Orbán a Parlamentben: Az elnök asszony lemondása helyes döntés volt

Startlap - Startlap
A bicskei gyermekotthonban elkövetett bűncselekmények a kegyelmi ügytől függetlenül is súlyos aggályokat vetnek fel - mondta Orbán Viktor a napirend előtti felszólalásában az Országgyűlés ülésén. A távozó Novák Katalin munkáját megköszönte.

Magyarországon a gyermekvédelem ügyében zéró tolerancia van, a gyerek abszolút, teljes körű védelmet élvez – jelentette ki a miniszterelnök hétfőn napirend előtt az Országgyűlés tavaszi ülésszakának első napján.

Orbán Viktor azt mondta, a gyermekek ellen bűncselekményt elkövetőt meg kell büntetni, a büntetést pedig le kell tölteni, nincs kibúvó, kedvezmény, “nincs kegyelem”.

Elmondta, az emberi ítélőképesség itt nem elegendő, a jogszabályoknak is garantálniuk kell, hogy ilyen ne fordulhasson elő.

Közölte, megoldandó feladat, hogy pedofil ügyekben elítélt bűnöző ne legyen feltételesen szabad lábra helyezhető semmilyen indokkal. Arra kérte a képviselőket, zárják be ezt a kaput, a bíróságoktól pedig azt kérte, hogy a folyamatban lévő ügyekben erre tekintettel hozzák meg a döntéseket.

A bicskei gyermekotthonban elkövetett bűncselekmények a kegyelmi ügytől függetlenül is súlyos aggályokat vetnek fel – mondta, majd feltette a kérdést: miért csak a második kísérletre sikerült elítélni egy pedofil gyermekotthon-vezetőt? “Ennek a végére kell járni, ezért vizsgálatot rendeltem el, amely minden gyermekvédelmi intézmény vezetőjére vonatkozik”.

Közölte,

átvilágítanak mindenkit, mert az alkalmassági feltételeknek egy gyermekvédelmi intézménynél mindenre ki kell terjedniük.

A kormányfő megköszönte a “távozó elnök asszony” munkáját – azaz Novák Katalin volt köztársasági elnökét, akinek nevét ebben a beszédében sem mondta ki.

Felidézte, lemondásának oka egy olyan kegyelmi döntés volt, amelyben csak egyféleképpen lehetett volna dönteni, el kellett volna utasítani.

Nem ez történt, ezért a lemondás helyes volt – tette hozzá.

“Úgy kell megoldani az államfőváltást, hogy átmeneti zavar se keletkezzen az ország életében”

Magyarország erős és stabil ország, egy köztársaságielnök-váltást úgy kell megoldania, hogy még átmeneti zavar se keletkezzen az ország életében – jelentette ki Orbán Viktor.

A kormányfő azt mondta: ennek a kötelességüknek úgy tudnak eleget tenni, ha az új elnököt haladéktalanul megválasztják.

Orbán Viktor megköszönte a Fidesz és a KDNP frakciójának, hogy ennek szellemében jártak el, és “ismét megmutatták, hogy méltók a választók bizalmára”. Köszönetet mondott Sulyok Tamásnak, az Alkotmánybíróság jelenlegi elnökének is, hogy elvállalta a felkérést, a képviselőket pedig a támogatására kérte.

“Óriási tapasztalat, tiszteletreméltó tudás és vitathatatlan tekintély” – jellemezte a kormányfő Sulyok Tamást, hangsúlyozva, hogy az Alkotmánybíróság döntései a legfontosabb kérdésekben világos utat mutattak az elmúlt években, és ezek a döntések a jogászok és az emberek egyetértésével is találkoztak. “Úgy vélem, Magyarországnak most ilyen elnökre van szüksége” – tette hozzá Orbán Viktor.

“Magyarország szuverén ország és nem tűri, hogy mások diktáljanak neki”

A svéd NATO-csatlakozásról is szavaznak hétfőn, az erről szóló országgyűlési határozati javaslat elfogadását kérte a képviselőktől Orbán Viktor. Kiemelte: a svéd-magyar hadiipari együttműködés és Svédország NATO-csatlakozása erősíti Magyarország biztonságát.

Kitért arra is, hogy a svéd miniszterelnök pénteki látogatása sikerrel járult hozzá a két ország közötti fair és tiszteletteljes viszonyhoz.

Maradtak és lesznek is véleménykülönbségek, “hiszen mi, svédek és magyarok nem vagyunk egyformák”, de megértéssel tekintünk a különbözőségeinkre, ahogyan az komoly nemzetekhez illik – fogalmazott és részletesen ismertette a megkötött katonai és hadiipari megállapodásokat.

A miniszterelnök kitért arra is, hogy hosszú és számos vitával színesített kapcsolatunk van a skandináv országokkal, a viták rendezésébe többen is megpróbáltak kívülről beavatkozni. Ez nem segítette, hanem hátráltatta az ügyet – jelentette ki, hozzátéve: Magyarország szuverén ország és nem tűri, hogy mások diktáljanak neki, legyen szó a döntések tartalmáról vagy időzítéséről.

“Azonnali tűzszünetre és béketárgyalásokra van szükség”

A miniszterelnök az ukrajnai háborúra is kitért felszólalásában. “Azonnali tűzszünetre és béketárgyalásokra van szükség az ukrajnai háború lezárására” – hangsúlyozta Orbán. Mi, magyarok, kezdettől fogva tudjuk és mondjuk: ennek a konfliktusnak nincsen katonai megoldása, a háborút nem mélyíteni és szélesíteni kellene, hanem véget vetni neki – fogalmazott a kormányfő.

Nem akarunk egy végtelenül elhúzódó, számunkra is veszélyes háború szomszédságában élni – jelentette ki a miniszterelnök, hozzátéve: a béke az európaiak, az ukránok és az oroszok érdeke is. Orbán Viktor kijelentette: csak egy újabb békefolyamat tudja visszahozni a biztonságot Európába és a szomszédságunkba.

Címlapfotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Ez is érdekelhet

képcím

Orbán a gazdákkal kampányol: "Én volnék Magyarország első...

képcím

Titokban, egy magtárban indította a kampányt Orbán Viktor

képcím

Rendőrök akartak elvinni egy lelkészt - Balog Zoltán menteni...