Orbán Viktor "földrengésszerű" választási győzelemhez gratulált

Startlap - Startlap
A magyar miniszterelnöknek fontos volt, hogy elsők között gratuláljon a Geert Wilders vezette migrációellenes Szabadságpárt holland választásokon aratott győzelméhez.

A szerda esti telefonbeszélgetésben Orbán Viktor elmondta: fontos számára, hogy az elsők között gratuláljon a “földrengésszerű” választási győzelemhez. Orbán Viktor sok sikert és kitartást kívánt Geert Wildersnek a következő időszak politikai tárgyalásaihoz.

A miniszterelnök korábban az X közösségi portálon (korábban Twitter) angol nyelvű bejegyzésében azt írta: “Eljött a változások szele! Gratutálok Geert Wildersnek a holland választásokon aratott győzelemhez!”.

 

 

Visszaadja Hollandiát a hollandoknak

Az urnazárásokat követő exit poll felmérések szerint a Wilders vezette migrációellenes Szabadságpárt lehet a holland parlament alsóházának legnagyobb pártja. A jobboldali párt a 150 képviselői helyből 35-öt szerezhet meg, ami több mint kétszerese a jelenlegi 18 mandátumának.

Az előrejelzések azt mutatják, hogy a Frans Timmersmans korábbi uniós biztos által vezetett pártszövetség, a Zöldek és a Munkáspárt formációja a második helyen végzett 26 mandátummal, ami 9 képviselői székkel több, mint a két párt jelenlegi összlétszáma.

Mark Rutte ügyvivő miniszterelnök pártja, a Szabaddemokrata Néppárt (VVD) mandátuma azonban valószínűsíthetően 34-ről 23-ra csökken.

Pieter Omtzigt kereszténydemokrata politikus frissen alakult pártja, az Új Társadalmi Szerződés (NSC) körülbelül 20 mandátumot kaphat a holland parlament alsóházában.

Geert Wilders az exit poll eredményeinek közzététele után úgy nyilatkozott, hogy “visszaadja Hollandiát a hollandoknak”. “Meg kell találnunk a módját annak, hogy megfeleljünk szavazóink reményeinek, és visszahelyezzük a hollandokat az első helyre. Itt az ideje, hogy a pártok megállapodásokat keressenek, minket nem lehet már figyelmen kívül hagyni” – jelentette ki.

A hollandiai szavazóhelyiségek szerda este 9 órakor, a hollandiai Karib-szigeteken pedig 5 órával később zártak, a külföldön élők által postán küldött szavazatokat még napokig számolják.

(MTI)

Címlapkép: AFP

Ez is érdekelhet

képcím

Magyar Péter: Lévai Anikónak "méltatlanul alulértékelt a...

képcím

Orbán a Parlamentben: Az elnök asszony lemondása helyes döntés...

képcím

Orbán Viktor fogadta a svéd miniszterelnököt, és kapott négy...