Orbán Viktor videóval jelentkezett Donald Trump birtokáról

Startlap - Startlap
Megünnepelték a Fidesz áprilisi győzelmét, Orbán pedig Trump visszatérésére célozgatott. Délelőtti hírösszefoglaló.

Orbán Viktor videóval jelentkezett Donald Trump birtokáról

A CPAC konferenciájára az Egyesült Államokba utazó miniszterelnököt bedminsteri birtokán fogadta az USA előző elnöke.

Békét csak erős vezetők tudnak teremteni

– közölte videóján Orbán Viktor, aki mellett Szijjártó Péter is felbukkant. Nemcsak a magyar kormányfő, hanem Trump is rendkívül örült a találkozónak “barátjával”, akivel “nagyszerű” volt az együtt töltött idő. Bővebben.

Rezsicsökkentés: európai viszonylatban is kifejezetten drága a magyarországi “lakossági piaci ár”

Az idézőjelet az indokolja, hogy a Németh Szilárd rezsibiztos által bevezetett fogalom nem is értelmezhető az energiaárak szintjén, itt az ár vagy lakossági, vagy piaci lehet, hiszen a tőzsdei árfolyamváltozásokat a világon sehol nem eresztik rá közvetlenül a lakosságra – magyarázza Holoda Attila, a második Orbán-kormány energetikáért is felelős államtitkára. A kormánypropaganda állításaival szemben Európában szinte mindenhol támogatják a lakosságot az energiaárak megfizetésekor. A jelenlegi, minimális fogyasztás feletti “lakossági piaci ár” pedig már magasan a legtöbb európai ország gázárai felett van. És míg Németországban 10-12 százalékot tesz ki az átlagfogyasztó háztartás bevételeiből a rezsi, nálunk ez az arány mostantól 30-40 százalékra ugorhat. Ha érdekel a téma, akkor ezt a cikket olvasd el.

A benzinárstop szigorítása a bolti árakon is látszódni fog, miközben a kormány kereshet vele

Jakub Porzycki/NurPhoto via Getty Images

Mivel Magyarországon Európában egyedülálló módon – a benzinárstop miatt – növekedett a kereslet a benzinkutakon, a költségvetés közel sem vesztett akkorát az ársapkával az alacsonyabb áfa-bevételek által. Ahogy a kormány március óta szűkíti a hatósági üzemanyagárakra jogosultak körét, úgy nő az államnál maradó bevétel mértéke, hiszen éppen a legkevésbé árérzékeny fogyasztókat zárják ki az olcsó üzemanyag vásárlásának lehetőségéből. A legutóbbi, júliusi döntéssel érintett kisteherautók, kéttengelyes teherautók között vannak azok a járművek, amelyek az élelmiszerboltokba is viszik az árut. Részletek.

Moszkva szerint az USA “közvetlenül részt vesz” az ukrajnai konfliktusban

A brit védelmi minisztérium szerint a fokozódó harcok és az élelmiszerhiány miatt egyre többen menekülnek majd Herszonból; az orosz védelmi minisztérium kijelentette, az ukrán katonai hírszerzés helyettes vezetője elismerte, hogy Washington koordinálja a HIMARS rakétacsapásokat; az Egyesült Államok szankciókat vetett ki egy olimpiai bajnok tornászra Vlagyimir Putyin miatt. Az orosz-ukrán háború eseményei percről percre.

Koronavírus: kilőtt az új fertőzöttek száma, de a kórházi ápoltaké nem emelkedik

Megérkeztek a legfrissebb, hivatalos magyarországi adatok a koronavírus terjedéséről, amelyből jól látszik, hogy ugyan a járvány dübörög, a súlyos megbetegedések száma mégis alacsony maradt. A statisztikákat ebben a cikkben találod.

Térképre rajzolták, hol milyen ellátás szünetel az egészségügyben

Az orvos- és ápolóhiány miatt egyre több helyen függesztik fel a betegek fogadását, a Nemzeti Népegészségügyi Központ pedig egymás után jelöli ki az intézményeket, ahová a betegforgalmat átirányíthatják. Átvezényelni már nem nagyon van kit, a helyettesítő kórházakig gyakran akár több mint 100 kilométert kell utazni. Erre a linkre kattintva térképen nézheted végig, milyen ellátások mióta szünetelnek, és hova lehet fordulni az érintett intézmények helyett. A legsúlyosabb gondok Szolnokon és Szekszárdon tapasztalhatók.

4,5 százalékkal bővült a hazai kiskereskedelem júniusban

A Központi Statisztikai Hivatal közzétette adatait arról, hogyan változott a kiskereskedelmi forgalom volumene az idei év első hat hónapjában a tavalyi év ugyanezen időszakához képest. A számokból kiderül, hogy egyedül az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes üzletekben csökkent az értékesítés. További információkért katt ide.

Nancy Pelosi: Az Egyesült Államok elkötelezett abban, hogy megőrizze a demokráciát Tajvanon

Közös beszédet és nemzetközi sajtótájékoztatót tartott Nancy Pelosi, az Egyesült Államok Képviselőházának elnöke és Caj Jing-ven tajvani elnök, miután Pelosi – akinek már a repülőjáratát is rendkívüli figyelem övezte – az országba látogatott. Pelosi utazását korábban az elnök tanácsadói nem támogatták, Kína pedig katonai fenyegetéssel válaszolt a hírre. Részletek.

Chien Chih-Hung/Office of The President via Getty Images

A Kína és Tajvan közötti feszültségek fokozódása kapcsán Mark Liu, a világ legfejlettebb chipgyártója, TSMC elnöke arra hívta fel a figyelmet: egy esetleges katonai invázió az orosz-ukrán háborúhoz hasonló gazdasági hatásokkal járna. A TSMC gyára is működésképtelenné válna, amely már önmagában beláthatatlan következményeket jelenthet. Bővebben.

A hétvégén már ismét 38 fok lesz

Rendületlenül folytatódik az intenzív melegedés, a hét legmagasabb csúcshőmérsékleteit várhatóan szombaton mérhetjük majd. A következő napok időjárás-előrejelzése itt olvasható.

(Címlapkép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher)

Ez is érdekelhet

képcím

"El kell foglalnunk Brüsszelt" - Orbán Viktor kiadta választási...

képcím

Orbán: Ezt most túlzásnak érzik a hallgatók, de nem túlzás

képcím

Folytatódhat Orbánék konferenciája Büsszelben