Őrizetbe vették Julian Assange-t

A WikiLeaks kiszivárogtató portál alapítója évek óta Ecuador londoni nagykövetségén tartózkodott.

Szerző: Startlap

Forrás: startlap.hu | 2019-04-11 12:16

Julian Assange, a WikiLeaks oknyomozó internetes portál alapítója a sajtó képviselőinek nyilatkozik az ecuadori nagykövetségének egyik erkélyén Londonban 2017. május 19-én, (MTI/EPA/Andy Rain)

Őrizetbe vette a Scotland Yard csütörtökön Julian Assange-t, a WikiLeaks kiszivárogtató portál alapítóját, aki évek óta Ecuador londoni nagykövetségén tartózkodott – írja az MTI. A londoni rendőrség bejelentése szerint a rendőri egységeket Ecuador nagykövete személyesen hívta be a diplomáciai képviselet épületébe, miután az ecuadori kormány visszavonta az Assange-nak korában megadott menedékjogot. A Scotland Yard közleménye szerint a WikiLeaks 47 éves alapítóját egy londoni rendőrőrsre szállították.

A svéd ügyészség megszüntette ugyan az Assange ellen nemi erőszak gyanúja miatt folytatott nyomozást, a londoni Westminster kerület magisztrátusi bírósága azonban fenntartotta a letartóztatási parancsot a szabadlábon védekezés fejében megszabott bírósági megjelenési kötelem megszegése miatt. Ez a brit törvények alapján önmagában is bűncselekmény, amelyért egy évig terjedő szabadságvesztés szabható ki.

További részletek az előzményekről és Assange őrizetbe vételéről:

Őrizetbe vették a Wikileaks-alapító Julian Assange-t

A WikiLeaks alapítója után kémkedhettek az ecuadori követségen

Száműzhetik a WikiLeakset alapító Assange-ot az ecuadori nagykövetségről