Vlagyimir Putyin: Árulás történt - a Wagner-zsoldoshadsereg Moszkva felé tart

Startlap - Startlap
Végletekig nőtt a feszültség Jevgenyij Prigozsin, a Wagner katonai magánvállalat alapítója és az orosz hadsereg között. A Wagner fegyveresei állítólag ellenőrzésük alatt tartják a Don menti Rosztov, valamint Voronyezs katonai létesítményeit. Az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat büntetőeljárást indított fegyveres lázadásra való felbujtás alapján. Moszkvában terrorellenes intézkedéseket hoztak. A Fehér Ház tájékoztatta a fejleményekről az amerikai elnököt. Az orosz tőzsdemutató erőteljesen gyengült.

Jevgenyij Prigozsin Telegram csatornáján pénteken azt állította, hogy egységeit állítólag az oroz hadsereg megtámadta, lőtte, és ezért az ország katonai vezetését okolta és bejelentette, hogy “25 ezer embere megy tisztázni a dolgot”. A kijelentés után az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) büntetőeljárást indított fegyveres lázadásra való felbujtás alapján. A védelmi minisztérium hamis információnak nevezte a Wagnert ért állítólagos csapást. Az FSZB Közkapcsolati Központja (DSP) felszólította a katonai magáncég harcosait, hogy ne kövessék Prigozsin parancsait, és vegyék őrizetbe.

Putyin “határozott lépéseket” helyezett kilátásba

Putyin beszédet intéz a néphez 2023.06.24-én.
Putyin beszédet intéz a néphez 2023.06.24-én (AFP)

Az utóbbi órák eseményeire reagálva Vlagyimir Putyin televíziós beszédet intézett az orosz nemzethez. Elsőként leszögezte, az orosz nép az életéért és a biztonságáért harcol, és Oroszországnak szüksége van arra, hogy minden erejét egyesítse – írja a 24.hu.

Amivel most szembenézünk, az árulás. Személyes érdekek vezettek hazánk elárulásához és fegyveres erőink harcához

– fogalmazott az orosz elnök.

Közölte, hogy mindazokat, akik a hazaárulás útjára léptek, megbüntetik és felelősségre vonják. “A fegyveres erők megkapták a szükséges parancsokat. Azokat, akiket bevontak a fegyveres lázadásba, felszólítom, hogy hagyják abba bűnözői tevékenységüket” – mondta Putyin.

Kijelentette: mindent meg fog tenni Oroszország védelmében, egyúttal „határozott lépéseket” helyezett kilátásba a helyzet stabilizálása érdekében a Don menti Rosztovban.

Prigozsin elfoglalta Rosztov és Voronyezs katonai létesítményeit

Dmitrij Peszkov orosz elnök sajtótitkára azt mondta, hogy Vlagyimir Putyin elnököt tájékoztatták a Prigozsin körül kialakult helyzetről, és “megteszik a szükséges intézkedéseket”. Peszkov szerint az illetékes minisztériumok és hatóságok folyamatosan tájékoztatják az orosz elnököt azokról a lépésekről, amelyeket Vlagyimir Putyin utasítására egy fegyveres lázadási kísérlettel kapcsolatban hoznak.

Beazonosítatlan tankok Rosztov utcáin 2023.06.24-én.
Beazonosítatlan tankok Rosztov utcáin 2023.06.24-én (AFP)

Az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) társadalmi kapcsolatokért felelős központja felszólította a Wagner-harcosokat arra, hogy ne kövessék Prigozsin parancsait, és vegyék őrizetbe.

Szergej Szurovikin, az Ukrajna területén harcoló orosz csapatok közös csoportjának parancsnok-helyettese pedig felszólította a Wagnert, hogy az orosz elnök parancsának engedelmeskedjen.

Időközben a Wagner átvette az irányítást katonai létesítmények felett Voronyezsben is, írja a Telex a Reuters nyomán. A Reuters egyelőre nem tudta független forrásból megerősíteni az értesülést, azonban a Wagner-csoport is erről írt a Telegramon. A város 500 kilométerre délre fekszik Moszkvától.

A 24.hu a BBC nyomán szintén arról számolt be, hogy az Egyesült Királyság védelmi minisztériumának friss jelentésében az áll, hogy

egyes Wagner-egységek “Voronyezs megyén keresztül észak felé haladnak, és szinte biztosan Moszkvába akarnak jutni”.

Megdöntené az orosz katonai vezetést

Prigozsin bejelentette, hogy “végig viszi” az orosz katonai vezetés megdöntését, és hogy Wagner-harcosai átlépték a határt Ukrajnából Oroszországba és blokád alá veszi a Moszkvától mintegy 1200 kilométerre fekvő Don menti Rosztovot, a város katonai létesítményeit pedig már el is foglalta.

A rosztovi régió kormányzója, Vaszilij Golubev azt javasolta a Don menti Rosztov lakosainak, hogy ne hagyják el otthonaikat, másoknak pedig azt, hogy ne utazzanak a városba. Mindenkit biztosított arról, hogy a rendvédelmi szervek mindent megtesznek az állampolgárok biztonsága érdekében. Eközben a városi hatóságok töröltek minden hétvégi nyilvános rendezvényt.

Az orosz védelmi miniszterhelyettes tárgyalt Prigozsinnal

A Kommerszant című lap a Wagner egyik Telegram-csatornáján megjelent videofelvételre hivatkozva azt közölte, hogy Junusz-Bek Jevkurov vezérezredes, az orosz védelmi miniszterhelyettes és Vlagyimir Alekszejev, a vezérkar főcsoportfőnökségének első helyettes vezetője a Don menti Rosztov városban Találkozott Prigozsinnal.

 

 

 

 

A felvételen Prigozsin azt hangoztatta, hogy mindaddig blokkolja a várost, amíg a magánhadserege meg nem kapja Valerij Geraszimov vezérkari főnököt és Szergej Sojgu védelmi minisztert. Válaszul Jevkurov azt mondta, hogy “három napig ünnep lesz” Kijevben.

Később Prigozsin közzétett egy másik videót is, amelyben azt állította, a Wagner fegyveresei ellenőrzésük alatt tartják Don menti Rosztov katonai létesítményeit, köztük a repülőteret is. Ugyanakkor hangsúlyozta, hogy az emberei blokkolják ugyan a létesítményeket, de nem zavarják a munkájukat. Azt is elmondta, hogy bár az ő csapata ellenőrzi a parancsnokságot, de ez nem befolyásolta annak működését: “Egyetlen tisztet sem vontak el a munkájától”.

A Kommerszant tudósítója a hovatartozásukat jelölő jelzéseket nem viselő katonákat és páncélozott járműveket látott az utcán, akik nem mutattak agresszív magatartást, valamint katonai rendészeket is látni. A közösségi oldalakon számos fotó jelent meg, amelyen állítólag a Wagner fegyveresei láthatók.

A védelmi minisztérium “információs provokációnak” nevezi Prigozsin vádjait és közölte, hogy a történtek nyomán az ukrán hadsereg támadásra készül Bahmutnál.

A Fehér Ház követi a helyzetet

Adam Hodge, a Fehér Ház Nemzetbiztonsági Tanácsának szóvivője bejelentette, hogy a Fehér Ház “követi a helyzetet” Oroszországban, és hogy Joe Biden elnököt tájékoztatták a fejleményekről. Adam Hodge hozzátette: “Követjük a helyzetet, és a fejlemények kapcsán konzultálunk szövetségeseinkkel és partnereinkkel.”

Jevgenyij Prigozsin pénteki fenyegető kijelentéseire csaknem 3 százalékkal gyengült az orosz tőzsdemutató. Különösen az energiaipari és a banki papírok árfolyama esett.

(MTI)

Az oroszországi aktuális eseményekről ebben a cikkben olvashatsz bővebben.

Címlapkép: AFP

Ez is érdekelhet

képcím

A Kreml az amerikai segélyről: "Még több ukrán halálához vezet...

képcím

Moszkvai terrortámadás: így kapták el a terroristákat

képcím

Hivatalos végeredmény: 87,28 százalékkal győzött Vlagyimir...