Eldőlt: Nemes Jeles László filmjét nevezi Magyarország az Oscarra

Startlap - Startlap
A rendező a Saul fiával korábban már óriási sikert aratott a díjkiosztón.

Az Oscar-díj nevezőbizottsága döntése értelmében országunkat a „legjobb idegen nyelvű film” kategóriában Nemes Jeles László Napszállta című filmje képviseli – írja a HVG.

A film szeptember 27-től lesz látható országszerte a mozikban.

Az Amerikai Filmakadémia szabályzata szerint a 2019-es Oscar-díjakra az idegen nyelvű film kategóriában minden országban nevezhetnek egy filmet azok közül, amelyek 2017. október 1. és 2018. szeptember 30. között kerültek mozivásznakra.

A magyar nevezettet választó testületben a Filmalap Filmszakmai Döntőbizottságának tagjai (Andy Vajna kormánybiztos, Havas Ágnes Filmalap-vezérigazgató, Hegedűs Bálint forgatókönyvíró, Kálmán András forgalmazási szakember, Kovács András Bálint egyetemi oktató), Deák Kristóf, a tavalyi Oscar-díjas Mindenki rendezője és Szabó Gábor operatőr kaptak helyet.

Nemes Jeles László Napszállta című filmje a Filmalap támogatásával a Laokoon Filmgroup gyártásában, a francia Playtime-mal koprodukcióban készült, Sipos Gábor és Rajna Gábor producerek vezetésével.

A filmen nagyrészt ugyanaz a stáb dolgozott, mint az Oscar-díjas Saul fián: operatőre Erdély Mátyás, casting directora Zabezsinszkij Éva, zeneszerzője Melis László, sound designere Zányi Tamás, díszlettervezője Rajk László, jelmeztervezője Szakács Györgyi, forgatókönyvírója Nemes Jeles mellett Clara Royer és Matthieu Taponier volt.

Szereplői közel száz fős gárdát alkotnak, köztük főleg magyar, román (Jakab Juli és Vlad Ivanov főszereplőkkel az élen), lengyel és német színészek kaptak helyet.

Világpremierje előtt közel 70 ország filmforgalmazója vásárolta meg világszerte, a premier pedig kirobbanó siker volt a velencei filmfesztiválon: a nézőközönség állva tapsolt, és a film elnyerte a FIPRESCI, azaz a nemzetközi filmkritikusok szövetsége zsűrijének a díját. Észak-Amerikában a torontói filmfesztiválon mutatták be a hétvégén, Magyarországon pedig a 15. Jameson CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztiválon mutatkozik be szeptember 15-én. A mozikban szeptember 27-től, a Mozinet forgalmazásában lesz országszerte látható az Oscar-esélyes Napszállta.

Ez is érdekelhet

képcím

A magyar kormány leleplezte George Clooney-t: ő is Soros György...

képcím

Magyarországon fogtak horrorkaravánt a rendőrök

képcím

Rami Malek Freddie Mercury alakítása nagyon úgy néz ki, hogy...