Orbán levélben magyarázta a Kirill-ügyet

Startlap - Startlap
Népszavazást terveznek az oroszok Herszonban; Bayer Zsolt a halállistára kerüléséről; ENSZ: éhezési válság fenyeget számos országban. Az ukrán-orosz válság hírei.

Orbán levélben magyarázta a Kirill-ügyet

Levelet írt Orbán Viktor miniszterelnök Xavier Bettel luxemburgi miniszterelnöknek, melyben válaszolt kollégája őt bíráló kijelentéseire Kirill orosz pátriárka tervezett, de végül a magyar vétó miatt elvetett uniós szankcionálása ügyében. A levél tartalmát ebben a cikkben ismertetik.

Zelenszkij köszönetet mondott Boris Johnsonnak

Volodimir Zelenszkij hétfő esti beszédében megköszönte az Egyesült Királyságnak, hogy azokat a fegyvereket biztosította Ukrajnának, amelyekre Kijev szerint szükség van az Oroszország elleni harchoz – írja a The Guardian. A brit kormány hétfőn döntött arról, hogy olyan rakétarendszerekkel látja el Ukrajnát, melyek akár 80 kilométer távolságban lévő célpontokat is eltalálhatnak. (24.hu)

Népszavazást terveznek az oroszok Herszonban

Moszkva népszavazást tervez Herszonban az Oroszországhoz való csatlakozásról. A Kreml által kinevezetett adminisztráció helyettes vezetője beszélt erről, de a referendum lehetséges időpontját nem nevezte meg.

Herszon volt az első nagyobb ukrán város, amely elesett az orosz invázió során, Moszkva pedig a rubel bevezetésével is megpróbálkozott. (24.hu)

Ideje volt – Bayer Zsolt a halállistára kerüléséről

MTI/Koszticsák Szilárd

“Jelentem, felkerültem a náci ukránok halállistájára! Ideje volt!” – így reagált a Magyar Nemzet publicistája blogján, illetve hivatalos Facebook-oldalán arra a hírre, hogy felkerült az ukrán szélsőségesek Mirotvorec nevű oldalára, amely Ukrajna ellenségeit listázza. Bayer további gondolatait az esettel kapcsolatban ezen a linken találod.

A szerb elnök szerint óriási hisztéria akadályozta meg, hogy Belgrád fogadja az orosz külügyminisztert

“Sokaknak fejfájást okoz, hogy Szerbia nem minden csoportba akar beállni, ezért is okozott felháborodást, hogy Belgrád fogadná Szergej Lavrov orosz külügyminisztert” – hangoztatta Aleksandar Vucic szerb köztársasági elnök a közszolgálati televízióban, hozzátéve, hogy rég nem tapasztalt akkora “hisztériát” Szerbia ellen, mint amely most alakult ki. Bővebben.

Lefoglalhatják Abramovics 400 millió dollárt érő repülőit

Egy amerikai bíróság hétfőn elfogatóparancsot adott ki Roman Abramovics orosz milliárdos tulajdonában lévő két luxusrepülőgép lefoglalására, az Ukrajna elleni orosz invázió után hozott amerikai intézkedések értelmében – jelentette a Reuters.

A döntésnek egyelőre elvi jelentősége van, és kicsi a valószínűsége, hogy az Egyesült Államok valóban megszerezheti az összesen több mint 400 millió dollárt érő gépeket. (24.hu)

ENSZ: éhezési válság fenyeget számos országban

Ishara S. KODIKARA / AFP

Erős figyelmeztetést adott ki az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) és a Világélelmezési Program (WFP) egy lehetséges élelmezési válságról, hátterében konfliktusokkal, éghajlati sokkokkal, a COVID-19 miatti kiesésekkel, és elszaladó államháztartási hiányokkal, tovább súlyosbítva az ukrajnai háború hatásaival, mint az élelmiszerek és üzemanyag globális drágulása. Részletek.

Budapesten keresztül, bőröndben szállították a londoni borászati világversenyre az arannyal díjazott ukrán borokat

Egy kis ukrán borászat, amelynek szőlői az oroszok által újonnan megszállt területek közelében fekszenek, aranyat nyert a tekintélyes brit Decanter World Wines versenyen. A nyertes bor kalandos úton jutott el Londonba. Itt elmesélik.

 

Az orosz-ukrán háború történései percről percre itt.

Címlapkép: JOHN THYS / AFP

Ez is érdekelhet

képcím

NATO-főtitkár: Ha fegyvereket adtunk át Ukrajnának, akkor ezek...

képcím

"Szereted a délutáni alvást?" - Orbán gyerekek kérdéseire...

képcím

Orbán Viktor faképnél hagyta Márki-Zay Pétert - A hét hírei...