Zelenszkij az oroszországi eseményekről: ez "totális gyengeség"

Startlap - Startlap
Az ukrán elnök mellett több európai ország és az unió is megszólalt azzal kapcsolatban, hogy nyílt fegyveres konfliktus alakult ki a Wagner katonai magánvállalat és az orosz hadvezetés között. Az orosz haderő megkapta a tűzparancsot, a légierő elkezdte bombázni a Wagner zsoldoscsoport menetoszlopait. Az orosz elit magángépei sorra hagyják el Moszkvát.

Oroszország gyengesége nyilvánvalóvá vált – reagált szombaton Volodimir Zelenszkij ukrán elnök arra, hogy nyílt fegyveres konfliktus alakult ki a Wagner katonai magánvállalat és az orosz hadvezetés között.

A Telegram üzenetküldő szolgáltatáson közzétett üzenetében az ukrán elnök azt írta: ez “totális gyengeség”. “Minél tovább tartja Oroszország katonáit és zsoldosait a mi földünkön, annál nagyobb káoszt és fájdalmat és annál több problémát okoz magának később” – írta az ukrán elnök.

Az oroszországi eseményekhez fűzött első reagálásában Volodimir Zelenszkij Vlagyimir Putyin orosz elnökre utalva megjegyezte, hogy “önmagát pusztítja el, aki a gonosz útját választja”. Putyin szerinte “emberei százezreit küldi a háborúba, hogy végül elbarikádozza magát Moszkva térségében, hogy megvédje magát azoktól, akiket saját maga fegyverzett fel”.

“Oroszország gyengesége nyilvánvaló. Totális gyengeség” – vélte az ukrán elnök a közösségi portálokon közzétett üzenetében. “Ugyanúgy nyilvánvaló, hogy Ukrajna képes megvédelmezni Európát az orosz gonosztól és káosztól” – mondta. “Oroszország a propagandát használta gyengesége és kormánya ostobasága leplezésére. Most már akkora a káosz, hogy senki sem tud hazudni a kérdésben” – tette hozzá Volodimir Zelenszkij.

A Vlagyimir Putyin beszédében az 1917. évi bolsevik forradalomra tett megjegyzésre utalva az ukrán elnök leszögezte: az Oroszországi Föderáció jelenlegi irányvonala kizárólag hasonló kilátásokhoz vezethet, mint a bolsevik forradalom. “Megőrizzük az erőnket, az egységünket” – zárta üzenetét Volodimir Zelenszkij.

Reagált az oroszországi eseményekre Kuleba ukrán külügyminiszter is: a tárcavezető felszólította a nemzetközi közösséget, hogy ne féljen az eszkalációtól, hanem adja oda Ukrajnának azokat a fegyvereket, amelyekre szüksége van – írja a 24.hu. Szerinte el kell felejteni az Oroszországgal ápolt barátságot, valamint az üzleteket. A Twitteren közzétett üzenetét azzal kezdi, hogy mindazok akik azt mondták, Oroszország túl erős ahhoz, hogy veszítsen, nézzék meg, mi történik.

Moszkva felé tartanak

Mint korábban megírtuk, szombatra virradóra Jevgenyij Prigozsin, az Ukrajnával szemben vívott háborúban részt vevő Wagner orosz katonai magánvállalat vezetője azzal vádolta meg az orosz védelmi minisztériumot, hogy az a táborai elleni támadást rendelt el. Prigozsin szerint a Wagner-harcosok bevonultak az oroszországi Rosztov városába. Vlagyimir Putyin orosz elnök fegyveres lázadásnak nevezte a történteket, és kemény fellépést helyezett kilátásba Prigozsinnal szemben.

A Wagner-csoport zsoldoasi Rosztovban 2023.06.24-én.
A Wagner csoport zsoldoasi Rosztovban 20230624 én AFP

A brit katonai hírszerzés napi helyzetértékelésében arról írt, hogy szombat hajnalra nyílt katonai konfrontációvá fajult a Jevgenyij Prigozsin vezette Wagner-csoport és az orosz védelmi minisztérium viszálya. A londoni védelmi minisztérium által ismertetett hírszerzési tájékoztatás szerint a Wagner magánhadsereg egységei legalább két helyszínen átléptek a megszállt ukrajnai térségekből Oroszország területére, és szinte bizonyos, hogy Rosztovban biztonsági szempontból kulcsfontosságú létesítményeket foglaltak el. Ezek között van az ukrajnai orosz katonai műveleteket irányító központ is.

A Wagner további alakulatai a Voronyezsi területen vonulnak észak felé, és ugyancsak szinte bizonyosra vehető, hogy céljuk Moszkva elérése – áll a brit katonai hírszerzés szombati elemzésében. A szolgálat értesülése szerint “nagyon korlátozott” azoknak a bizonyítékoknak a köre, amelyek a Wagner és az orosz biztonsági erők közötti összecsapásokra vallanak. A brit katonai hírszerzés azt valószínűsíti, hogy az orosz alakulatok némelyike passzív maradt és aláveti magát a Wagner utasításainak.

A helyzetértékelés szerint a válság további fejlődési irányát a következő órákban az orosz biztonsági erők, különösen az orosz nemzeti gárda lojalitása határozza meg döntő mértékben. A brit katonai hírszerzés szerint az utóbbi időkben ez a legjelentősebb kihívás az orosz állammal szemben.

Megkapták a tűzparancsot

Az orosz haderő megkapta a tűzparancsot, a légierő pedig elkezdte bombázni a Wagner zsoldoscsoport menetoszlopait – erről az ATV számolt be. Egy Twitterre felkerült felvételt is megosztottak, amely szerint az orosz légierő Voronyezs térségében rátámadt az egyik Wagner-konvojra, de valószínűleg a civil forgalmat bombázta le. 

 

 

Menekül az orosz elit

A légi forgalmi adatokból az látszik, hogy az orosz magángépek sorra indulnak el Moszkvából. Főként Törökországban keres menedéket az orosz elit – írja a Portfolio.

 

 

Szelfiznek a Wagner-tankokkal

Közben videók érkeztek a dél-oroszországi Rosztov-na-Donu városából, amit elsőként foglaltak el a korábban Putyin magánhadseregének számító Wagner-csoport zsoldosai – közölte az rtl.hu. A felvételek szerint az embereket nem zökkentette ki mindennapjaikból a felkelés. A tankokkal szelfiznek, és egyelőre nem érkeztek hírek semmilyen incidensről. 

“Orosz belügy”

Több más országhoz hasonlóan Franciaország és Németország is jelezte, hogy sorosan figyelemmel követik az oroszországi eseményeket. Az Európai Bizottság szóvivője szerint az Európai Unió belső ügynek tekinti azt, ami Oroszországban történik.

Ami jelenleg Oroszországban történik, az “világosan orosz belügy”, és az EU szorosan figyelemmel kíséri a helyzet alakulását, kapcsolatban áll a G7-es partnerekkel, valamint az EU-tagországokkal – írta szombati Twitter-bejegyzésében Charles Michel az uniós tagországok vezetőit tömörítő Európai Tanács elnöke. A brüsszeli testület elnöke Twitter bejegyzésében megerősítette továbbá, hogy az EU továbbra is “rendíthetetlenül” támogatja Ukrajnát és az ukrán elnököt, Volodomir Zelenszkijt.

Az Egyesült Államok kormánya konzultál szövetségeseivel

Az amerikai kormányzat követi és figyeli az oroszországi eseményeket – közölte a Fehér Ház szombaton a Kreml és a Wagner katonai magánvállalat vezetője között kirobbant konfliktusra reagálva. A Nemzetbiztonsági Tanács szóvivője, Adam Hodge elmondta, hogy az Egyesült Államok egyeztet szövetségeseivel és partnereivel a fejleményekről.

A Washington-i Háborús Tanulmányok Intézetének elemzése arra mutat rá, hogy ha a Wagner-csoport vezetőjének, Jevgenyij Prigozsinnak sikerülne megbuktatnia az orosz hadsereg Vlagyimir Putyinhoz lojális olyan vezetőit, mint Szergej Sojgu, védelmi miniszter és Valerij Geraszimov tábornok, vezérkari főnök, az “helyrehozhatatlan károkat okozna azon a látszaton, hogy Putyin szilárdan kezében tartja hatalmát”.

Kerülni a moszkvai belvárost

A német külügyminisztérium a moszkvai belváros elkerülésére szólította fel a német állampolgárokat szombaton. Az Oroszországról szóló frissített utazási tájékoztatóban kiemelték, hogy az “aktuális események” miatt kerülendő az Ukrajnával határos valamennyi közigazgatási terület, “különösen Rosztov város és környéke”, Moszkvában pedig távol kell maradni a kormányzati és katonai létesítménytől, és “további értesítésig” a főváros központi térségét is el kell kerülni.

Hozzátették, hogy a biztonsági szervek utasításait mindenképpen be kell tartani. Mint írták, a tárca eltanácsolja a német állampolgárokat Oroszország meglátogatásától. Kiemelték, hogy a német állampolgárokat és a német-orosz kettős állampolgárokat is fenyegeti az önkényes letartóztatás veszélye.

(MTI)

Címlapkép: AFP

Ez is érdekelhet

képcím

Felszólították a magyar parlamentet: utasítsa el a...

képcím

Portfolio: Magyarországnak milliárdokat kell fizetnie az EU...

képcím

Lelőtte iskolatársát egy gyerek Németországban