Orosz-ukrán konfliktus: Szijjártó fontos bejelentést tett

A külügyminiszter az újságírók elé állt.

Szerző: Startlap

Forrás: startlap.hu | 2018-11-27 18:30

Fotó: MTI/Balogh Zoltán MTI/MTI Fotószerkesztõség/Balogh Zoltán

Magyarország teljes mértékben kiáll Ukrajna területi integritása és szuverenitása mellett, ez mindig része volt a magyar külpolitikának, és marad a jövőben is – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter sajtótájékoztatóján kedden, Budapesten.

 

A miniszter kiemelte: emellett Magyarország kiemelt figyelmet fordít a Kárpátalján élő 150 ezer magyarra.

Az ukrán parlament döntése értelmében szerda reggel tíz ukrajnai megyében lép életbe a hadiállapot, de Kárpátalja nincs ezen megyék között – közölte.

Mint mondta, mindig rossz hír, ha egy szomszédos országban hadiállapotot hirdetnek, és minden országnak, így Magyarországnak is az az érdeke, hogy a szomszédságában lévő országok stabilak, erősek legyenek, és nyugodtak legyenek ott a körülmények.

Rossz hír nekünk, hogy Oroszország és Ukrajna kapcsolata nem a megoldás, a megnyugvás irányába halad – mutatott rá.

Szijjártó Péter felidézte: amikor szerte Ukrajnában sorozásokra került sor a kelet-ukrajnai konfliktus miatt, Brenzovics László KMKSZ-elnök kérésére tárgyalt az ukrán külügyminiszterrel, aki megígérte, hogy a kárpátaljai magyarságot nem sorozzák be aránytalanul az ukrán hadseregbe, és a helyi magyarok vezetői szerint ezt az ígéretet Ukrajna betartja.

Megjegyezte: a kárpátaljai magyarok vezetőivel naponta kétszer egyeztetnek, hogy folyamatosan értékeljék a helyzetet. A külügyminiszter hangsúlyozta: a tapasztalatok alapján csak egy forgatókönyvnek van esélye kivezetni ebből a súlyos helyzetből, mégpedig annak, ha felújítják és megerősítik a minszki négyek működését.

Ez a mechanizmus az egyetlen, amely esélyt kínál, hogy Oroszország és Ukrajna között a helyzetet tárgyalásos úton rendezni lehessen, és Magyarország ehhez minden lehetséges támogatást megad – jelentette ki.

Azt mondta, Magyarország érdekével ellentétes lenne a helyzet tovább eszkalálódása, ezért Kárpátalja, Magyarország és a régió biztonságának érdekében támogatnak minden lehetőséget, amely a helyzet nyugvópontra jutását segíti tárgyalásos úton.

Az ukrán parlament hétfő este fogadta el a tíz déli megyében a hadiállapot – az ukrán jogban a rendkívüli állapot egy fajtája – bevezetésére vonatkozó elnöki rendeletet, miután vasárnap a Kercsi-szorosban, a Krím félsziget partjaitól 13-14 tengeri mérföldre az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) határőrhajói tüzet nyitottak három kisebb ukrán hadihajóra, elfoglalták, majd Kercs kikötőjébe vontatták őket arra hivatkozva, hogy határsértést követtek el.

Szijjártó Péter a sajtótájékoztatón kérdésre arra is kitért, hogy a parlament előtt lévő munkaerő-szabályozási javaslat arról szól, hogy önkéntes alapon több túlórát lehet vállalni, és ha valaki többet szeretne dolgozni több fizetésért, annak ezt lehetővé kell tenni.

 

(MTI)

Mai nap hírei

Már tart a szurkolói vonulás Budapesten - helyszíni tudósítás

vasarnap.hu10 órája

Olyan új vírus érte el Európát, ami újra térdre kényszerítheti az emberiséget

napidoktor.hu10 órája

Varju László alaposan helyretette a 133 bátrat, az államtitkár csak hápogni tudott

nyugatifeny.hu12 órája

Újabb haragosokat szerzett a magyar kormány

168.hu14 órája

Időkapszulát találtak a tihanyi apátság Királykriptájában

travelo.hu15 órája

Tovább nő a balatoni települések népessége – Ide költöznek a legtöbben

balaton.hu16 órája

A Balaton mai alakja egy mérnöki bakinak köszönhető

tudas.hu18 órája

Élesítheti a csodafegyvert Brüsszel a választások előtt – nehéz év vár az Orbán-kormányra

privatbankar.hu18 órája