Öt magyar film is versenyben van az Oscar-díjért

Ez rekordszámú magyar nevezésnek számít.

Szerző: Startlap

Forrás: startlap.hu | 2018-12-05 11:49

Fotó: Andrew H. Walker/Getty Images

A Napszállta a legjobb idegennyelvű film kategóriában versenyez. Az Oscar-díjas Saul fia rendezőjének, Nemes Jeles Lászlónak új filmjét Amerikában az Oscar- és Golden Globe díjakért folyó verseny élvonalbeli játékosaként számon tartott Sony Pictures Classics forgalmazza – közölte a Magyar Nemzeti Filmalap az MTI-vel.

Animáció

A Ruben Brandt, a gyűjtőt a legjobb egész estés animációs film Oscar-díjára nevezték. Milorad Krstic alkotása az első teljes egészében Filmalap támogatással készült animáció, amelynek amerikai forgalmazási jogait szintén a Sony Pictures Classics vette meg. 

Diplomafilm is versenyben

Kovács István a Filmalap támogatásával készítette el a Színház- és Filmművészeti Egyetemen az Ostrom című diplomafilmjét, amelyért megkapta a Diák Oscar-díjat, így nevezhetővé vált az Oscar-díj rövidfilmes kategóriájába. 

Automatikusan nevezhető fődíjasok

Andrasev Nadja A nyalintás nesze című műve Bodor Ádám Megbocsátás című novellája alapján készült, s elnyerte 2017-es New Orleans-i Filmfesztivál (NOFF) animációs fődíját. A NOFF úgynevezett “Oscar-kvalifikáló fesztivál”, vagyis amelyik rövidfilm itt nyer, az automatikusan nevezhetővé válik az Akadémia díjára. 

Bucsi Réka nemzetközi csapattal, dán producerrel és Lukács Péter Benjámin hangdizájnerrel készítette el a Solar Walk című 21 perces animációját, amely Berlinalés debütálásakor elnyerte az Audi Short Film Award-ot. Nemrégiben az Oscar-kvalifikáló Ottawai Nemzetközi Animációs Fesztiválon kapta meg a Nelvana Grand Prize rövidfilmes fődíjat, s ezzel Oscar-esélyessé vált a legjobb animációs rövidfilm kategóriában.

Mai nap hírei

Fordulat: Korábban a Fideszre szavazó emberek is csatlakoztak ma Dobrev Klárához és Kálmán Olgához

nyugatifeny.hu6 órája

Az éjjel közel 26 milliárd forintot mozgatott meg a kormány - kik a nyertesek?

mfor.hu9 órája

Máris van érdeklődő az autópálya koncesszióra

vg.hu9 órája

Müller Cecília ismét riadót fújt

168.hu10 órája

Mindenki fedezékbe! Szombat este 8 órakor égi háború lesz

promotions.hu11 órája

Sorra zárnak be a balatoni szabadstrandok: egyre kevesebb helyen fürödhetünk ingyen

penzcentrum.hu11 órája

Államcsínyt vizionál a volt alkotmánybíró

magyarnemzet.hu11 órája

Sarka Kata barátnős napja, mindhárman rendkívül csinosak voltak

liner.hu13 órája