Kiemelt Hírek 2018. július 08.

Özönvíz Japánban: legalább 79 halott, több mint 40-en eltűntek - fotók

Startlap Kiemelt Hírek 2018. július 08.
5,9 embert szólítottak fel arra, hogy hagyják el otthonaikat.

Hetvenkilencre emelkedett a Japán nyugati és középső részét sújtó heves esőzések halálos áldozatainak száma, több mint 40 embert keresnek – közölték a japán hatóságok vasárnap.

A japán polgári védelmi hatóságok a földcsuszamlás- és árvízveszély miatt 5,9 millió embert szólítottak fel arra, hogy hagyják el otthonaikat és menjenek biztonságos helyre. Sokan azonban otthonaikban rekedtek, csak Okajama prefektúrában több mint ezer ember rekedt házak tetején, ahogy az ár elöntötte utcáikat, amikor a közeli Oda folyó három gátja is átszakadt.

A japán rendőrség, tűzoltóság, az önvédelmi erők és a parti őrség mintegy 54 ezer tagja vesz részt a mentési munkálatokban.

Sikoku szigetén 24 óra alatt 583 milliméternyi csapadék hullott, és hétfő reggelig további 300 mm eső várható. A rendkívüli időjárás miatt a déli Kjúsú szigeten akadozott a közlekedés. A sziget északi részén a szuperexpresszek pályáját törmelék és föld terítette be – jelentette a Kyodo hírügynökség.

MTI/EPA/JIJI Press

Az NHK japán állami televízió Okajama prefektúra egyik lakóövezetében készített felvételein az látszott, hogy az áradás egy hatalmas tóvá változtatta a környéket. A háztetőkre vagy erkélyekre menekült helyiek pedig elkeseredetten integettek a közelben lebegő mentőhelikoptereknek.

A japán meteorológiai intézet Honsu szigetén négy prefektúrára adott ki rendkívüli figyelmeztetést, jelezve, hogy földcsuszamlások, árvizek, heves széllökések lehetnek, és ezzel egy időben rendkívül nagy mennyiségű csapadék éri a területet.

Az ország nyugati részén fekvő Hirosimában egy férfi a folyóba esett egy hídról. A Siga prefektúrában lévő Takasima városban egy 77 éves embert sodort el az ár a mentési munkálatok során. Másutt két ember holttestére bukkantak egy házban, amelyet földcsuszamlás ért. Egy további helyen a hegy omlott egy házra, amelyben egy halott 95 éves nőre bukkantak.

MTI/EPA/JIJI Press

A japán kormány válságkezelési központot között létre a miniszterelnöki hivatalon belül, és mintegy 54 ezer katonát, rendőrt és tűzoltót irányítottak az ország szélsőséges időjárás által érintett, délnyugati és nyugati részébe. “Sokak tűntek el, másoknak segítségre van szüksége, és az idő ellenünk dolgozik” – mondta Abe Sindzó japán kormányfő.

Japán nyugati részén a júliusban megszokott csapadék háromszorosa hullott le eddig. “Sohasem tapasztaltunk ehhez fogható esőt” – mondta a japán meteorológiai szolgálat egyik tisztségviselője egy sajtótájékoztatón. “Ez a helyzet hihetetlen veszélyeket rejteget” – tette hozzá.

 

(MTI)

Keresés az oldalon