Orbán Viktor: Megáll-e Oroszország, ha legyőzi Ukrajnát?

Startlap - Startlap
A háború és béke, az EP-választás és a migráció volt a három fő téma a miniszterelnök péntek reggeli interjújában a Kossuth rádióban.

Háború

A hadseregek megléte szükséges, az nem háborúhoz vezet. A hadsereg hiánya, a gyengeség vezet háborúhoz, mert az ilyen országok célpontjai lehetnek más országoknak. Ezért az áldozatnak kiszemelt országnak elég erősnek kell lennie ahhoz, hogy az ellene irányuló támadást meg se kíséreljék – indította az interjút Orbán Viktor. Hozzátette: szükség van az önvédelmi képességre, ami Magyarország esetében sokáig nem volt meg, és még most sem tökéletes. 

Megáll-e Oroszország, ha legyőzi Ukrajnát?  Orbán válasza: egyesek szerint nem,  a miniszterelnök viszont úgy látja, hogy Oroszország eleve nagyon nehéz háborút vív Ukrajnával, a NATO ereje viszont nem összevethető az Ukrajnáéval, annak százszorosa, vagy akár ezerszerese, ezért nem tartja reálisnak, hogy Moszkva, vagy bárki meg merjen támadni egy NATO-tagországot. 

Orbán szerint az orosz támadás veszélyére való hivatkozás Európának a háborúba való belépése hangulati előkészítésének tartja. Hozzátette: sokat olvas ilyen háborúba lépést előkészítő lépésekről az első két világháború kapcsán, és a jelenlegi helyzet “kísértetiesen hasonló”. Ez történik most Washingtonban és elsősorban Brüsszelben, ezt teszi a média és a politikusok is: a háborúba lépés hangulati előkészítése zajlik.

Hogy miért történik mindez, az Orbán számára “fölfoghatatlan”, amire nincs válasz. Szerinte izolálni kellene a háborút, ez két szláv nép háborúja. Úgy látja, mindenki másnak az volna az érdeke, hogy ezt a konfliktust elszigetelje, ehelyett fegyvereket küldünk, kaatonákat még nem, és sodródunk bele a háborúba. 

Amikor Brüsszelben Orbán felteszi a kérdést, hogy mi a becslés, mennyi pénzt kell még elkölteni ahhoz, hogy az ukránok meg tudják állítani az oroszokat, “jön a csend”. Senki sem tud válaszolni. Meddig fogjuk még ezt csinálni, mennyi fegyvert köldünk, mennyi pénzt? – kérdezi a kormányfő. Szerinte az lesz a vége, hogy összeütközés fog következni a NATO és az atomhatalom Oroszország között.

Úgy véli, Magyarország NATO-tagként nehéz helyzetben van. “Mi vagyunk az az ország, amelyik leginkább ragaszkodik a NATO alapokmányában foglaltakhoz”, ez egy védelmi szövetség. “Ott is vagyunk meg nem is, furcsa helyzet” – mondta Orbán, hozzátéve: “Mi most ‘nem résztvevő fél’ vagyunk”. A minsizterelnök szerint magyar jogászok dolgoznak azon, hogy úgy tudjon Magyarország a szövetség része maradni, hogy közben a NATO területén kívül lévő katonai akcióban nem vesz részt.

EP-választás

Orbán szerint a június 9-ei EP-választás szól a migrációról meg a genderről is, de a legfontosabb a háború kérdése. “Mit mond majd erre az utókor? Lehet, azt mondja, ez volt az a választás, amelyen eldőlt a háború és béke kérdése Európában” – fogalmazott a miniszterelnök. Úgy véli, ilyen fontos kérdés a novemberi amerikai elnökválasztás is.

Kinek éri meg a háború? A legnehezebb kérdés – mondta Orbán. Szerinte a háború profitot is generál, a hadiipar, a fegyvergyártók és fegyverkereskedők most “halálra keresik magukat”. És a gazdasági spekulánsok, más néven a kockázati tőkealapok is háborúpártiak. “A mi hazánk fia, Soros György” is ott van az élmezőnyben a miniszterelnök szerint.  Hozzátette: vannak politikusok, akiket kilóra meg lehet venni, a magyar baloldalt is háborúpártiak finanszírozzák.

Orbán azt nem érti, hogy olyan európai vezetők, akikről nem feltételezi, hogy kilóra megvehetők, azoknál a háborúpártiság miért van jelen. Szerinte minden európai háború összeurópai polgárháborúnak tekinthető, ahol “egymást irtják fehér keresztény emberek”, ahol mindenki vesztít.

A minsizterelnök szerint a nép veheti fel a versenyt  háborúpártiak ellenében. A választások ezért fontosak. Ha van valódi kérdés, amiről az emberek dönthetnek, az a háború és béke kérdése. A miniszterelnök abban bízik, hogy nőni fog azok száma, akik a béke pártján állnak. 

Migráció

Orbán Viktor szerint az Európai Unió azért bírságolná napi 6 millió forintnak megfelelő euróra Magyarországot, mert “nem fogadunk be migránsokat”. Mint fogalmazott: “vérlázító, hogy valaki megmondja a magyaroknak, hogy ki léphet be az ország területére. Abszurd, képtelenség”. A miniszterelnök szerint még abszurdabb, hogy Magyarország védi Európát, határkerítést építetteünk, ott vannak a katonáink az egyre vadabb migránsokkal szemben, “Brüsszel pedig hátba lő minket”. Erre egyetlen válaszunk lehet, el kell zavarnunk a választáson azokat a brüsszeli vezetőket, akik ilyen döntéseket hoznak – mondta Orbán Viktor.

 

Címlapkép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Ez is érdekelhet

képcím

Orbán Viktor konvoja súlyos balesetet szenvedett Németországban

képcím

Magyar győzelem: megszólalt Orbán Viktor is

képcím

Magyar Péter: Orbán Viktor megint hazudik