Eldőlt: Nemes Jeles László filmjét nevezi Magyarország az Oscarra

A rendező a Saul fiával korábban már óriási sikert aratott a díjkiosztón.

Szerző: Startlap

Forrás: startlap.hu | 2018-09-11 11:53

Fotó: MTI/EPA/Claudio Onorati

Az Oscar-díj nevezőbizottsága döntése értelmében országunkat a „legjobb idegen nyelvű film” kategóriában Nemes Jeles László Napszállta című filmje képviseli – írja a HVG.

A film szeptember 27-től lesz látható országszerte a mozikban.

Az Amerikai Filmakadémia szabályzata szerint a 2019-es Oscar-díjakra az idegen nyelvű film kategóriában minden országban nevezhetnek egy filmet azok közül, amelyek 2017. október 1. és 2018. szeptember 30. között kerültek mozivásznakra.

A magyar nevezettet választó testületben a Filmalap Filmszakmai Döntőbizottságának tagjai (Andy Vajna kormánybiztos, Havas Ágnes Filmalap-vezérigazgató, Hegedűs Bálint forgatókönyvíró, Kálmán András forgalmazási szakember, Kovács András Bálint egyetemi oktató), Deák Kristóf, a tavalyi Oscar-díjas Mindenki rendezője és Szabó Gábor operatőr kaptak helyet.

Nemes Jeles László Napszállta című filmje a Filmalap támogatásával a Laokoon Filmgroup gyártásában, a francia Playtime-mal koprodukcióban készült, Sipos Gábor és Rajna Gábor producerek vezetésével.

A filmen nagyrészt ugyanaz a stáb dolgozott, mint az Oscar-díjas Saul fián: operatőre Erdély Mátyás, casting directora Zabezsinszkij Éva, zeneszerzője Melis László, sound designere Zányi Tamás, díszlettervezője Rajk László, jelmeztervezője Szakács Györgyi, forgatókönyvírója Nemes Jeles mellett Clara Royer és Matthieu Taponier volt.

Szereplői közel száz fős gárdát alkotnak, köztük főleg magyar, román (Jakab Juli és Vlad Ivanov főszereplőkkel az élen), lengyel és német színészek kaptak helyet.

Világpremierje előtt közel 70 ország filmforgalmazója vásárolta meg világszerte, a premier pedig kirobbanó siker volt a velencei filmfesztiválon: a nézőközönség állva tapsolt, és a film elnyerte a FIPRESCI, azaz a nemzetközi filmkritikusok szövetsége zsűrijének a díját. Észak-Amerikában a torontói filmfesztiválon mutatták be a hétvégén, Magyarországon pedig a 15. Jameson CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztiválon mutatkozik be szeptember 15-én. A mozikban szeptember 27-től, a Mozinet forgalmazásában lesz országszerte látható az Oscar-esélyes Napszállta.

Mai nap hírei

Az M. Richárd-enigma

demokrata.hu3 órája

„Arról nem is álmodtunk, hogy anya emberek millióin fog segíteni!” – Születésnapi portré Karikó Katalinról

wmn.hu4 órája

Édesapja után koronavírusban hunyt el a neves magyar focista is

life.hu4 órája

Sorsdöntő év lehet az idei a földgáznak

tisztajovo.hu5 órája

Tiltólistára tette Amerika a Xiaomit

digitalhungary.hu6 órája

Kidobta a kukába a 80 milliárd forintot érő merevlemezt!

napmintnap.com7 órája

Kevesebb emésztési panaszt okoz az A2-es típusú tej

szimpatika.hu13 órája

Megdőlt a hidegrekord és vasárnap még hidegebb jöhet!

agroinform.hu18 órája