Orbán azonnali követelésekkel fordult az Európai Tanács elnökéhez

Startlap - Startlap
Szokatlan hangú levelet küldött a miniszterelnök, tételesen felsorolva a kéréseit.

A Politico ismertette Orbán Viktor levelét, melyet Charles Michelnek, az Európai Tanács elnökének írt – írja a 444.hu. Ebben a magyar miniszterelnök már konkrétan fenyegetőzik az Ukrajnáról szóló tárgyalásokkal kapcsolatban. Vagyis megvétózza ezeket, ha az uniós vezetők nem kezdenek azonnal stratégiai megbeszélésbe Kijevhez kapcsolódó politikájukról. 

A megbeszélést Orbán annyira sürgősnek nevezte, hogy szerinte ameddig az meg nem történik, nem születhet döntés az EU-s csatlakozási tárgyalások elindításáról, az Ukrajnának adandó pénzügyi támogatásról, illetve a további oroszellenes szankciókról.

A Politico szerint a háborútól szenvedő Ukrajnának nyújtott támogatást a magyar miniszterelnök az Egyesült Államokhoz köti. Felveti ugyanis, hogy ha az USA kevesebbet költ az ország segélyezésére, akkor Európa miért ne tehetne így. 

A lap szerint Orbán a feszültséget fokozandó írta meg pont most a levelét, mivel igyekszik a legnagyobb nyomást gyakorolni a 13 milliárd eurós uniós támogatással kapcsolatban, amelyet az Európai Bizottság jogállamisági reformokról szóló döntéséig továbbra is visszatartanak.

A Politico szerint így már egyes országok azon gondolkodnak, hogy miként lehetne Magyarországot megkerülni, ha mégis élne vétójogával. 

 

Címlapkép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

Ez is érdekelhet

képcím

Magyar Péter: Lévai Anikónak "méltatlanul alulértékelt a...

képcím

Orbán a Parlamentben: Az elnök asszony lemondása helyes döntés...

képcím

Ukrajna megszavazta a sorkatonák leszerelését