Oroszország fenyegető üzenetet intézett Litvániához

Startlap - Startlap
Ukrajna csapást mért a Kígyó-szigetre; Zelenszkij hét európai politikai vezetővel beszélt kedden; a magyarok közel háromnegyede támogatja az EU szankcióit. Az ukrán-orosz válság hírei.

Oroszország fenyegető üzenetet intézett Litvániához

Oroszország azért rágott be Litvániára, mert Vilnius megtiltotta egyes árucikkek vasúton történő eljuttatását a kalinyingrádi enklávéba. Maria Zakharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője szerint Moszkva válasza Litvániának nem kizárólag diplomáciai természetű lesz. Részletek.

Mindeközben Ned Price, az Egyesült Államok külügyi szóvivője keddi sajtótájékoztatóján arról beszélt, milyen válaszlépésre számíthat Oroszország, ha megtámadná Litvániát. Innen megtudhatod.

Észtország tiltakozott Moszkvánál a légtere megsértése miatt

Észtország a külügyminisztériumba kérette kedden az orosz nagykövetet, tiltakozva amiatt, hogy egy orosz helikopter június 18-án megsértette a légterét – áll a külügyminisztérium közleményében. (24.hu)

Ukrajna megint megpróbálta visszaszerezni a Kígyó-szigetet

Maxar Technologies / AFP

Ukrajna ismét csapást mért a Kígyó-szigetre – írja a The Guardian. Az ukrán hadsereg közlése szerint „jelentős veszteségeket” okoztak az orosz erőknek. Moszkva azt állította, hogy visszaverte a támadást. Az ukrán hadsereg hetek óta próbálja visszaszerezni a fekete-tengeri szigetet. (24.hu)

Zelenszkij Orbánon kívül más politikai vezetőket is felhívott kedden

Hét európai politikai vezetővel beszélt kedden Volodimir Zelenszkij a hét második felében esedékes EU-csúcs előtt, amelyen hivatalos döntés születik az oroszokkal háborúban álló ország tagjelölti státusáról. Bővebben.

Reagált  a Fehér Ház az Ukrajnában elfogott két amerikai esetleges halálbüntetésére

Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő kedden azt nyilatkozta: a két, Ukrajnában az orosz erők által elfogott amerikai férfit akár halálbüntetéssel is sújthatják. Ha érdekel, hogyan reagált a kijelentésre John Kirby, az amerikai védelmi minisztérium szóvivője, ide kattints.

Kedden több mint tízezren érkeztek Ukrajnából

Az ukrán–magyar határszakaszon 6314 ember lépett be kedden Magyarországra, a román–magyar határszakaszon belépők közül 4097-en nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek. (24.hu)

A magyarok közel háromnegyede támogatja az EU szankcióit

Minden eddiginél magasabb az Európai Unió támogatottsága, Oroszországot pedig sokkal kevesebben látják szimpatikusnak, mint három évvel ezelőtt – ez derül ki az Eurobarometer szerdán közzétett jelentéséből. Az európaiak többsége úgy érzi, már nem lesz ugyanolyan az életük, mint az orosz–ukrán háború előtt volt. A felmérés eredményeit ebben a cikkben foglalták össze.

Szíria tárt karokkal várja az orosz turistákat

Muhammed Said / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP

Fehér homokos strandok, sok ezer éves nevezetességek tömkelege, 11 éve tartó háború, minden van, ami kellhet. A 444.hu cikke.

 

Az orosz ukrán háború történései percről percre itt.

Címlapkép: Mikhail Golenkov / Sputnik / Sputnik via AFP

Ez is érdekelhet

képcím

Lengyelország nem szállít több fegyvert Ukrajnának

képcím

Kijev bepereli Magyarországot a gabonaimport-tilalom miatt

képcím

Kim Dzsongun hazaindult páncélvonatán: golyóálló mellényt...