Őrizetbe vették a világ egyik leghírhedtebb bérgyilkosát

A "Popeye"-nek nevezett bűnöző életében legalább 300 embert ölt meg és további 3 ezer gyilkosságra adott utasítást.

Szerző: Startlap

Forrás: startlap.hu | 2018-05-26 08:35

Illusztráció (MTI/EPA/Leonardo Munoz)

A május 27-i kolumbiai elnökválasztás előtt két nappal őrizetbe vették Jhon Jairo Velásquezt, álnevén “Popeyet”, a néhai kolumbiai kartellfőnök, Pablo Escobar leghírhedtebb bérgyilkosát – közölte a dél-amerikai állam rendőrsége szombatra virradóra.

A hatóságok közlése szerint a zsarolással és bűnszervezeti tagsággal gyanúsított Velásquezt pénteken fogták el Medellínben.

Fenyegetések, zsarolások, gyilkosságok

Az 56 éves férfi életének 23 évét töltötte rácsok mögött, s 2014-ben szabadult Kolumbia legszigorúbb fegyházából. Velásquez saját bevallása szerint legalább 300 embert ölt meg és további 3 ezer gyilkosságra adott utasítást.

Az egykori bérgyilkost a hatóságok már egy ideje megfigyelés alatt tartották, mert megfenyegette a Gustavo Petro baloldali elnökjelöltet és híveit a közösségi médián. Néstor Humberto Martínez főügyész szerint hivatalos bejelentés érkezett hozzájuk ez ügyben.

Átkozott Petristák. Gyűlölöm őket. Ha nem szólhatok, a puskám fog helyettem szólni

– olvasható egy Velásqueznek tulajdonított Twitter üzenetben. A korábbi bérgyilkos viszont azt állította, hogy mikroblogját hackerek törték fel. Velásquez mára politikai aktivistaként látja magát, s előszeretettel intéz verbális kirohanásokat baloldali politikusokkal szemben.

A szervezett bűnözésre szakosodott kolumbiai vádhatóság ugyanakkor hangsúlyozta: mostani őrizetbe vételére zsarolás miatt került sor.

Már 18 éves kora előtt a bűnszervezet tagja lett

A Popeye alvilági néven ismert bűnöző a kormány és a rivális maffiák ellen harcoló – az 1993-ban a hatóságok által megölt Pablo Escobar vezette – Medellín kartellben a bérgyilkosok irányítójaként tevékenykedett. Velásquez még 18 éves kora előtt csatlakozott a kolumbiai bűnszervezethez.

A számlájára írt gyilkosságok többségét az 1980-as, 1990-es években követte el. 1989 végén például részt vett egy repülőgép elleni merénylet megszervezésében 110 ember halálát okozva. Szerepe volt Luis Carlos Galan liberális kolumbiai elnökjelölt meggyilkolásában is, és egyedül ezért a tettéért ítélték el, 30 év börtönt kiszabva rá, de büntetésének háromötödét letöltve szabadulhatott. Tanúvallomása alapján marasztalták el egyébként Alberto Santofimio egykori kolumbiai igazságügy-minisztert, aki a Galan elleni merényletben felbujtóként működött közre. Velásquez lelkén szárad számos bíró, újságíró és rendőr halála is, az áldozatok valamennyien Escobar bűnözői birodalma és a Medellín ellen küzdöttek. A férfi saját kezével végzett feleségével is.

(MTI)

Címkék:

bűnügy Kolumbia

Mai nap hírei

Nem halt ki a világ legnagyobb ragadozója? Fotón a bizonyíték!

metropol.hu6 órája

Dinoszauruszcsontok lehetnek a Holdon?

agrotrend.hu12 órája

Jó hír az áfáról

itbusiness.hu14 órája

Felháborító a bíróság döntése a Jézust ábrázoló karikatúra ügyében

demokrata.hu14 órája

Elolvadtunk! Michael Douglas először tarthatta a kezében pár hetes unokáját

joy.hu15 órája

Végéhez közelít a Dunaferr drámája

autopro.hu18 órája

Müller Cecília elárulta, mikortól válhat kötelezővé a koronavírus elleni védőoltás

life.hu18 órája

6,6 millió Pfizer-vakcina érkezik Magyarországra az év végéig

168ora.hu19 órája