert jachtoztató Szijj László érdekeltsége is a bezárt orosz bank ügyfelei között volt, de Bige László és a Magyar Posta is megtalálható az érintettek között. Délelőtti hírösszefoglaló.

Paksi pénzek és NER-es nagyvállalkozók ügyletei is a Sberbankon keresztül mozogtak

Amikor Orbán Viktor múlt heti rádióinterjújában arról beszélt, a magyar gazdaságnak hiányozni fog az a pénz, ami a Sberbank bezárása miatt eltűnik, a miniszterelnök konkrét összeget nem említett. A nyilvános cégadatbázisokból kiderül, hogy több mint egy tucat részben állami cég – köztük a Magyar Posta két érdekeltsége és a BKV-, és 54 olyan vállalkozás vezetett számlát az orosz banknál, amely 10 milliárd forintnál nagyobb árbevétellel rendelkezik. Feltűnő, hogy az érintettek egy része nem szívesen nyilatkozik a témáról, ahogyan az is, hogy egy egész sor NER-milliárdos építőipari vállalkozása szerepel a sberbankosok között. További érdekesség, hogy kiderült, Ausztriában évekkel ezelőtt sem ajánlották, hogy a Sberbanknál bankoljanak, bármilyen kedvező konstrukciókat is ígért a pénzintézet. Ha érdekel a téma, akkor ezt a cikket olvasd el.

Új menekültügyi rendeleteket hozott a kormány

Orbán Viktor szignójával jelent meg két kormányrendelet, amelyek az Ukrajnából érkezők magyarországi munkavállalási lehetőségeiről intézkedik. Részletek.

Megnőtt a kereslet a jód iránt a patikákban, a patikusok óva intenek

Az orosz-ukrán háború árnyékában nukleáris sugárzástól tartó lakosságnál egészségügyi problémák léphetnek fel az indokolatlanul beszedett jódtartamú készítmények miatt. Részletek.

Új ellenzéki kampánydalt csináltak Márki-Zayék: “Megvan az erőnk, hogy rendbe tegyük, mit szétcsapott pár tébolyult”

Az ellenzék miniszterelnök-jelöltjének Spotify-oldalán A hatalom a népé címmel jelent meg egy zenei szerzemény, amire rá is írták, hogy egy kampánydalról van szó. A dal szövegét és dallamát tekintve egyaránt erős hasonlóságokat mutat Patti Smith egyik számával. Erre a linkre kattintva mindkettőt meghallgathatod.

“Ember nem marad Ukrajnában” – riport Tiszabecsről, a magyar-ukrán határról

“Engem ne is vigyenek harcolni az ukránokért. Anyámért-apámért harcolnék, de azért így is úgy is meghalsz, ha kell. Nem tudom, mi lesz. Minek ez az egész nagy hülyeség? Zelenszkij még jó, de a Putyin nem jó. A kacagtató Zelenszkij, így hívtuk. Bohóckodott a képernyőn. Most már nem bohóckodik. Szomorú ez már” – mondja egy fiú, aki októberben múlt 18, így hadköteles volna. 

János Kummer/Getty Images

“Két napja vagyok itt, még négy napot biztos maradok. Több értelme van ennek, mint a marketingkommunikációnak” – meséli az egyik, rutinos önkéntes, aki már a 2016-os migránsválság idején is segített. “Nincs különbség. Akkor is jöttek, akkor is segítettünk, bár akkor annyi kormányzati segítséget sem kaptunk, mint most. Már ha az segítség, hogy adnak pár milliót, és hogy néha idejön valami kormányzati figura jópofizni, odébb tesz pár dobozt, nyom egy szelfit, és továbbáll.” Riport.

Már a héten megjelennek a Google autói magyar nagyvárosokban, hogy ismét fotózzanak

A Google Magyarország frissíti a Street View, vagyis az Utcakép szolgáltatását, amellyel 360 fokos képet nyújtó, virtuális sétát tehetünk a világban, s így a hazai utakon, tájakon is. Bővebben.

Már 31 ezer magyar van, akinek legalább egymillió dollárt ér a vagyona

A rendkívül gazdagok száma is lassan de biztosan növekszik a hazánkban és a világban is – ők azok, akik legalább 30 millió dollárt birtokolnak. Részletek.

Így igényelhetik vissza az szja-t, akik nem kapták meg az első körben

Február 14-ig a gyermeket nevelő szülők több mint 610 milliárd forintot kaptak vissza családi adóvisszatérítésként – tájékoztatott a pénzügyminisztérium. Azok, akik valamilyen okból kifolyólag nem kapták meg automatikusan az összeget, az szja-bevallásukban igényelhetik azt. További információkért katt ide.

A nőnap régen a nők jogairól, nem a szépelgő frázisokról szólt

Daily Express/Hulton Archive/Getty Images

A 20. század elején New York-i munkásnők tüntetései, majd a világszerte kibontakozó megmozdulások hívták életre a nőnapot, amelyet az ENSZ 1977-ben jelölt ki március 8-ra. A megmozdulásokon eleinte szavazati jogért, azonos bérezésért és jobb munkakörülményekért harcoltak, a követelések később kiegészültek. Magyarországra a feminizmus második hulláma, s így a nőnap valódi arca sosem érkezett meg, pedig az egykori követelések a mai napig nem valósultak meg teljesen. Antoni Rita írása a nőnapról.

Lesz még ennél hidegebb is

A héten folytatódik a hideg levegő beáramlása, amelynek hatására péntek hajnalban fagyzugos területeken akár -15 fokig csökkenhet a hőmérséklet. A következő napok időjárás-előrejelzése itt olvasható.

(Címlapkép: MTI/Bruzák Noémi)

Ez is érdekelhet

képcím

Mi történt azóta, hogy Magyar Péter közzétette a hangfelvételt?

képcím

Márki-Zay Péter üzent Magyar Péternek

képcím

Magyarországé lenne Kárpátalja Medvegyev térképén